Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 21. 10. 2021.

| Intervju

Doktor Stanišić u "15 minuta": Zašto se najteži pacijenti šalju u Kruševac?

Autor:G.BjeletićIzvor:Južne vesti

Doktor Stanišić u "15 minuta": Zašto se najteži pacijenti šalju u Kruševac?

Da je epidemija u jeku, a zdravstveni sistem maksimalno opterećen kaže lekar sa niške Infektivne klinike Steva Stanišić, koji problem prepoznaje i u tome kako je sistem organizovan i pita zašto se najteži pacijenti iz Niša transportuju u Kruševac. Izlaz iz situacije vidi u vakcinaciji i upozorava da su najteži pacijenti, sa najtežim posledicama korone, upravo oni koji nisu vakcinisani.

U emisiji 15 minuta Stanišić opisuje redove saniteta u niškom Kliničkom centru i kaže da ih i nema dovoljno da sve pacijente prebace u Kruševac, pa zato mnogi u teškom stanju satima čekaju. Zašto je bolnica tako daleko od najvećeg grada u regionu pitanje je koje postavlja.

Problem vidi i u velikom nepoverenju građana koje ne jenjava, pa se zbog slabog odziva za vakcinaciju kraj epidemije stalno odlaže.

Meni je smešno u 21. veku nepoverenje prema nauci. A sve što smo postigli, sve što je čovečanstvo postiglo je zahvaljujući nauci - kaže lekar sa Infektivne klinike.

U emisiji govori i o tome da je upravo slab odziv doprineo da nisu zaštićeni ni potpuno vakcinisani ljudi, ali tvrdi da su imali uglavnom lakše kliničke slike.

Svi su prošli uslovno rečeno, da kažem solidno, bez nekih težih sekvela, nisu došli do respiratora, pao je naravno procenat zaštite i Fajzera, a pašće i bilo koje druge vakcine, ako mi dozvolimo da razvlačimo tu imunizaciju stanovništva, tako da virus dobija na vremenu da se stvaraju sojevi, novi sojevi koji su još rezistentniji - zaključuje Stanišić.

Kaže da ne razume čega se boje oni koji uzimaju sve lekove ili kozmetičke proizvode, sve novo što se pojavi, a vakcinu protiv kovida izbegavaju. Pretpostavlja da je zabuni kod građana i nepoverenju doprinelo i to što je njima prepušteno da biraju između različitih vakcina, a ako se u sve umeša i politika - kao da biraju između Rusije, Kine, Amerike.

Ja sam sad recimo doktor kardiolog i kažem da imam četiri leka, svi su za srce hoćeš ovaj, hoćeš onaj... "Pa vi mi kažite." Ja kažem ne, ne, neću ja ti kažem, odaberi koji ćeš od tih lekova. Mislim, sama ta mogućnost da neko ko apsolutno nema veze s vakcinama bira vakcinu, po meni apsolutno unosi nepoverenje kod običnog čoveka - kaže infektolog.

Šta je Stanišić rekao o kolegama koje promovišu teorije zavere, a ne nauku, njegovo konkretno iskustvo sa pacijentima koji su u teškom stanju čekali na transport u Kruševac jer su niške kovid bolnice pune pogledajte u intervjuu na vrhu teksta, gde je sa Stanišićem razgovarala novinarka Milica Milojević Kostić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    12:56 // 21. 10. 2021.

    Sta kaze nauka za coveka koji je umro sa 3 primljene vakcine? Verovatno:Desava se!

    • tina

      13:35 // 21. 10. 2021.

      Naravno da se desava. Desava se i za druge vakcine i lekove. Setite se samo infekcije malih boginja pre par godina. Kad su roditelji dovodili zarazenu decu kod lekara, a pri tom i oni zarazeni, iako su bili vakcinisani kao deca. Ali to ne znaci da vakcina nije dobra.
      Kod kovida pricamo o milijardama vakcinisanih ljudi, u roku od 10 meseci. Naravno da nece kod svih biti isto.

    • Čudesni dribling

      14:28 // 21. 10. 2021.

      Zamisli Slavko, nekom čoveku pala saksija na glavu sa terase žutog solitera i, nažalost, nije preživeo, a neposredno kod gradske bolnice se desilo. I, što je još čudnije, ljudi tu i dalje prolaze iako je opasno!

    • slavko

      19:38 // 21. 10. 2021.

      @Cudesni,i ja to kazem,statistika je k'o bikini,govori sve,a ne pokazuje nista!Sve ovo je jedno veliko s...,ne sporim nista,ali i ne verujem nikom!

  • Dr II deo

    12:26 // 21. 10. 2021.

    Jedan od razloga zašto u Kruševcu ima dosta pacijenata u kritičnom stanju je i besmislen transport za Kruševac. Kruševac zbrinjava pacijente iz Niša, Surdulice, pa čak i iz Beograda. Pacijenti sa akutnom respiratornom insuficijencijom koji zahtevaju visok protok kiseonika se transportuju u sanitetu nekoliko sati do bolnice, čime se dragoceno vreme gubi, umesto da se leče u svom gradu.

    • @dr

      13:24 // 21. 10. 2021.

      Doktore sta da rade kad nema mesta za sve u Nisu i Beogradu?
      Zdravstveni sistem je pukao...

  • Dr I deo

    12:18 // 21. 10. 2021.

    A ko će da odgovara što je ta bolnica izgrađena u Kruševcu? U mestu gde nije moguće obezbediti gotovo ni jednog lekara-specijalistu/subspecijalistu. Zato se neko "pametan" setio genijalne ideje da lekari iz Niškog Kliničkog centra idu na ispomoć u Kruševac. Lekari iz KC Niš dobijaju anekse ugovora na osnovu kojih se protivpravno upućuju na radno mesto udaljeno više od 50km uz pretnju otkazom.

    • ja

      22:51 // 22. 10. 2021.

      keramicar hte bolnicu u kš. posto doticni nije iso u skolu posle srednje, nezna da kš. nema medicinski fakultet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: