Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 6. 12. 2017.

| Hronika

Zatvor za kradljivce bakarnih bisti sa grobova

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
groblje ilustracija foto aleksandar kostic
Ukradene biste sa grobova u Dubovu, Žitorađi i Medoševcu prodavali u Aleksincu; Ilustracija; foto: A.K.

Osnovni sud u Prokuplju nepravosnažno je osudio na po 2 godine zatvora dvojicu Nišlija zbog krađe bakarnih bisti sa grobova u Dubovu i Žitorađi 2011. godine, a reč je o istim osobama koje su ranije ukrale i biste sa grobova i u Medoševcu, a potom ih prodavali na otpadu u Aleksincu.

Osim zatvorskih kazni zbog krivičnog dela teške krađe, osuđeni I. K. (45) iz Niša i E. I. (28) iz Donje Studene kod Niša moraće da plate i sudske troškove od 174.650 dinara, odnosno 128.900 dinara.

Tokom ovog postupka, optuženi su i saizvršioci koji su dogovorili i otkupili biste na privatnom otpadu sekundarnih sirovina u Aleksincu, ali su oni oslobođeni jer su za isto delo ranije osuđeni pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu.

Okrivljeni su krajem 2011. godine na seoskom groblju u selu Dubovo u opštini Žitorađa ukrali dve nadgrobne biste skinute sa grobova pokojnika, a nekoliko dana nakon toga na groblju u Žitorađi ukrali još šest bronzanih bista čija je procenjena ukupna vrednost preko milion dinara – kaže se, između ostalog, u presudi.

Kako saznajemo, okrivljeni su priznali da su ukrali biste pokojnika koje su nakon toga prevezli na skriveno mesto, odakle su ih kasnije prodali otpadu u Aleksincu.

Klupko ove kriminalne grupe je počelo da se razmotava kada su ukrali bakarne biste u selu Medoševac kod Niša, nakon čega je niška policija pronašla sve ukradene biste u aleksinačkom otpadu, a koje su već tada bile potpuno oštećene.

Sud u Nišu je 2012. godine osudio saizvršioce D. V. iz Niša i B. F. iz Aleksinca na po dve godine zatvora, pa su oni oslobođeni u sudskom postupku koji se vodio u Prokuplju.

Inače, ovo nije usamljen slučaj da se skrnave grobovi širom svih opština Topličkog okruga, a uglavnom se sa nadgrobnih spomenika kradu bakarne biste, slova, mesingani delovi, pa čak i mermerne ploče.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: