Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 4. 11. 2014.

| Hronika

Ukinuta oslobađajuća presuda za pretnje novinaru

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Viši sud u Nišu
Palata pravde, Niš

Viši sud u Nišu naložio novo suđenje bivšem direktoru Toplane Milutinu Iliću i njegovim saradnicima koji su optuženi da su pretili novinaru i uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću.

U presudi Višeg suda se delovi presude Osnovnog suda ocenjuju kao "nejasni", a utvrđeno je i da je zasnovana na "pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju".

Jer je, po stavu žalbe prvostepeni sud presudu zasnovao jedino na odbrani okrivljenih bez detaljne analize svih izvedenih dokaza i pogotovo ocene protivrečnih dokaza ceneći postojanje pretnji prema objektivnim kriterijumima a ne i u subjektivnom smislu prema osećanju samog oštećenjog - piše u obrazloženju.

Kako je pojašnjeno u presudi Višeg suda, posledica "tog krivičnog dela se određuje subjektivno i za postojanje istog nije potrebno da je sigurnost oštećenog i objektivno bila ugrožena".

Naredno suđenje je zakazano za 11. decembar.


U čemu je bio problem?

Nakon serije tekstova o korupciji, spornim nabavkama neobičnih alkoholnih pića i partijskim zapošljavanjima u niškoj Toplani, novinar Južnih vesti Predrag Blagojević je aprila prošle godine prijavio policiji da je primio niz pretnji.

Najpre je tadašnji direktor Toplane Milutin Ilić pitao Blagojevića: "Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?". Na pitanje novinara da li to da shvati kao pretnju, Ilić je odgovorio: "Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći".

Po mišljenju sudije Osnovnog suda Marije Svilar Petković, ovo nije bila pretnja.

I sama činjenica da je okrivljeni u svom pitanju upućenom oštećenom pretpostavljeni događaj locirao u drugoj državi, ukazuje na njegovu svest da pravni sistem Srbije ne toleriše protivzakonito i samovlasno protivpravnog ponašanja - zaključila je sudija.

Sud nije kao pretnje ocenio ni telefonske pozive koje su Blagojeviću uputili Ilićev saradnik iz Toplane Dobrivoje Stanimirović, predstavljajući se kao "pukovnik Dobrivoje iz Prištine" i "telohranitelj Mija Janković" - i "upozorili" ga da se "ne igra takvim stvarima", da je "državi napravio problem" i da se "ne igra vatrom".

Snimak telefonskog razgovora "Pukovnika Dobrivoja"

Sudija Marija Svilar Petković je zaključila da Stanimirovićeve i Jankovićeve poruke Blagojeviću nisu predstavljale pretnje, već su "samo naglašavale osetljivosti teme".

Nakon ovakve presude Osnovnog suda Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je izrazilo zabrinutost zbog, kako je ocenjeno, sudske tolerancije pretnji novinarima.

Sudska tolerancija pretnji upućenih novinarima postaje praksa koja ohrabruje nasilje nad medijskim radnicima - saopštio je tada NUNS.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • radnik amater

    20:29 // 14. 11. 2014.

    Kakvu tek nepravdu uz obavezno vređanje razuma ovakve sudije dele običnim građanima.

    Bilo bi dobro da udruženje novinara podnese disciplinsku prijavu protiv ove sudije Visokom savetu sudstva.

  • Zoran Jovanovic

    13:31 // 5. 11. 2014.

    Perišić je pravedno odlučio kao i uvek

  • Petar

    09:04 // 5. 11. 2014.

    "pretpostavljeni događaj locirao u drugoj državi, ukazuje na njegovu svest da pravni sistem Srbije ne toleriše protivzakonite....
    Koja "genijalno pravna bravura" - sudijsko uverenje. Kao u futbalu!!

    • interesuje me da li su

      09:50 // 5. 11. 2014.

      roditelji sudije, suprug ili svekar i svekrva bili ili su upošljeni u pravosuđu, MUPu, inspekciji? Neću pitati je li sudija završila državni fakultet, sigurna sam da jeste.

    • Petar

      10:59 // 5. 11. 2014.

      @interesuje me da li su: Pa može sudija da bude i rođen u sudu, ali znači li to, da ako se nekom preti "stranim oružjem" pretnja se odbacuje, jer je pretpostavka da dotični ne bi umeo da ga upotrebi!

    • @Petar, pupčana vrpca

      11:42 // 5. 11. 2014.

      dovela nas je do dna. Kakvu pravdu očekuješ ako se familija pravilno rasporedi, fakultet, PA, inspektori, tužioci, veštaci, sudije? Šta je sa aferom index?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: