Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 20. 11. 2017.

| Hronika

Udruženja zahtevaju brzo ispitivanje svih okolnosti napada na novinara u Nišu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Dusan-Jocic
Nezavisno udruženje novinara Srbije se nije oglasilo ovim povodom; foto: arhiva Dušana Jocića

Da policija mora što pre da ispita prijavu incidenta u hali “Čair”, o napadu funkcionera Srpske napredne stranke Slobodana Mićanovića na novinara Dušana Jocića, složno zahtevaju Udruženje novinara Srbije, Udruženje sportskih novinara Srbije i Društvo novinara Niša. Ipak, to da je Mićanović i odbornik SNS-a u Skupštini Beograda, naveo je samo UNS.

Incident se desio pred početak utakmice Čelendž kupa između izraelskog Makabija i niške Naise, čiji je jedan od članova Upravnog odbora Mićanović. Udruženje sportskih novinara Srbije, čiji je Jocić jedan od članova Izvršnog odbora, podsetilo je na subotnji događaj i pozvalo nadležne da reaguju.

USNS zahteva od nadležnih organa brzu reakciju i utvrđivanje odgovornosti vinovnika ovog incidenta, a od aktera na javnoj sceni, posebno od sportskih funkcionera i pripadnika političkih stranaka, mnogo veći stepen uzdržanosti i tolerancije prema novinarima - kažu u ovoj organizaciji.

U Udruženju novinara Srbije napomenuli su kolika je kazna za napad na novinare na službenom zadatku, s obzirom na to da se Jocić u tom trenutnku pripremao da izveštava sa utakmice, a u tome bio sprečen, pošto je otišao da prijavi događaj policiji.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama, koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i poziva nadležne da istraže slučaj i javnosti predoče rezultate istrage - kažu u UNS-u.

U Društvu novinara Niša kratko su rekli da osuđuju svaku vrsta napada na sve medijske radnike, “koji valjano i pošteno obavljaju svoj posao u javnom interesu”.

Podsetimo, o događaju je u celosti izvestila Sekcija sportskih novinara Niša, čiji je Jocić predsednik, objasnivši da je Mićanović hvatao Jocića za vrat i uputio mu niz psovki, uvreda i pretnji. Međutim, sam funkcioner SNS-a je to negirao, rekavši da je to bila “obična budalaština i mala rasprava”, dok policija i dalje ne odgovara na pitanja Južnih vesti o incidentu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    09:13 // 21. 11. 2017.

    Sta je uradili policija po prijavi? Hocemo da znamo.Gde je istrazivacko novinarstvo?

  • trazimo od vas

    08:40 // 21. 11. 2017.

    JV,zahtevajte da vam policija kaze gde je zavrsila novinareva prijava,istrazite odakle oniliki minusi na vest o napadu,napisite ko je i sta je Micanovic.Ovako je ovo samo mrtvo slovo na papiru.OVO JE DIKTATURA.Sve dok samo zapocinjete,a ne zavrsavate i ne istrajete do kraja,desavace se ovakve,a i gore stvari.

  • Ludak od marcipana

    18:13 // 20. 11. 2017.

    Da se ispita i ko su tih hiljadu i kusur botova koji izbombardovaše minusima vest o napadu funcionera SNS-a na niškog novinara...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: