Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 21. 1. 2021.

| Hronika

Uhapšeno 16 osoba zbog utaje poreza i pranja novca, među njima i zaposleni u 4 firme iz Niša

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
policija
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom Tužilaštvu. ; foto: V. K.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, pranja novca i utaje poreza, uhapšeno je 16 osoba iz beogradskih i niških firmi, dok se za tri osobe traga, saopštavaju iz MUP-a. Sumnja se da su oni od 2018. do sredine 2020. godine na osnovu fiktivno sačinjene dokumentacije preneli 39 miliona dinara sa računa firmi Gramper i Stil inženjering na račune firmi Euro kan iz Niša, Alegra i Nir.

Među uhapšenima su, navodi se, odgovorni iz preduzetničke radnje Alegra Niš D. M. i V. N, bivši zaposleni iz firme Euro Kan iz Niša N. M, kao i bivši radnik firme Haklberi D. K, odgovorni iz firme Raw rent a workers, kao i Z. M. i M. N.

Sumnja se da su B. M, A.P. R, R. P, D. S, J. M, M. J. izvršili zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica, kao i krivično delo pranje novca Z. M, M. N, D. M, V. M, D. M, D. K, N. M, B. M, A. P. R, A. M, G. K. i N. V. tako što su od 2018. godine do sredine 2020. godine na osnovu fiktivno sačinjene dokumentacije preneli 39.000.000 dinara sa računa firmi “Gramper” i “Stil inženjering” na račune firmi “Euro kan”, “Alegra” i “Nir” - navodi se u saopštenju.

Zatim su, znajući da novac potiče od kriminalne delatnosti, putem fiktivne dokumentacije sa računa pravnih lica firmi Euro kan, Red raud i Haklberi, Alegra, Raw rent a workers, Renco&chic group, Workstore, Monolith Innovation i Dark car prenosili novac na tekući račun muškarca za kojim policija traga, a koji je deo novca vraćao Stil inženjeringu, a deo zadržavao za sebe.

Kako se sumnja, odgovorna lica firmi “Tekon - tehnokonsalting”, uz pomaganje odgovornih lica firmi “Gramper” i “Nir” oštetili su budžet Republike Srbije za 11.213.125 dinara i zbog toga im se na teret stavlja da su izvršili krivično delo poreska utaja. Pretresom lokacija gde su boravili osumnjičeni, privremeno je oduzeto 11.400 evra i 1.900.000 dinara za koje se sumnja da potiču od krivičnog dela - dodaju iz MUP-a.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom Tužilaštvu.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Шесепет Плус

    21:00 // 21. 1. 2021.

    Да ли су крали - ја то не знам.
    Драстично би их казнио све по реду,по неком еколошком закону,јер су значајно загадили срБски језички простор тако што су сви редом дали својим фирмама стране називе,на страном језику,који није званични језик у Србији.Језичко загађење је једно од најштетнијих и најопаснијих и треба се од њега штитити на свим нивоима.

  • tigrovac

    20:04 // 21. 1. 2021.

    Kad ce tigar?

  • Š.L.B.B.P.

    19:58 // 21. 1. 2021.

    Z. M, M. N, D. M, V. M, D. M, D. K, N. M, B. M, A. P. R, A. M, G. K. i N. V.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: