Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 19. 5. 2021.

| Hronika

Uhapšeni šumari iz Pčinjskog okruga zbog korupcije

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Najveće količina ogrevnog drveta odlazi na sever zemlje
Hapšenja zbog korupcije šumara; ilustracija; foto: Don O'Brien/flickr.com

Zbog sumnje da su prilikom javne nabavke kao članovi komisije, sačinili fiktivne zapisnike o pošumljavanju terena na teritoriji Šumskog gazdinstva Vranje koje nije izvršeno u potpunosti i time oštetili ŠG Vranje za oko 4,6 miliona dinara, policija je uhapsila 12 šumara iz Pčinjskog okruga, vlasnicu surduličke firme koje se bavi uzgojem šuma, a protiv vlasnice jedne niške firme je podneta krivična prijava.

O hapšenju u Vranju i okolini najpre se oglasilo Javno preduzeće Srbijašume - kako su rekli više zaposlenih u Šumskom gazdinstvu Vranje privedeno je na informativni razgovor, ne navodeći koliko radnika je u pitanju i sa teritorije koje opštine Pčinjskog okruga gde gazduje ŠG Vranje su uhapšeni.

Kako kažu u saopštenju, nepravilnosti u radu zaposlenih u Šumskom gazdinstvu Vranje otkrivena su u saradnji sa policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Vršilac dužnosti direktora JP "Srbijašume“ Igor Braunović, u skladu sa svojim ovlašćenjima, nastaviće suzbijanje svih nepravilnosti i zloupotreba službenog položaja zaposlenih u ovom preduzeću - saopštavaju iz JP Srbijašume.

U Višem tužilaštvu u Nišu potvrđuju da je bilo aktivnosti na jugu zemlje, a da su uhapšeni iz Vranja, Bujanovca, Preševa i Surdulice.

Ubrzo se oglasio i MUP Srbije, kako kažu u saopštenju, uhapšeni su 57-godišnji R.A, 55-godišnji G.N, 33-godišnji M.N, 51-godišnji N.Z, 56-godišnji G.R, 39-godišnji S.J, 30-godišnji N.M, 52-godišnji G.I, 60-godišnji V.S, 37-godišnji M.P, 58-godišnji i 36-godišnja T.S, dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv 34-godišnje A.C. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su R.A, M.N, G.N, G.R, S.J, V.S, M.P, B.I, N.M, D.M, G.I. i N.Z, kao članovi Komisije Šumskog gazdinstva Vranje, na osnovu Odluke o dodeli ugovora o otvorenom postupku javne nabavke na poslovima gajenja šuma na području Šumskog gazdinstva Vranje sačinili fiktivne zapisnike o tehničkom prijemu radova na pošumljavanju terena na Šumskom gazdinstvu Vranje, koje su navodno izvele preduzetničke radnje Grin Forest iz Surdulice i Forest Verde iz Niša - saopštavaju iz policije.

Na osnovu tog zapisnika, T.S. i A.C. su, kako se sumnja, te radove fakturisale i naplatile, iako nisu izvedeni u celosti.

Sumnja se da je deo sadnica koje su bile planirane za pošumljavanje Šumskog gazdinstva Vranje zadržala T.S. radi dalje prodaje, dok je deo sadnica uništen. Na taj način, pribavljena je pribavljena je protivpravna imovinska korist, a Šumsko gazdinstvo Vranje je oštećeno za iznos od 4.601.584 dinara - saopštavaju iz policije.

Za 13 osumnjičenih određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će u zakonskom roku biti sprovedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok je protiv jedne osumnjičene osobe podneta prijava u redovnom postupku.

*Tekst je dopunjen nakon saopštenja MUP-a

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bivš šumar han

    12:20 // 21. 5. 2021.

    Van pameti gde nadjoste ove ljude da hapsite koji su jedni od realnijih i poštenijih u gazdinstvu to je ono stavljam te u komisiju da potpišeš i to je to.Totalno pogrešno krivci slobodni a bivši korbevac nije "upućen" pozdrav...

  • Vuk

    15:32 // 20. 5. 2021.

    Šta je bilo sa šumarom iz Vranja Zoranom,on je Boga poselo...Jedno oko gleda na istok a drugo na sever...Svi znaju o kome je reč...

    • Marko

      18:53 // 20. 5. 2021.

      Obično su ti koji tuže najveći lopovi!

  • Des - pot

    16:24 // 19. 5. 2021.

    Direktor će suzbiti nepravilniosti!?Raznorazne drvoseče i prodavci ogrevnog drveta, bez kontrole, sa ovima iz Srbija šume posekoše svo drveće iz šuma.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: