Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 16. 4. 2024.

| Hronika

Zbog velikog požara na otvorenom vanredna situacija u Trgovištu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
pozarnaotvorenom2-foto-mup
Stanovništvo nije ugroženo; foto: MUP

Požar na otvorenom koji je još juče zahvatio naselje Crveni Grad u Trgovištu vatrogasci i dalje gase, a zbog velike vatre je u tom delu opštine proglašena i vanredna situacija, saopštavaju iz MUP-a. Gasi se i požar koji je zahvatio oko 15 hektara zemlje na području Opštine Lebane.

pozarnaotvorenom-foto-mup U Lebanu gori oko 15 hektara; foto: MUPNa gašenju požara u Trgovištu, kako kažu iz MUP-a, angažovano je 26 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Vranje, Trgovište, Bujanovac i Preševo, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva, kao i radnici lokalne samouprave i javnih preduzeća.

Stanovništvo nije ugroženo ovim požarima, a u Trgovištu vatrogasci su spasili devet stambenih i šest poljoprivrednih objekata - stoji u saopštenju MUP-a.

Vatrogasci gase i požar koji zahvatio travu i nisko rastinje na površini od oko 15 hektara u Vojlovcu, u opštini Lebane.

U poslednjih mesec dana evidentirano je 2.108 požara na otvorenom zbog čega apelujemo na građane da budu odgovorni, poštuju zakon, budu oprezni sa otvorenim plamenom i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 - poručuju iz MUP-a.

pozarnaotvorenom3-foto-mup foto: MUPPodsećaju da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara - kažu iz MUP-a.

Najavlju i da će policija zajedno sa nadležnim inspekcijama pojačati nadzor i obilazak terena kako bi pronašli neodgovorne građane koji ne poštuju ove odredbe zakona.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera prcokijević

    10:00 // 17. 4. 2024.

    Student nije zapalio žito

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: