Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:37, 26. 6. 2021.

| Hronika

Uhapšena 51 osoba u Nišu, osumnjičeni za pranja novca

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
01
Veliko hapšenje u Nišu;foto:MUP

Zbog sumnje da je od 2017. do 2021. godine obavljala finansijske malverzacije i time oštetila državu za više od 335 miliona dinara, u Nišu je uhapšena 51 osoba, među kojima su knjigovođe i vlasnici preduzetničkih radnji. Oni se sumnjiče da su otvarali fiktivne firme i pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune lažnih preduzetničkih radnji.

Kako saopštavaju iz MUP-a, u akciji "Jenki" policija je uhapsila N. R. (1983), M. M. C. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije „ZN“, N. M. (1960) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije „PR Marija Kocić“ iz Niša i S. S. (1991) vlasnika preduzetničke radnje „Bokson frajt“, takođe iz ovog grada.

Uhapšeno je i i 46 vlasnika preduzetničkih radnji, dok se za još jednim intenzivno traga.

Osumnjičeni N. R. se tereti da je organizovao grupu koju su činili M. M. C, N. M., M. K. i S. S. kako bi trajno obavljali finansijske malverzacije i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist. Sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara - navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se navodi, od ovog novca kupovali su zemljište, nekretnine, automobile.

Osumnjičeni su potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K. Osumnjičeni su uz pomoć S. S., kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara - dodaje se u saopštenju.

Na taj način zaradili su više od od 335 miliona dinara.

Osumnjičenima N. R., M. M. C., N. M., M. K. i S. S. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će vlasnici preduzetničkih radnji, uz izveštaj o policijskom hapšenju i sprovođenju, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Divljana

    18:02 // 27. 6. 2021.

    A jel su to isti što su kupovali zemljište pored bele palanke,ako jesu onda ima još za hapšenje,još desetak koji navodno nisu znali odakle pare stižu sa mauricijusa

  • Istraga

    15:29 // 27. 6. 2021.

    Kako drzava ostecena za 335.000.000,00 ???

    Sta je drzava radila da ima prava da polaze na iznos gore navedeni?

    Drzava je samo scapila nesto sto joj ne pripada.
    Ocigledno lepse da se da stranom investitoru po 10.000 eura po radniku nego da sami ljudi organizuju usluge

  • Jole

    23:38 // 26. 6. 2021.

    Ima dve advok. kancelarije koje rade sta hoce.

    • Kole

      07:55 // 28. 6. 2021.

      @Jole, da su samo dve. Možda misliš na Belu Palanku? u Nišu su prebrojali 14 koje rade šta hoće.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: