Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:48, 31. 7. 2020.

| Hronika

Zločin iz mržnje - posle više od godinu dana podignut optužni predlog zbog ubadanja nožem na keju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
combat
Tuča se dogodila na nišavskom keju gde su nakon incidenta uklanjani fašistički grafiti; foto: čitalac

Više od godinu dana je prošlo od kada je N. R. (34) ubo nožem Uroša Janjića na keju kod spomenika Nadeždi Petrović u Nišu, samo zbog toga, kako je tvrdio Janjić, što je nosio majicu sa antifašistikom porukom. Posle veštačenja i prikupljanja dokaza tužilac je Osnovonom sudu podneo predlog protiv napadača, a krivično delo je okarakterisano kao učinjeno iz mržnje.

Policija je ubrzo nakon nemilog događaja podnela 5 krivičnih prijava, među kojima je i ona protiv 34-godišnjeg napadača, kome se stavlja na teret nanošenje teških telesnih povreda, ali i protiv samog Janjića zbog učešća u tuči.

Posle više od godinu dana u optužnom predlogu tužioca, sa najtežim krivičnim delom koje mu se stavlja na teret, našao se samo N. R.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je nakon sprovedenog dokaznog postupka, dana 31.07.2020. godine, Osnovnom sudu u Nišu, podnelo optužni predlog protiv N. R. (34) iz Niša, zbog krivičnog dela Teška telesna povreda iz čl.121 st.1 Krivičnog zakonika u vezi čl. 54a Krivičnog zakonika, učinjenog na štetu U. J. Krivično delo je kvalifikovano kao delo učinjeno iz mržnje. - piše u saopštenju.

Zbog učestvovanja u tuči, kako kažu u OJT, optužni predlozi podneti su i protiv Z. A. (22) i Đ. Đ. (25) iz Niša i K. M. (22) iz Huma. Iako je policija ranije podnela prijavu i protiv Janjića on nije obuhvaćen predlogom tužioca, pa se pretpostavlja da je ta prijava odbačena.

Podsetimo, tuča se dogodila 21. juna prošle godine na keju oko 1 sat iza ponoći. Janjić je tvrdio da je uboden jer je imao majicu sa antifašističkom porukom.

Osumnjičeni su prošli bez pritvora, što je niški advokat-krivičar i bivši predsednik suda Danilo Nikolić ocenio kao neopravdano. Nikolić je rekao da se za mnogo manja krivična dela određuje pritvor. Saslušanja su se potom odužila zbog godišnjih odmora.

Ovo delo bilo je povod za dve antifašističke šetnje na keju koje je organizovao odbornik u niškoj Skuštini Srđan Nonić. Na prvoj se pojavila grupa mladića koji su uz nacističko salutiranje rukom uvis uzvikivali "Srbija Srbima", "Živeo Nedić", "Živeo Ljotić".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    05:52 // 2. 8. 2020.

    Nema tu politike,ni levog ni desnog-to je gomila nasilnih uniformisanih dripaca koja je opasna samo u gomili.Ne bore se ti lazni desnicari za Srbiju ili ideju nego lece komplekse.SF/SN.

  • Milan

    15:14 // 31. 7. 2020.

    Citao sam skoro istorijsku arhivu grada nisa nemci sto su vodili za vreme 2.sv.rata. i tad su domaci fasisti vise naroda hapsili i mucili nego nemci. Isto kao sto su posle rata levicari pobili sve vidjenije srbe. Lece dziberi kompleks nize vrednosti kroz ideologiju, tu mislim i na leve i na desne ekstremiste. Frojd je bio u pravu kad je reko da je sex koren svega.

  • Mara

    13:17 // 31. 7. 2020.

    Van pameti.Svako sad može da te zakolje na ulici i na kraju nista.Sramota.Nije ni čudno dokle smo došli

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: