Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:07, 20. 6. 2018.

| Hronika

Ukinute uslovne, slučaj “niški žandarmi - Andrej Vučić” sudi se ponovo

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
žandarmerija
Žandarmi se sele; foto: A. Kostić

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu iz decembra 2017. godine kojom su sedmorica žandarma osuđeni za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog, braću tadašnjih premijera i gradonačelnika Beogradana. Predmet je vraćen na ponovno suđenje pred Višim sudom, a oslobađajuća presuda za komandanta tog žandarmerijskog voda je potvrđena.

Incident na Paradi ponosa iz 2014, dobio je novi sudski obrt. Prema presudi dostupnoj na sajtu Apelacionog suda, šestomesečne uslovne kazne za Predraga Mitrovića, Slavka Stojanovića, Dalibora Đorđevića, Zlatka Gigića, Bobana Lekića i Mitra Milosavljevića ukinute su, kao i ona osmomesečna za Dragana Savića.

U obrazloženju odluke navode se kao razlog ukidanja presude “bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje”, a naloženo je novo suđenje. Apelacioni sud navodi i da Viši sud presudom iz decembra prošle godine nije dao razloge iz kojih bi se videlo zbog čega su žandarmi hteli da “oštećene zastraše i nezakonito kazne”.

Takođe, Apelacioni sud nalazi da su nejasni razlozi i o tome da ako su se oštećeni zaustavili ispred kordona, legitimisali se i nisu pokušavali da prođu kroz kordon šta je bio motiv okrivljenih da prema njima primene sredstva prinude, odnosno da bez ikakvog povoda preme njima primene sredstva primene - navodi se u obražloženju.

Komandantu niškog voda žandarmerije Radetu Matiću potvrđena je oslobađajuća presuda. Matić je bio optužen da nije sprečio napad.

Apelacioni sud naložio je prvostepenom Višem sudu da utvrdi sve činjenice o ovom slučaju od pre 4 godine.

Podsetimo, incident se dogodio 2014. godine. Tokom sudskog procesa žandarmi su tvrdili da nisu krivi i da nisu prekoračili svoja ovlašćenja.

U izjavama pred sudom su rekli da su ih Vučić i Mali nazivali čobanima, da su im govorili “da će ih rasformirati” i da su se oglušili o naređenja “lezi dole” i “odbij”.

Nakon incidenta svi oni, kako su rekli na sudu, išli su na razgovor kod tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Žandarmi su suspendovani odmah nakon incidenta, a tadašnji načelnik niške Žandarmerije Senad Koštić je smenjen.

Na uslovne kazne žandarmi su osuđeni decembra 2017, a njihov advokat Filip Domazet ovakvu presudu nazvao je "kompromisnom" i rekao da će se žaliti na nju, ako treba i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Marković

    23:18 // 22. 6. 2018.

    И сада нек неко каже да Вучић држи суд под својом руком. Људи, ако Вам се деси да добијете батине на јавном месту и још то сниме камере, размислите да ли вреди потезати суд, може Вам се десити да на крају Ви одговарате због чињенице да се Ваше пребијање види на снимку, још Вас може поткачити и повереник за заштиту података оф јавниг значаја јер сте открили идентитет Ваших табаџија.

    • Nislija

      12:25 // 24. 6. 2018.

      Skupi lekovi ??

  • roditelj

    06:15 // 22. 6. 2018.

    Sad preti sto mu sina kao neko dira.Otisao momak na SP,ali ko je to u njegovom drustvu.S kim si -onakav si.Ko je kriv,mi ili on? Ti bre,vedjas nasu decu,a kad se tvoj slika sa krimosima-boli te.Pa NEKA TE BOLI I TREBA. Moj bi bio u drustvu drugova iz skole i detinjstva,normalne dece,ali nisu imali para da odu tamo.Sta da radimo kad su neradnici i tupavi,a posla ima u Srbiji.

  • sozontije

    12:37 // 21. 6. 2018.

    Opet Djilas i Jeremic. Rece AV:"Tako radi diktatorska vlast".Da,prostite,a ko je na vlasti?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: