Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 7. 11. 2022.

| Hronika

Ukrajinski bezbednjak u Nišu: negirao navode, odbrana insistira na "političkom progonu"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Naumov sud
Odbrana kaže da je politički progon evidentan; foto: JV / Tamara Todorović

Bivši ukrajinski obaveštajac i raščinjeni general Andrij Naumov negirao je danas u Višem sudu u Nišu navode iz zamolnice kojom Ukrajina traži njegovo izručenje. Ročište je završeno i konačnu odluku doneće krivično veće, a odbrana poručuje da je politički progon evidentan i da srpsko pravosuđe treba ozbiljno da razmotri slučaj.

Skoro pet sati trajalo je ročište Ukrajincu, koji je u junu uhapšen na graničnom prelazu Preševo zajedno sa Nemcem Aleksandrom Akstom.

Ponovo je u sudnici bio Akstov advokat, inače narodni poslanik, Vladimir Đukanović, za koga su ranije advokati pojasnili da je tu po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda.

Milan Petrović Petrović kaže da je Naumov negirao optužbe; foto: Vanja KeserAdvokat odbrane Milan Petrović kaže da je Sud zaključio ročište nakon što se osumnjičeni detaljno izjasnio o zahtevu za izručenje i nakon što su branioci izneli svoja zapažanja i mišljenja.

Dodaje da je Naumov negirao navode iz zamolnice, kao i da je rekao da smatra da nema osnova za izručenje na osnovu krivičnog dela za koje se tereti.

Naumov smatra da uopšte nema osnova za njegovo izručenje u pogledu krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, da je to rešeno još 2018. godine i da tu nema dela, da je to samo 7. septembra ove godine ponovo aktivirano - objašnjava Petrović.

Branioci su, kaže, insistirali na tome da je reč o političkom progonu. Ističe da je i u jednom delu zamolnice navedeno da se protiv Naumova vodi postupak za veleizdaju, iako se on sumnjiči za krivična dela poput zloupotrebe službenog položaja i pronevere novca.

I u samoj zamolnici, u jednom njenom delu, navedeno je da se protiv njega vodi postupak za veleizdaju člana 111. krivičnog zakonika Ukrajine, što i prema našem Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći isključuje izručenje, a s obzirom na to da je ovde reč o vanugovornoj ekstradiciji, odnosno mi nemamo bilateralni ugovor s Ukrajinom, postupa se po Evropskoj konvenciji, koja takođe isključuje izručenje za politička i dela vojnog karaktera - navodi Petrović.

Zato, kako ističe, veruje da pravosuđe u Srbiji treba ozbiljno da razmotri slučaj. Dodaje da će predmet dalje biti predat Vanraspravnom krivičnom veću Višeg suda, koje će doneti konačnu odluku nakon uvida u celokupnu dokumentaciju. Ipak, ne može da precizira kada će se to desiti jer je, pojašnjava, reč o prilično obimnom slučaju.

Odbrana je podnela žalbu na to što je osumnjičenom određen ekstradicioni pritvor, koji može da traje do godinu dana, ali o tome još nema odluke.

Podsetimo, Naumov je uhapšen juna na Preševu, kada je u automobilu u kome su bili on i Akst pronađeno 607.990 evra, 124.924 dolara i dva smaragda.

Njegova odbrana, ipak, tvrdi da njih dvojica ranije nisu povezivana u Ukrajini, iako su tamošnji mediji 2021. godine pisali da je Akst držao jedan od najvećih lanaca šverca u toj zemlji i da je sarađivao sa Naumovim, koji je tada izbačen iz Službe.

Ročište je prošle nedelje otkazano zbog odsustva prevodioca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: