Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 19. 3. 2023.

| Hronika

"Ugrožavanje teritorijalne celine Srbije" - Uspravna Srbija podnela krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
dobrasinovic
Dobrašinović u ime Uspravne Srbije podneo krivičnu prijavu protiv Vučića; foto: JV

Zbog sumnje da je izvršio krivično delo Ugrožavanje teritorijalne celine iz člana 307 Krivičnog zakonika Srbije tako što je 27. februara 2023. godine u Briselu prihvatio Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u delu kojim se definišu teritorija i granica Republike Srbije, pokret Uspravna srbija koji predvodi Dragan Dobrašinović podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije.

Dobrašinović pojašnjava da je Vučić delujući sa direktnim umišljajem izvršio navedeno krivično delo i to tako što je davanjem pristanka na plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u ime Republike Srbije prihvatio takozvano Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. A. Vučić Dobrašinović u prijavi traži od tužilaštva da pokrene krivični postupak protiv Vučića; Foto: Lj. M.

On je to uradio sa svim elementima koji su obuhvaćeni ovim pojmom u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i drugim relevantnim dokumentima međunarodnog javnog prava, odnosno sproveo protivustavno otcepljenje Kosova i Metohije iz sastava Republike Srbije. Sporazumom je predviđeno da će "strane međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose jedni sa drugima, na osnovu jednakih prava“, te da će „obe strane međusobno priznati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate“ - kaže Dobrašinović.

Dodaje i da je sporazumom predviđeno da će "obe strane nastaviti da deluju polazeći od pretpostavke da nijedna od njih ne može da predstavlja drugu u međunarodnoj sferi niti da deluje u njeno ime" i da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", te da se prihvatanje istog na nedvosmislen način takozvanom Kosovu priznaju svi elementi državnosti, odnosno svojstva koja se mogu odnositi isključilo na države.

Uspravna Srbija predlaže da Više javno tužilaštvo u Beogradu, nakon sprovedene istrage, podigne optužnicu protiv predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, zbog krivičnog dela Ugrožavanje teritorijalne celine i da se u sudskom postupku utvrde sve činjenice u vezi sa krivičnim delom koje mu je stavljeno na teret i da optuženi Aleksandar Vučić bude oglašen krivim i osuđen u skladu sa Krivičnim zakonikom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • m

    08:34 // 20. 3. 2023.

    wow, desice se jedno veliko, tektonsko, medjuplanetarno NISTA

  • Alex

    21:43 // 19. 3. 2023.

    Zakasnili ste jedno 24 godine. Trebalo je to protiv Miloševića da pišete. Kasno,drugari.

  • ilija

    19:44 // 19. 3. 2023.

    danas tu pisem kako je grad poludeo tj neko ko je izgubio svoj identitet pa sad trazi ili nudi koru hljeba i to dosegne naokolo.prosetajte vidite razgovarajte itd to je prvo a drugo je...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: