Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 13. 5. 2017.

| Hronika

Zbog čestih ubistava žena, vranjske organizacije traže njihovu zaštitu

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
nasilje nad ženama
Ubistvima žena mora da se stane na put; foto: Pixabay-Aelxas_Fotos (ilustracija)

Tim SOS telefona Vranje i Mreža Žene protiv nasilja obratili su se javnosti saopštenjem u kome traže hitnu reakciju i kako kažu još jednom se, „ljute i tužne, obraćaju javnosti zbog niza ubistava žena u porodično-partnerskom kontekstu koji je obeležio prethodne dane u Srbiji“.

U Doroslovu je F.N. (52 god) usmrtio maćehu E.Š. (78 god), a polusestru R.Š. (43 god) je teško ranio, u blizini mesta Turija kod Bujanovca G.P. (24 god) pištoljem je ubio suprugu J.P. (21 god), njenu majku D.I. (44 god) i ranio svoju jednogodišnju ćerku, i dalje je u bekstvu, a u Tutinu je M.S. (28 god) pokušao da ubije vanbračnu nevenčanu suprugu N.N. s više uboda nožem - ovo su samo neki od slučajeva, kažu iz udruženja, u kojima su žene sa juga Srbije bile žrtve nasilja.

Za sve ove slučajeve zajedničko je to što se, na osnovu informacija iz medija, navodno nijedna žena prethodno nije obraćala nadležnim institucijama za zaštitu i pomoć – kažu udruženja.

Oni dalje objašnjavaju kako njihovo iskustvo govori da čak ni zvanične prijave nasilja nisu garant toga da će ono biti zvanično evidentirano, stoga "postaje jasno zašto institucije navode da nisu imale saznanja". 

-   Osim toga, imajući u vidu da su ova ubistva počinjena u malim lokalnim sredinama gde se uglavnom zna za „porodične probleme“, kao i da se iz medija može saznati da okolina žrtava svedoči o dugotrajnom nasilju koje je prethodilo ubistvima, pitanje je da li institucije zaista nisu imale saznanja o prethodnom nasilju, ili nisu htele da ih imaju – navodi udruženja.

O prećutkivanju nasilja prema ženama unutar „institucija“ i nekoordinisanosti u odgovoru na njega, svedoče i podaci iz istraživanja SOS telefona Vranje za period 2014-2016. godine u opštinama Pčinjskog okruga. Ovi podaci pokazuju da postoji ogromna razlika između broja slučajeva prijavljenih policiji i onih koji su prijavljeni centrima za socijalni rad.

-   Ostaje otvoreno pitanje gde „gubimo“ prijave nasilja prema ženama kada je po Protokolu za postupanje u ovim slučajevima policija obavezna da obavesti nadležni CSR, a on da pruži pomoć i evidentira nasilje? – navode iz SSO –a.

Oni na kraju naglašavaju da dok god se prijave nasilja prema ženama budu „gubile“ u sistemu institucija nadležnih za zaštitu od istog i dok god odgovor bude „žmurenje“ na nasilje, negiranje i odbijanje da se ono evidentira i procesuira, niz ubistava žena će ostati ovako dug. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bratislav Ilić

    10:27 // 13. 5. 2017.

    Svakako da se spreče ovakve situacije može relativno brzo urediti organizovanjem cool centara i unapređenjem podrške policije. Ali svest ljudi a verovatno i strah od omazde ukoliko zaštita ne može da bude adekvatna. Preporučio ni nadležnima da se u nekom predmetu srednje škole edukuju mladi. U međuvremenu ostaje da se nadamo da će ovaj trend nasilja da se smanji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: