Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 14. 5. 2014.

| Hronika

Učestalo trovanje pasa u Vranju

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Ulica-Filipa-Filipovica.jpg
Ulica Filipa Filipovića u Vranju

Najnoviji slučajevi trovanja pasa u Ulici Filipa Filipovića zabrinjavaju nadležne u Udruženju za zaštitu životinja „Najbolji prijatelj“, odakle stižu zamerke i na račun nadležnih službi, ali i na činjenicu da su zabeleženi slučajevi trovanja u blizini vrtića.

Poslednja dva slučaja trovanja se dešavaju u neposrednoj blizini obdaništa i pekare.

- Osim izlaska patrole i uklanjanja leševa nije urađeno apsolutno ništa, niti se iko drugi pojavio na licu mesta, bar prema  navodima svedoka, a samim tim, u opasnost su dovedene ne samo druge životinje, već i ljudi i deca - kaže Rosa Drmonjić, zastupnica  Udruženja.

Ona podseća da zlostavljanje životinja sa ili bez smrtnog ishoda, kao i ubistvo životinje podležu krivičnom zakonu i dužnost svakog građanina je da ovakve slučajeve prijavi policiji na 192. 2 Rosa Drmonjić

- Dalji postupak je takav da, po prijavi, patrola izlazi na teren, obaveštava dežurnog inspektora, koji je takođe dužan da izađe na lice mesta, prijavi slučaj dežurnom inspektoru veterinarske inspekcije koji, po utvrđivanju stanja na terenu, poziva nadležnog veterinara i prijavljuje slučaj dežurnom inspektoru inspekcije zoo higijene. Veterinarska inspekcija, uz konsultacije sa veterinarom, odlučuje da li će leš dalje biti poslat na obdukciju ili će se raditi toksikološki nalaz uzorka – objašnjava Inspektor zoo higijene je tu da naloži bezbedno uklanjanje leša i dekontaminaciju područja i to pod obavezno kada se napravi pretpostavka da je u pitanju trovanje - objašnjava Rosa Drmonjić proceduru koja se treba ispoštovati koja u slučaju trovanja pasa, ali u ulici Filipa Filipovića to nije ispoštovano, bar ne prema saznanjima koje ima Udruženje.

Ona kaže za Južne vesti da je svaki slučaj zlostavljanja i ubistva životinja koji je Udruženje ispratilo u poslednje dve godine, podrazumevao „jedva“ izlazak na teren i telefonske procene inspektora da li je u pitanju zlostavljanje ili trovanje životinja.

- Samo u par slučajeva došlo je do uklanjanja leševa od strane radnika komunalnog preduzeća po pozivu policije. Žalili smo se Ministarstvu, podnosili prijave unutrašnjoj kontroli MUP-a, ali onog momenta kada se postupak protiv prijavljenih okonča, zaposleni u  vranjskoj policiji nastavljaju da se ponašaju po starom - tvrdi Drmonjićeva.

U Policijskoj upravi u Vranju nam je potvrđeno da je u konkretnom slučaju u Ulici Filipa Filipovića od marta do 8. maja  prijavljeno 2 slučaja uginuća psa bez vlasnika. U jednom slučaju pronađen je jedan pas, a u drugom dva. 

- Policija je izašla na lice mesta, sačinila fototehničku dokumentaciju i izveštaj o događajima prosledila Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju. Sa slučajevima je upoznata Republička veterinarska inspekcija i inspekcija Zoohigjene, koje su naložile da se psi izuzmu sa lica mesta, što su i učinili radnici JP „Komrad“ iz Vranja - kažu u vranjskoj policiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mija

    10:55 // 15. 5. 2014.

    zamislite sad naslov :
    Ucestali napadi psa lutalica na decu !!!
    da li bi se isto tako zabrinuli !!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: