Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 20. 11. 2017.

| Hronika

U Nišu uhapšene službenice Katastra i radnici Elektrodistribucije

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
hapšenje
U Srbiji uhapšeno ukupno 93; Ilustracija; foto: publicdomainpictures/George Hodan

Zbog sumnje da su zloupotrebile službeni položaj, kako navode iz MUP-a, uhapšene su tri radnice Katastra nepokretnosti. One se sumnjiče da su izbrisale Studentski centar kao korisnika prava korišćenja lokala od skoro 400 kvadrata, kako bi postao vlasništvo privatnog investitora. Na ovaj način je Studentskom centru naneta šteta od milion evra.

Zbog sumnje da su počinile ovo krivično delo uhapšene su službenice S. P, P. D. i M. J, a njima je određeno zadržavanje do 48 sati po nalogu Višeg javnog tužilaštva.

Postoje osnovi sumnje da su S. P. i P. D, iskorišćavanjem službenog položaja, u nameri da jednom investitoru pribave protivpravnu imovinsku korist, nakon obrade dokumentacije izradile Rešenje od maja 2015, kojim je neosnovano izbrisan dotadašnji korisnik prava korišćenja Studentski centar Niš na lokalu - poslovnom prostoru površine 387 m2 i konstatovano da vlasnik ne može biti utvrđen, a koje je postalo pravosnažno u junu iste godine - navodi se u saopštenju MUP-a.

Na osnovu tog dokumenta, objašnjavaju, jedan investitor je podneo zahtev za upis prava svojine, a jedna od službenica je, kako se sumnja, donela novo Rešenje kojim je taj investitor i upisan kao vlasnik objekta.

Sumnja se da je M. J. po urgenciji stavila u rad istog dana po pravosnažnosti prethodno donetog Rešenja i na osnovu dokumentacije izradila novo Rešenje kojim se u listu nepokretnosti upisuje vlasništvo u korist investitora, koje postaje pravosnažno u julu 2015. godine - navode iz MUP-a.

Ova rešenja, dodaju, nisu dostavljena Studentskom centru i Gradu Nišu, već samo investitoru, iako je to bila obaveza radnika Službe za katastar nepokretnosti po Zakonu o upravnom postupku, zbog eventualnog prava na žalbu u zakonskom roku.


Uhapšeni i radnici EDN, od kojih treći put Šef kontrole mernih mesta

Policija je, kako navode, uhapsila i M. P. koji je odgovorno lice Službe za prijem i kontrolu mernih mesta, a slobode je lišen i radnik Elektrodistribucije A. T. zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, čime su oštetili EPS Niš za više od 2 miliona dinara.

Postoje osnovi sumnje da je M. P, prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, više puta u periodu od 2014. do 2016. godine naložio radniku EPS distribucije Niš, A. T. da vrši umanjenje obračuna neovlašćene potrošnje pojedinim korisnicima ili da uopšte ne vrši obračune, iako su bili u obavezi da to učine - navode.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, njima je određeno zadržavanje do 48 sati. Podsetimo, M. P. je ranije već dva puta bio hapšen zbog sumnje da je činio krivična dela u distribuciji.


U Leskovcu uhapšeni zbog mita, u Vranju zbog zloupotreba kod naplate taksi

Inspektorka terenske kontrole Poreske uprave u Leskovcu D. B. uhapšena je, kako navode iz Ministarstva, zbog sumnje da je primala mito. U akciji je uhapšen i osumnjičeni za davanje mita, koji je, kako navode odgovorno lice u jednom ugostiteljskom objektu. Njima je, po nalogu Tužilaštva, određeno zadržavanje do 48 sati.

Postoje osnovi sumnje da je D. B. jula ove godine primila mito od Lj. M, u vidu turističkog aranžmana u Grčkoj, u vrednosti od 293.500 dinara, kako ne bi izvršila službenu radnju koju je morala izvršiti prilikom kontrole njegovog ugostiteljskog objekta - naveli su iz MUP-a.

Zadržavanje do 48 sati određeno je službeniku S. M. iz Vranja jer se sumnja da je zloupotrebio službeni položaj prilikom naplaćivanja taksi za zauzeće javne površine. On je, kako se sumnja, suprotno odlukama Skupštine Vranja sačinjavao Rešenja za obračun lokalne komunalne takse, tako što je smanjivao površinu i period zauzeća javne površine.

Sumnja se da je kao savetnik za poslove kontrole javnih prihoda i izradu Rešenja za lokalnu komunalnu taksu za zauzeće javne površine i poreze na imovinu fizičkih lica, u periodu od 1. januara do 13. septembra 2017, suprotno zakonskim propisima sačinjavao rešenja o naplati lokalne komunalne takse drugim fizičkim licima. U ovim rešenjima je, kako se sumnja, smanjivao izlicitiranu cenu i period zauzeća javne površine, a zatim u tako sačinjena Rešenja unosio delovodne brojeve pod kojima se vode drugi predmeti u lokalnoj poreskoj administraciji - objašnjavaju.

Na ovaj način, dodaju, pribavljena je protivpravna imovinska korist pravnim i fizičkim licima u od skoro 3 miliona dinara, za koliko je i oštećen budžeta Grada Vranja.

Podsetimo, u policijskoj akciji je širom Srbije uhapšeno 93 ljudi, a krivične prijave su podnete protiv još 38 njih, zbog sumnje na korupciju, zloupotrebu službenog položaja, dilovanja droge, oružja, iznuda i razbojništva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    22:05 // 23. 11. 2017.

    "M.P. je ranije vec dva puta bio hapsen" I idalje radi u Elektrodistribuciji Nis. Bravo.

  • Ljuba Kostic

    14:40 // 22. 11. 2017.

    Izbori, izbori...

  • JA

    17:03 // 21. 11. 2017.

    Ko je taj investitor koji je bacio oko na imovinu SC? Ko s njim ima veze u vlasti? Ko to podmece kukavicije jaje? Mislite da smo mi glupi? Krivci su "gore"....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: