Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 21. 2. 2024.

| Hronika

Zlostavljane životinje u selu kod Leskovca, policija na terenu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
svinja
Ugrožene svinje, ovce, koze i konj; foto: Instagram - udruženja "Pit" i "Zoo planet"

U selu Radonjica kod Leskovca vlasnik zlostavlja i u nehigijenskim uslovima drži svinje, ovce, koze i konja, koji nisu testirani na zarazne bolesti, što može da ugrozi i ljude, upozoravaju iz udruženja “Pit” i “Zoo planet”. Na terenu je i policija koja obavlja uviđaj.

Snimci i fotografije životinja koje žive u nehumanim uslovima ta udruženja dele po društvenim mrežama, a za Južne vesti kažu da su obavestili i veterinarsku inspekciju. Tvrde da ima i leševa životinja.

Reč je o starijoj osobi koja čuva više od 20 jedinki raznih životinja u užasnim uslovima. Pored nehumanih uslova, u dvorištu se nalaze i polupojedeni leševi. Obaveštena je i veterinarska inspekcija Jablaničkog okruga, kao i inspekcija za suzbijanje ekološkog kriminala iz Leksovca. Policija je izašla na teren, a očekuju se druge institucije kako bi se ovaj slučaj rešio - navode iz udruženja.

Ukazuju na to da su prekršeni Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o veterinarstvu, kao i da životinje nisu veterinarski sanirane, niti su obeležene, a nisu ni testirane na zarazne bolesti.

To dovodi do opasnosti i ugrožavanja ljudi prodajom proizvoda od tih životinja i potencijalno prenošenje zaraze putem proizvoda životinjskog porekla, koja se verovatno nelegalno plasiraju na tržište kroz vanpijačnu prodaju. Na taj način dolazi i do širenja zaraznih bolesti, kao što je skoro i bio slučaj u čitavoj zelmlji sa svinjskom kugom - upozoravaju iz udruženja.

Iz leskovačke policije potvrđuju da im je slučaj prijavljen i dodaju da je uviđaj u toku.

Kolege su zajedno sa ljudima iz Zoohigijene na terenu. Kolege iz ekološkog kriminaliteta trenutno rade uviđaj i utvrđuju činjenično stanje - navode iz Policijske uprave.

Iz udruženja se, kažu, nadaju da će vlasnik biti procesuiran i da će životinjama konačno biti bolje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sozontije

    14:54 // 26. 2. 2024.

    Prvo, to je nemar i bezobrazluk, a prodajom takvog mesa postoji mogucnost zaraze ljudi. Ko zna koliko je takvih? Treba ga kazniti.

  • asvokatica

    16:21 // 21. 2. 2024.

    Veterinara inspektor međutim nije hteo da reaguje i oduzme životinje! Njegovim (ne)radom bi se trebali pozabaviti njegovi nadređeni.

  • Nale

    15:23 // 21. 2. 2024.

    Covece, ko u dokumentarcima o serijskim ubicama, koji horor na snimcima. Retardirani sadista koji bije, kolje, seta po delovima leseva razbacanih po dvoristu, hrani svinje lesevima . koza.. ko zna cega i koga sve ne.. dok misli da ga niko ne vidi.. A ovamo deluje nemocno i pitomo, simpatican cica, ej.. a zarazava komsijsku stoku, i prodaje nekom u tanjir to meso… na trulim lesinama zivi i jede..au

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: