Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:46, 25. 10. 2022.

| Hronika

Zahtev za izručenje iz Kijeva stigao u Niš: Ukrajina traži svog obaveštajca, on se plaši za život

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
izručenje ukrajini3
Ročište odloženo; foto: JV/T. Todorović

Bivši ukrajinski obaveštajac i rasčinjeni general Andrij Naumov koji je u junu uhapšen na graničnom prelazu Preševo, našao se pred sudijom Višeg suda u Nišu gde je pročitana zamolnica Ukrajine, kojom traže njegovo izručenje. Ukrajinca ne traže zbog veleizdaje, ali advokati ističu da bi potencijalno izručenje za Naumova značilo "smrtnu kaznu".

Skoro tri sata trajalo je današnje ročište na kom je pročitana zamolnica Ukrajine kojom traže izručenje bivšeg generala i visokog funkcionera Službe bezbednosti Ukrajine Andreja Naumova, a u kojoj se on sumniči za više krivičnih dela, poput zloupotrebe službenog položaja i pronevere novca iz 2018. i 2019. godine. izručenje ukrajini4 Traži se zbog više krivičnih dela; foto: JV/T. T.

Gospodin Andrej Naumov se od strane Ukrajine traži zbog sumnje ja je izvršio krivična dela, ali isključivo iz opšteg kriminala, ne pominju se nikakva druga krivična dela. Za sada se zvanično u ovoj zamolnici ne pominje veleizdaja - rekla je advokatica okrivljenog Tanja Savić.

Advokat Milan Petrović rekao je da su oni kao odbrana do kraja avgusta dobijali potvrde ukrajinskog Tužilaštva da se protiv Naumova ne vodi nikakav postupak, da bi iznenada početkom septembra ipak pokrenuli istragu, zbog čega imaju sumnju, ali i saznanja da se Naumov ipak potražuje i zbog veleizdaje. izručenje ukrajini2 Sumnjaju da ga traže zbog veleizdaje; foto: JV/T. T.

Za istragu koja je pokrenula Naumov kaže da je iz 2018. godine i da je okončana. Prosto je neverovatno da neko bude optužen za to delo u 2018. godini, a da on već 2019. bude postavljen za šefa Unutrašnje kontrole bezbednosti službe Ukrajine, to se kosi sa svim zakonima, jer svako lice koje je na tako odgovornoj funkciji ne sme biti pod istragom ili osuđivan - rekao je advokat Petrović.

Prema rečima advokata i sam Naumov koga je ukrajinski predsednik Vladomir Zelenski proglasio izdajnikom i oduzeo mu čin, strahuje da će njegovo izručenje značiti smrtna kazna, jer je na njega još 2020. pokušan atentat, za šta je počinilac osuđen, ali ne i nalogodavac.

Mi imamo podatke i pisanu dokumentaciju gde osim ovih zvaničnih krivičnih dela koja za koja se on potražuje po zamolnici, postoje i dokazi da se on ipak potražuje zbog veleizdaje, tako da ćemo mi to naknadno dostaviti sudu, smatramo da nisu u pitanju samo ova dela kojim se zvanično potražuje - rekla je Savić.

Objašnjavaju da prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, osobe koje su odgovorne za politička i vojna krivična dela, ne mogu biti predmet izručenja, pa je tako veća verovatnoća da dođe izručenja ako se okrivljeni potražuje zbog dela iz opšteg kriminala.

Naredno ročište zakazano je za 3. novembar, kako bi se odbrana upoznala sa detaljima zamolnice, nakon čega će se u daljem postupku obaviti saslušanje Naumova.


Bivši general uhapšen na prelazu Preševo

Nakon što je prošle godine otpušten iz Službe i označen kao izdajnik, Naumov je 23. februara, nekoliko sati pre početka napada na Ukrajinu, napustio zemlju, a zatim je po saznanjima njegovih advokata, bio u Nemačkoj i na kraju u Turskoj, gde se preselio. izručenje ukrajini Nemac u pogrešno vreme na pogrešnom mestu; foto; JV/T. T.

On je zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom uhapšen na graničnom prelazu Preševo, kada je u automobilu nađeno nešto više od 600.000 evra i 125.000 dolara, kao i 2 smaragda.

Jedina veza koja postoji između Naumova i Aksta je ta što je mu je namčki državljanin bio saputnik. On je pomogao Naumovu i njegovoj supruzi da kupe auto i nakon toga je bio njegov saputnik pri povratku u Tursku, gde i on živi. Ono što su do sada dokazi u odnosu na njega, a posle svih provera koje radi Tužilaštvo već pet meseci, ukazuju samo da je on bio saputnik koji se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme - rekao je advokat Petrović.

Kako su saopštili advokati, slučaj je još u predistražnom postupku, jer se čeka i na odluku šta će biti sa Naumovom, dok je u pravnom timu Nemca Aleksandra Aksta i Vladimir Đukanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    17:56 // 26. 10. 2022.

    Gospodja Savic je nesto najpozitivnije u ovom procesu ! Svaka cast na stajlingu, lepoti, eleganciji i sarmu !

  • Ахм

    16:57 // 25. 10. 2022.

    Ево,тестирајте "демокраЦкост" неке ЕУ државе.Проследите га нпр. Бугарској,Румунији,Хрватској,оно су кудикамо испеед нас у свему,знаће да ли је у реду изручити овог Украјинца.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: