Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 3. 11. 2022.

| Hronika

Ukrajinski obaveštajac u Nišu nije se izjasnio o zahtevu za izručenje jer nije došao prevodilac

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Naumov sud
Ročište odloženo za 7. novembar; arhiva, foto: JV/ T. Todorović

Ročište bivšem ukrajinskom obaveštajcu i rasčinjenom generalu Andriju Naumovu, koji je u junu uhapšen na graničnom prelazu Preševo, odloženo je pošto u niški Viši sud nije došao prevodilac za ukrajinski jezik. Novinarima nije dopušten ulazak u sudnicu, a snimanje je zabranjeno čak i u hodniku. Prisustvovao je i narodni poslanik Vladimir Đukanović, kako je istaknuto, po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda.

Tanja Savić Savić kaže da će odbrana uložiti žalbu na pritvor; foto: JV / Tamara RadovanovićNaumov je u sudnici bio skoro sat vremena, ali njegova advokatica Tanja Savić tvrdi da se nije izjašnjavao o zamolnici Ukrajine za njegovo izručenje pošto je ročište odloženo za 7. novembar u 13 sati zbog odsustva prevodioca. Dodaje da se ništa nije promenilo u odnosu na prošli put, osim toga što je okrivljeni upoznat sa detaljima zamolnice.

Dostavljena mu je zamolnica, kao i prilozi koji su došli uz nju. Kao što smo i pretpostavljali, zvanično se za sada radi samo o krivičnim delima iz opšteg krivičnog prava, odnosno kriminaliteta - zloupotreba službenog položaja, pronevera i slična krivična dela - navodi Savić.

Novinarima je bilo zabranjeno da uđu u sudnicu, ali i da snimaju čak i u hodniku. Kako Južne vesti nezvanično saznaju, to je bio zahtev okrivljenog.

Odbrana će se žaliti na to što je Naumovu određen ekstradicioni pritvor, koji može da traje do godinu dana.

Videćemo kakva će biti konačna odluka po žalbi, da li može istovremeno i ekstradicioni pritvor i pritvor po prvom osnovu. Sada imamo dva pritvora - kaže Savić.

U međuvremenu, dodaje, okrivljenog posećuje porodica i njegov otac je bio u Srbiji, a majka je i danas bila u Sudu i ispratila ga odatle. Savić objašnjava da se Naumov plaši za svoj život, što je navedeno nakon prethodnog ročišta, zbog funkcije koju je imao u Ukrajini.

Ostao je pri tome da se plaši za svoj život. U međuvremenu smo mi pribavili dokaze za te naše tvrdnje. Plaši se upravo zbog funkcije koju je obavljao pre napuštanja Ukrajine, bio je načelnik SBU-a, s obzirom na to da je bio jedan od nagrađivanih pripadnika SBU-a, on se plaši za svoj život zbog svih tih poslova koje je tada obavljao protiv ovih ostalih lica - pojašnjava advokatica.

Sud Niš Suđenje zatvoreno za novinare; foto: JV / Tamara RadovanovićNaumov za sada zvanično ima petoro branilaca, a Savić kaže da se oni iz ročišta u ročište menjaju - treba da se priključi i šesti, ali sve to na sledećem ročištu. Do tada ne želi da govori o tome o kojim advokatima je reč.

Iako je odbrana rekla da Naumov nema veze sa Nemcem Aleksandrom Akstom i da mu je on bio samo saputnik kada su zajedno uhapšeni na prelazu Preševo jer je u njihovom automobilu nađeno nešto više od 600.000 evra, 125.000 dolara i 2 smaragda, Akstov advokat Vladimir Đukanović danas je bio u sudnici.

Savić kaže da je Đukanović došao po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda i tvrdi da Naumov nikada nije dovođen u bilo kakvu vezu sa Akstom ni ranije u Ukrajini.

Advokatica dodaje da su iz Ambasade Ukrajine ranije posetili Naumova, ali da nakon podnošenja zamolnice više nije bilo kontakta sa njima.

Podsetimo, Ukrajina traži izručenje Andrija Naumova, ali ne zbog veleizdaje, iako advokati sumnjaju da ga traže upravo zbog toga. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije ga je proglasio izdajnikom i oduzeo mu čin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    20:50 // 3. 11. 2022.

    Zna se šta se radi sa takvima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: