Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:07, 28. 3. 2022.

| Hronika

Uhapšeno 8 osoba zbog zelenaštva i pranja novca

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
zelenaštvo MUP2
Varali građane kojima su pozajmljivali novac; foto: MUP

Zbog sumnje da su neovlašćenim kreditiranjem građana, kojima su pozajmljivali novac uz visoku kamatu, protivpravno prisvojili 500 miliona dinara, policija je uhapsila osam osoba, od kojih su neki i sa juga Srbije.

Kako saopštavaju iz policije, u nastavku akcije “Gnev” po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu uhapšeni su 33-godišnji S. N, 75-godišnji P. S, dvojica 62-godišnjaka K. V. i S. A. i 40-godišnji V. D, koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo pranje novca.

67-godišnji M. D. osumnjičen je za pranje novca u pomaganju, dok se 47-godišnji M. Đ. i 45-godišnji D. B, terete za krivična dela iz člana 136. Zakona o bankama, zelenaštvo i pranje novca.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćene još tri osobe, od kojih se za dve intenzivno traga, dok je treća odranije u pritvoru - navode u saopštenju.

Osumnjičeni se terete da su godinama pozajmljivali građanima novac uz visoku kamatu i obezbeđivali se upisom zaloga nad nepokretnostima.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti - objašnjavaju iz policije.

Tako su, kako se sumnja, stekli veliki broj nepokretnosti, a vlasnici stanova i kuća postali su i na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima.


Osumnjičenima privremeno oduzeta imovina

Iz policije saopštavaju i da je pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno oduzeta imovina u vrednosti od oko 407.300 evra, oko četiri kilograma zlatnog nakita, 21 kilogram srebrnog nakita, dva ručna sata i sedam umetničkih slika.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima na deviznim i dinarskim računima u poslovnim bankama u iznosu od 644.806 evra, 100.684 dolara, 101.867 švajcarskih franaka i 6.966.014 dinara, kao i nepokretnostima – 47 stanova, 59 kuća, 10 lokala, 22 pomoćne zgrade, jedna stambeno-poslovna zgrada, garaža i oko 189 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta - navode u saopštenju.

Ukupna vrednost privremeno oduzete imovine u pretresima i imovine na koju je stavljena zabrana raspolaganja iznosi oko 5.000.000 evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Durlanac

    08:01 // 29. 3. 2022.

    Ne razumem ljude koji se pitaju zašto hapse zelenaše, jer njima mušterije same dolaze. Ljudi to je krivično delo. I dileri droge nikog ne primoravaju da se drogira, oni samo prodaju drogu. Toliko za pametne.

  • Mrk

    07:16 // 29. 3. 2022.

    Ne kapiram ove sto uzmu novac, uz obecanje da ce da vrate, a prijave policiji posle?, jel prijavljuje policiji pre nego da se uzajmi?

  • jovan petrovic

    23:29 // 28. 3. 2022.

    Ne razumem zasto hapse zelenase jer oni nikog ne teraju na silu da zajme novac niti da ostavljaju zaloge ili potpisuju ugovore postoje banke pa idite

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: