Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:24, 2. 3. 2019.

| Hronika

Uhapšen vlasnik vranjske firme koji je korupcijom dobio posao izgradnje jeftinih stanova

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
beton
Za 20.000 evra Vranjanac navodno dobio posao mimo zakona i poštedu da se ispita kvalitet betona koji isporučuje; foto: Vanja Keser

Zbog sumnje da je za dobijanje posla izrade betona za jeftine stanove za bezbednjake planirao da plati 20.000 evra rukovodiocima Saobraćajnog instituta i direktoru beogradskog ogranka turske firme koja je izvođač radova, uhapšen je vlasnik vranjskog preduzeća Vodogradnja. Pored njega, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, sa lisicama na rukama završili su i oni koji su tražili mito.

Tek je počela izgradnja jeftinih stanova za vojsku, policiju i službe bezbednosti u Nišu i Vranju, a već se za to vezuje korupcija.

Naime, u Višem javnom tužilaštvu Niš ističu da je 30-godišnji M. M, vlasnik firme Vodogradnja iz Vranja za 20.000 evra navodno obezbedio sebi poziciju podizvođača za beton u izgradnji stanova, iako je druga firma imala povoljniju ponudu. Pored ugovora sa turskim izvođem - firmom Tasjapi, za taj mito nadzorni organ Saobraćajni institut CIP, trebalo je da “zažmuri” na kvalitet betona.

M. M. je uhapšen 28. februara, kada je predao 10.000 evra mita.

Utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su V.S, N.R, M.K. i O.M zahtevali od osm. M. M, kao vlasnika preduzeća Vodogradnja, novčani iznos od 20.000 evra, kako bi njegovom preduzeću obezbedili poziciju podizvođača u obavljanju zemljanih radova i snabdevanja betonom u projektu izgradnje jeftinih stanova za pripadnike službi bezbednosti. Zbog toga je glavni izvođač tzv. “grubih radova”, tursko preduzeće Tasjapi, zaključilo ugovor sa preduzećem Vodogradnja kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom - navode u Tužilaštvu.

Pored M. M, uhapšen je i zamenik generalnog direktora Saobraćajnog instituta CIP V. S, službenici CIP-a N. R. i M. K, kao i direktor srpskog ogranka turske firme Tasjapi O. M.

Svima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Podstimo, 8. februara je istovremeno postavljen kamen temeljac za stanove za snage bezbednosti i u Nišu i Vranju, uz prisustvo premijerke Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Posao državne stanogradnje obavljaće Milenijum tim, firma koja je rušila objekte u Savamali kako bi rasčistila teren za "Beograd na vodi".

Inače, Niš i Vranje, prema najavama, dobijaju stanove u prvoj fazi državne stanogradnje koju je predsednik Aleksandar Vučić najavljivao još 2013. godine. U Nišu je planirano da se napravi 190, dok bi u Vranju trebalo da bude 186 stanova koji će po povoljnijim cenama od tržišnih biti prodavati vojsci, policiji i obaveštajcima.

Za ovaj projekat Vlada je formirala sedam privrednih društava, od kojih je jedno u Vranju, a u ovom projektu stanogradnje imaju ulogu investitora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: