Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 7. 2. 2012.

| Hronika

Video: šverc ljudi preko Kosova

Autor:M.S. i P.B.Izvor:Južne vesti
sverc-ljudi,-robe-i-stoke

EKSKLUZIVNO: Mnogi emrigranti su u protekloj godini pokušali na uđu na teritoriju Srbiju preko noći, ali su ih moćne termovizijske kamere otkrile. Južne vesti ekskluzivno objavljuju snimke koji pokazuju na koji način se obavlja krijumčarenje ljudi, ali i stoke.

Prošle godine srpske bezbednosne snage uhvatile su blizu 6.000 stranih državljana koji su ilegalno ušli u Srbiju u širem graničnom pojasu sa Makedonijom, u takozvanoj zelenoj zoni, što je do sada apsolutni rekord na godišnjem nivou.

Sa teritorije Kosova i Makedonije, alternativnim pravcima preko administrativne linije i državne granice, prolaze Avganistanci, Kurdi, Alžirci, Markonaci, Tunižani, Somalijci i Albanci. Svi emigranti koji su otkriveni na jugu Srbije bili su  miroljubivi, a nije uočeno da su povezani sa nekom od terorističkih organizacija, što je potvrdio i nedavno Dušan Klikovac, načelnik Odelenja za borbu protiv trgovine ljudima Policijske uprave Niš.

Prema policijskim saznanjima, ilegalci plaćaju od 3.500 do 5.000 evra za prevoz od Avganistana i drugih zemalja do Evropske unije.

Većina emigranata sa Bliskog istoka u Srbiju nelegalno uđe iz Makedonije, a kako saznajemo, organizatori ove trgovine ljudima su pojedini muslimanski sveštenici! Prema saznanjima pripadnika Žandarmerije, glavnu ulogu u permanentnoj ilegalnoj aktivnosti prebacivanja emigranata iz afro-azijskih zemalja imaju islamski sveštenici iz Makedonije, u sprezi sa pojedincima s teritorije Preševa.

Sabirni centri, gde se okupljaju emigranti i pripremaju za tranzit, nalazi se u islamskom verskom objektu u makedonskom selu Lojane. Potom se organizuje njihov „transfer“ ka selu Aliđerce kod Preševa, gde u džamiji dobijaju privremeni smeštaj i hranu, saznale su Večernje novosti. 

Tokom prošle godine, samo pripadnici Žasndarmerije su presekli 59 organizovanih ilegalnih prelazaka, sa 285 emigranata.

Srpski žandarmi, koji u Kopnenoj zoni bezbednosti obezbeđuju administrativnu liniju prema Kosovu, za kontrolu koriste i termovizijske uređaje koji im omogućavaju bistar pogled kroz maglu i kišu, a pogotovo u mraku. Kako se do sada pokazalo, mnogi emrigranti su pokušali na uđu na teritoriju Srbije upravo preko noći.

Jedan broj emigranata praktikuje da se iz Makedonije ilegalno, „otisne“ do Kosova. Potom, uz pomoć albanskih krijumačara, prelaze administrativnu liniju. U Preševu ili Bujanovcu ih dočekuju srpski krijumčari, koji im obezbeđuju dalji tranzit od mađarske granice. Albanci sa Kosova prvo idu za Beograd, preko Niša ili Novog Pazara, a zatim na Zapad, dok se jedan od emigranstkih kanala proteže duž Albanije i Crne Gore, a zatim preko Jadrana do Italije, ili kopnom ka BiH i Hrvatskoj. Većina emigranata pokušavaju da dođu do Austrije ili neke druge zemlje EU gde imaju rođake ili kako bi našli bilo kakav posao, a dobar deo njih zatražio i azil.


Roba i stoka

Termovizijskim uređajima žandarmi su na administrativnoj liniji u mraku otkrivali i šverc robe, ali i stoke, jer su iz svog komandno-operativnog centra radio-vezom navođeni pravo na - švercere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srba Ilic

    17:12 // 7. 2. 2012.

    Meni se cini na onom prvom snimku kao da sutiraju ljude!!!

    • Mmmmm da...

      09:38 // 19. 2. 2012.

      A bi li ti hteo da ih ponude kafom i rahatlukom? Možda grejanom rakijom da ugreju kosti posle dugog puta...

  • konculi

    15:21 // 7. 2. 2012.

    nja glup vest sto nikome ne nteresuju ta bahate vesti starih ot najmanje 3ili4 god

  • :D

    14:06 // 7. 2. 2012.

    "Exluzivno" bajata vest.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: