Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:44, 3. 3. 2020.

| Hronika

Vozač autobusa osuđen na 8 godina zatvora zbog nesreće na pruzi u Donjem Međurovu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Na licu mesta poginule su 3 osobe; foto: I. M.
Na licu mesta poginule su 3 osobe; foto: I. M.

Na maksimalnu zakonsku kaznu od 8 godina zatvora, koliko su predložili i iz Tužilaštva, danas je u Osnovnom sudu u Nišu osuđen 32-godišnji vozač autobusa "Nišekspresa" zbog nesreće u kojoj je poginulo 8, a povređeno 29 ljudi. Advokati oštećenih najavljuju krivične prijave i protiv Železnice i protiv Grada Niša zbog odgovornosti.

Milan Zdravković koji je kobnog decembra 2018. vozio autobus dobio je maksimalnu kaznu za delo koje se tereti - teško ugrožavanje bezbednosti saobraćaja. U završnoj reči tužilac Vladimir Stanojević njegovo ponašanje nazvao je bezobzirnim, naveo je da nema olakšavajućih okolnosti.

Nije ispoštovao 3 zlatna saobraćajna pravila - nije stao na znak stop, nije pogledao levo i desno, nije propustio voz. Nije bilo magle, nije bilo padavina, nije bilo rastinja. Jedini mogući zaključak je bezobzirno postupanje učesnika u saobraćaju - naveo je Stanojević.

Zato je zatražio maksimalnu zakonsku kaznu za vozača Zdravkovića - 8 godina zatvora i 5 godina zabrane upravljanja vozilom D kategorije. Sudija je takvu kaznu i izrekao.

Jedan od očeva koji je izgubio dete u ovoj nesreću upitao je Sud, Tužilaštvo, odbranu da li život deteta vredi godinu zatvora, imajući u vidu da je osmoro poginulih u međurovačkoj tragediji. Sudija je odgovorio roditelju da je to maksimalna kazna za delo za koje je okrivljen vozač.

Advokat okrivljenog Predrag Tomović tražio je da odgovornost za nesreću bude podeljena između vozača autobusa i mašinovođe. Ponovio je da vozač Zdravković nije stao na znak “stop”, ali je ponavljao pitanje - zašto je sve vreme mašinovođa dodavao brzinu, zašto nije na vreme dao zvučni signal i ukazivao da preglednost pružnog prelaza nije bila dobra.

Sve je to Tomović tražio kao olakšavajuće okolnosti za vozača autobusa, ali to u prvostepenoj presudi nije uvaženo, s obzirom da njegov klijent nije dobio manju kaznu od maksimuma.


Krivične prijave protiv Železnice i Grada Niša

U ime oštećenih porodica advokat Branislav Stojanović naveo je da je zadovoljan kaznom koju je dobio vozač Zdravković.

Međutim, Stojanović je rekao da ovaj postupak nije završen i najavio je krivične prijave protiv Infrastrukture železnice i lokalne samouprave - Grada Niša.

Stvoreni su zakonski uslovi i procesno postupanje da je ovoj nesreći doprineo sam motorovođa iz razloga što pre kružnog prelaza nije upotrebio zvučni signal iako je na to imao pravo. Danas je odbrana dotakla jednu bitnu činjenicu koja nije razjašnjena u toku postupka - zašto je motorovođa ubrzavao voz kada se približavao pružnom prelazu - upitao je Stojanović.

Advokat je i odgovorio na pitanje - zato što je mašinovođa kasnio u stanicu Međurovo, pa je zato ubrzavao.

Posle 3 dana uređen je pružni prelaz Međurovo. Ne zato što je Infrastruktura Železnice bila zainteresovana da se ubuduće ne dese nesreće, već zbog toga da se sakriju tragovi sa mesta nesreće. Iz razloga zato što je putni prelaz bio pun rupa, nije bio u skladu sa obavezama i upravljača puta i lokalne samouprave - da bude asfaltiran i guminiran - navodi Stojanović.

A ta lokalna samouprava jeste Grad Niš, pa će i oni dobiti krivične prijave, posle angažovanja veštaka i stručnjaka i njihovih analiza.

Podsetimo, nesreća u Donjem Međurovu se dogodila 21. decembra, a voz koji je prošao kroz autobus odneo je 3 života na licu mesta, dok je još petoro njih preminulo tokom lečenja u Kliničkom centru. Tek nakon nesreće je postavljena rampa na prelazu za koji su meštani godinama zahtevali da bude bolje obeležen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    06:04 // 5. 3. 2020.

    Bus često vozi klinac, telefon na uvu. Gde je policija da spreči smrt? Piše kazne za pojas. Buseve ne diraju. Žanju za izbore.

  • prokopius

    18:38 // 4. 3. 2020.

    maksimalna kazna je 12 ne 8 godina.

  • Naissus

    10:28 // 4. 3. 2020.

    Toliko vredi jedan zivot u zemlji Srbiji - 1 godina zatvora. Nije ni cudo sto se non-stop kokaju ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: