Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 4. 8. 2022.

| Hronika

Zbog smrti devojčice vranjski lekari pravosnažno osuđeni i ići će u zatvor

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
bolnica
Pravosnažno potvrđeno - dvojica lekara krivi za nesavesno lečenje; foto: A. Kostić

Nakon 11 godina od smrti petogodišnje devojčice u vranjskom Zdravstvenom centru, za čije nesavesno lečenje su optuženi otorinolaringolog Darko Civkarovski i anesteziolog Slaviša Kanački, dvojica lekara pravosnažno su osuđeni zatvorskom kaznom i zabranom obavljanja lekarskog poziva. Civkarovskom je izrečena zatvorska kazna od 2 godine, a Kanačkom od godinu i po dana, potvrđeno je Južnim vestima u Osnovnom sudu.

Septembra prošle godine Civkarovski je nepravosnažno osuđen na 3 godine zatvorske kazne i 5 godina zabrane vršenja delatnosti, dok je anesteziolog Slaviša Kanački osuđen na 2 godine u zatvoru i izrečena mu je mera zabrane vršenja delatnosti u trajanju od 3 godine.

Na tu presudu lekari su imali pravo žalbe, pa je pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu potvrđena prvostepena presuda, ali je preinačena dužina trajanja zatvorske kazne i mera zabrane obavljanja lekarskog posla, pa će Civkarovski umesto 5, zabranu imati 3 godine. Osnovni sud Vranje Apelacioni potvrdio prvostepenu presudu uz preinačenje; Ilustracija, foto: M. D.

Presudom Apelacionog suda usvojene su žalbe branilaca optuženog Darka Civkarovskog i Slaviše Kanačkog, te je preinačena presuda Osnovnog suda od 20. 9. 2021. godine u delu odluke o krivičnoj sankciji, tako što je Apelacioni sud optužene za po jedno krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi, za koja su pobijanom presudom oglašeni krivim, osudio i to Darka Civkarovskog na kaznu zatvora u trajanju 2 godine i Slavišu Kanačkog na kaznu zatvora u trajanju od godinu i po. Presudom je optuženima izrečena mera bezbednosti, zabrana vršenja poziva, tako što im se zabranjuje vršenje lekarskog poziva u trajanju od po 3 godine, s tim što se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere - navode iz suda.

Na ovu presudu lekari nemaju pravo žalbe.

Petogodišnja Dijana Marinković iz sela Ćukovac kod Vranja primljena je na dečije odeljenje vranjske bolnice 8. januara 2011. godine u 2:15 posle ponoći, a njena smrt konstatovana je oko 4:45.

Nakon prijema u Hitnoj pomoći, odakle je dete bez pregleda poslato na Dečije odeljenje Zdravstvenog centra, roditelji su naišli na zaključana vrata koja su morali da razvale, jer je dete sve vreme imalo gušenje, a u njenom zbrinjavanju je tada učestvovalo 5 lekara.

Obdukcija je pokazala da je devojčica umrla od gušenja, a u obrazloženju sudske odluke navedeno jje da proces traheotomije nije izveden na vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    22:56 // 4. 8. 2022.

    A koliko treba da odlezi aktuelni ministar dr Smrt zbog sadasnjeg stanja u zdravstvu i nekadasnjih veza sa zemunskim klanom...svi uspesi blistaju na suncu,a greske pokriva groblje...kako li ce tek biti sa ovim naprdnim akademcima sa golimn desetkama...a korona radi i na ovoj vrucini...e Srbijo tesko tebi...

  • Misko

    18:15 // 4. 8. 2022.

    Posle 11 godina osudjeni na 2 godine? Znaci odleze pola i uslovna, i posle se opet zaposle... Treba na 40 godina, a ne na 2...

  • Оскар Питагор

    18:05 // 4. 8. 2022.

    Умишљени Богови у белим мантилима. Ви запослени преко везе. Са једва накрпљеним дипломицама. Свака казна вам велика?! Покажите да сте људска бића. Бар у траговима.
    Након оваквих исхода: * Не остављајте потомцима дуг који ће њено величанство Судбина морати да наплати. Да подсетим: Улази без куцања. Удара где сте најосетљивији.
    И пустите способније да раде уместо вас "незаменљивих".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: