Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Intervju

Vlasotinački reper i bunt zbog nestašice vode: Ljudima je najteže što ne mogu da se okupaju

Dok vode u nekim mestima nema zbog poplava i teških elementarnih nepogoda, u Vlasotincu je, prema rečima repera Aleksandra, nema ni kad ogreje sunce, ni kada padne kiša. Zbog toga oni uvek u rezervama imaju pune balone sa vodom. Kako kaže, često istovremeno nema ni struje ni vode, a ljudima najteže pada kada ne mogu da se okupaju.

(9) detaljnije
beloruskinja

Priča iz Belorusije: Zašto nam treba vlast koja ne brine o građanima?

Dok se svet borio sa pandemijom vlast u Belorusiji poricala je razmere virusa, ali su se ubrzo zemljom sa kovidom širili otpor građana i protesti. O situaciji u ovoj zemlji i sličnostima na koje joj ukazuju ljudi koje upoznaje u Srbiji, u koju dolazi upravo zbog virusa korona, govori grafička dizajnerka koja živi u Minsku Anastasja Krivickaja. Ovde je jer međunarodna ljubav u doba korone može da izgleda i tako da je paru iz Belorusije i Španije jedna od retkih mogućnosti da se sretnu upravo Srbija.

(5) detaljnije
Zoran Radovanović epidemiolog

"Epidemija raka je politička izmišljotina"

Ne postoji epidemija raka u Srbiji. Kada se uzme u obzir starenje populacije, kretanje stopa u ovom veku je skoro pravolinijsko. Po obolevanju od raka nalazimo se blizu sredine liste evropskih zemalja poređanih prema učestalosti ove bolesti, dok smo po umiranju blizu vrha, ali je to posledica dveju okolnosti: a) kasnog javljanja lekaru, i b) suboptimalnog lečenja - tvrdi epidemiolog dr Zoran Radovanović.

(20) detaljnije