Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:39, 1. 10. 2018.

| Hronika

U Pirotu se sutra ponavlja suđenje za protivzakonito kopanje šljunka na Koridoru 10

Autor:Lj. F.Izvor:BIRN, Južne vesti
Ponovljeno suđenje Veselinoviću i Radojčiću
Ponovljeno suđenje Veselinoviću i Radojčiću; foto: Lj. F.

Nakon zastoja od 9 meseci, krivični postupak protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, koji se povezuju sa Srpskom naprednom strankom, i još dvojice optuženih za krivično delo zloupotrebe položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10 kod Pirota, kako navodi BIRN, trebalo bi da se nastavi sutra u Višem sudu u ovom gradu.

Kako navode novinari BIRN-a, reč je o ponovljenom sudskom postupku nakon što je drugostepeni Apelacioni sud u Nišu, u junu 2017, doneo odluku o ukidanju oslobađajuće presude Višeg suda u Pirotu.

Prvostepenom presudom iz februara 2017. godine Viši sud je četvoricu optuženih oslobodio krivice za zloupotrebu položaja odgovornog lica, navodno počinjenu nezakonitim poslovima na izgradnji Koridora 10, čime su, po optužnici, sebi pribavili imovinsku korist od 26,5 miliona dinara.

Uz Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića tužilaštvo je za zloupotrebe optužilo, a pirotski Viši sud tih optužbi oslobodio i vlasnika i zastupnika kruševačkog preduzeća MAK 037 Gorana Makragića i Ivana Stamenovića - navode u BIRN-u.

Pirotski Viši sud oslobodio ih je optužbi da su bez odgovarajućih saglasnosti Ministarstva rudarstva i bez plaćanja naknade lokalnim vlastima za prenamenu poljoprivrednog zemljišta, kopali šljunak i isporučivali ga graditeljima na trasi Koridora 10 od Pirota do Dimitrovgrada.

Veselinović i Radoičić su, prema navodima tužilaštva, u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

U prevozu nelegalno iskopanog materijala učestvovali su i neki od 35 kamiona Hipo lizinga poznatih iz procesa tokom kojeg su 2015. godine Radoičić i Veselinović takođe oslobođeni optužbi da su učestvovali u njihovom nezakonitom prisvajanju - navode u BIRN-u.

Prvostepenom presudom Viši sud u Pirotu ih je oslobodio odgovornosti, jer su po njima pojedini dokazi pribavljeni tajnim slušanjem telefonskih razgovora i da eksploatacija zemljišta bez odobrenja predstavlja privredni prekršaj, a ne krivično delo.


Apelacioni sud u Nišu ukinuo presudu

Apelacioni sud u Nišu ukinuo je prvostepenu presudu uz obrazloženje da je doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, te da obiluje nejasnoćama i protivrečnostima.

Sud je takođe naložio da se postupak ponovi. Odluka o tome u Pirot je stigla još prošlog leta, 13. jula 2017, a od tada je održano samo jedno ročište.

Naredna četiri ročišta odložena su jer se, kako je rečeno u Višem sudu u Pirotu, čekalo da iz Beograda stigne dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje koje je radio Gradski zavod za veštačenje - kažu u BIRN-u.

Taj nalaz stigao je u Pirot 13. jula ove godine, nakon višemesečnog zakašnjenja.


Bliski SNS-u

Kako pišu novinari BIRN-a Zvonko Veselinović je široj javnosti poznat još od 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – na Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Nakon toga do javnosti je stizalo sve više glasina o bliskosti Veselinovića i Radoičića sa vladajućim SNS-om, unosnim poslovima u oblasti transporta i građevinarstva, ali i o navodnom velikom bogatstvu koje je u međuvremenu stekao.

O njegovom kumu Radoičiću sa kojim, prema sopstvenom priznanju, zajedno posluje, javnost međutim nije znala ništa do januara ove godine. Tada je, pišu novinari BIRN-a, reagujući na vest o ubistvu Olivera Ivanovića, političarka Rada Trajković rekla da je izvesni Milan Radoičić "bog i batina na severu Kosova".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: