Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 20. 10. 2023.

| Hronika

Uhapšena predsednica Višeg suda u Nišu ukinula presudu Simu Spasiću za progon novinara

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
viši sud niš
Uhapšena predsednica ukinula presudu Simi Spasiću; foto: JV-S. Marković

Predsednica Višeg suda u Nišu D. Ž. koja je juče uhapšena bila je predsednik veća koje je krajem juna ove godine "oborilo" presudu Simu Spasiću, osuđenom na 6 meseci zatvora zbog pretnji novinaru Aleksandru Stankovu. Predmet je vraćen Osnovnom sudu, novo ročište zakazano je za 28. novembar. Sudila je i u drugim medijski poznatim slučajevima, pa je tako kao sudija Apelacionog suda 2019. godine donela i oslobađajuću presudu Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću.

sima Usvojili žalbu Simićevog advokata; foto: printscreen N1 Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, 17. januara 2023. godine prvostepenom presudom osuđen je na 6 meseci zatvora zbog telefonskog proganjanja tadašnjeg novinara Južnih vesti Aleksandra Stankova. Nakon žalbe branioca Spasića, advokata Dragana Palibrka, Viši sud u Nišu 26. juna 2023. godine ukinuo je presudu Osnovnog suda i vratio predmet na ponovno suđenje.

“Presuda protivrečna sama sebi” - obrazloženje je uhapšene predsednice Višeg suda, uz objašnjenje da u presudi piše da je Spasić proganjao novinara od 7. juna do 11. novembra 2021. godine, ali "da iz opisa radnje ne mogu da utvrde da je Spasić 7. i 8. juna kontaktirao Stankova protiv njegove volje". Inače, na prvu poruku 7. juna i zahtev Spasića da gostuje u "Južnim vestima" Stankov je odgovorio Spasiću "službeno" da će taj zahtev proslediti, a onda je nešto kasnije krenula serija pretnji i uznemirujućih poruka, iako mu je Stankov jasno rekao da prestane da ga proganja. Tu "pravnu začkoljicu" oko datuma i prve poruke iskoristila je D. Ž. da "obori" presudu Spasiću.

Veće je istovremeno odbacilo žalbe Osnovnog javnog tužilaštva i okrivljenog Sime Spasića, ocenivši ih kao bespredmetne, ali je ovu Spasićevog advokata usvojilo.

Predsednik veća koje je usvojilo žalbu bila je sudija i predsednik Višeg suda u Nišu D. Ž. - juče uhapšena zbog sumnje da je ubrzala postupak i odobrila uslovni otpust za osuđenika R. M. i zauzvrat od firme sina R. M. dobila vaučer u vrednosti od 112.700 dinara za sedmodnevni boravak u hotelu na Zlatiboru.

Podsetimo, Stankov je preteće poruke dobio nakon nekoliko meseci uznemiravanja, a nakon teksta u Južnim vestima o prostorijama koje je Spasić dobio na korišćenje od Grada. Iako je svakodnevno bio u medijima i na skupovima opozicije u Beogradu, deset meseci izbegavao je saslušanje u Osnovnom tužilaštvu u Nišu, nakon čega je konačno saslušan.

Veće Apelacionog suda, na čijem čelu je tada bila uhapšena D. Ž. 2019. godine odlobodilo je Zvonka Veselinovića krivice, a Milanu Radoičiću je je potvrdilo oslobađajuću presudu u postupku koji se vodio zbog nelegalnog iskopavanja šljunka za Koridoru 10, februara 2017. godine. Viši sud u Pirotu 2019. godine osudio na 2 godine zatvora Veselinovića zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, dok je Radoičića oslobodio krivične odgovornosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    19:27 // 29. 1. 2024.

    Ne dirajte Simu...uhapsite megafon!!!a g-dji Predsednici zabraniti obavljanje sudske funkcije...

  • Ilija

    01:16 // 21. 10. 2023.

    Uhapsiti ponovo i ovog Simu...To bi bilo pravedno.

  • Torpedo

    21:28 // 20. 10. 2023.

    Simo Spasic je bolestan covek i manje zlo od nekog ko je korumpiran a treba da deli pravdu po Zakonu ! Za takve, kazne moraju biti drasticne, nego za obicne smrtnike, koji se ogrese o Pravo i Pravdu ! U,konacnim,pod Zakletvom su !

    • Macanlija

      19:06 // 21. 10. 2023.

      Za mi je ljudi koji su izgubii svoje najmilije,a ovaj buzdovan im je predsednik,i na njihovoj nesreci profitira i provodi se.Treba da ga oteraju pod hitno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: