Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:30, 26. 2. 2024.

| Istražujemo

272 ukradena pištolja u Nišu - slučaj uznemirio javnost, Tužilaštvo odbilo odgovore

Autor:Nikola Đukić, Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
sud niš
Čeka se rasplet slučaja; ilustracija, foto: JV / Vanja Keser

Gde je "stigla" istraga, da li je osumnjičeni policajac još u bekstvu, da li su pronađeni nestali pištolji - pitanja su koja i dalje muče građane Niša i javnost posle otkrića da su iz policijske stanice u Durlanu ukradena 272 pištolja. Ipak, iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu smatraju da ne postoji opravdani interes javnosti da zna odgovore na ova pitanja, pa su odbili odgovor Južnim vestima, tako i građanima. Pozvali su se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama da informacije ne bi dali.

Ovaj slučaj uznemirio je građane, sudeći po mnogim reakcijama, a osim pitanja funkcionalnosti sistema, građani ljutito pitaju zašto su uopšte i predavali (mnogi i legalno) oružje, a zabrinuto traže odgovor nisu li pištolji završili na ulici i crnom tržištu.

Tri dana nakon što su Južne vesti uvidom u dokumenta iz istrage objavile tačan broj nestalih pištolja iz policijske stanice Pantelej, kao i to da je osumnjičeni policajac u bekstvu, oglasilo se niško Više javno tužilaštvo sa informacijama da su obavešteni o nestanku oružja i da rade na otkrivanju svih okolnosti, ali da ništa više neće saopštiti.

Odbili su da odgovore o istrazi, jer bi im to, kažu, otežalo i omelo dalji rad, te da zbog toga ne postoji opravdani interes javnosti da zna informacije.

Pozvali su se na odredbe iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pa su odbili upit novinara Južnih vesti, poslat 22. februara.

Razlog je, kako kažu, što bi pružanjem tih informacija ugrozili tok istrage, zbog čega su se pozvali na pravo da u određenim slučajevima, a procenili su da je ovaj taj, tražiocu uskrate pristup informacijama od javnog značaja.

Odredbom čl. 9 st. 1 tač. 2 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano je da organ vlasti može tražiocu uskratiti pristup informacijama od javnog značaja, ako bi time ugrozio, omeo ili otežao sprečavanje ili otkrivanje krivičnog dela, optuženje za krivično delo, vođenje predistražnog postupka, vođenje sudskog postupka, izvršenje presude ili sprovođenje kazne, vođenje postupaka u smislu zakona kojim je uređena zaštita konkurencije, ili koji drugi pravno uređeni postupak ili fer postupanje i pravično suđenje, do okončanja postupka - navode iz Višeg tužilaštva.

Potvrdili su i da su obavešteni o nestanku pištolja, kažu da preduzimaju "neophodne dokazne radnje radi rasvetljavanja svih okolnosti, a kako je cilj tih radnji otkrivanje krivičnog dela i pronalaženje osumnjičenih, te i vođenje postupka prema osumnjičenim licima", smatraju da bi u ovoj fazi postupka davanje informacija javnosti otežalo taj postupak.

Stoga je imajući u vidu sve okolnosti prijavljenog događaja u konkretnom slučaju, cenjeno da preduzimanje radnji i prikupljanje dokaza od strane tužilaštva, od kojih radnji i dokaza će zavisiti i dalji tok postupka, kao i vođenje postupka koji imaju pretežniji interes zasnovan na zakonu od javnog objavljivanja informacija medijima, odnosno od udovoljavanja zahtevu koji je podnet od strane novinara Južnih vesti - kažu iz Tužilaštva.

Podsetimo, prema dokumentima u koje su Južne vesti imale uvid, policajac iz Niša nalazi se u bekstvu, nakon što je osumnjičen da je iz policijske stanice Pantelej otuđio 272 pištolja koja su građani, naredbom MUP-a, predali u maju prošle godine nakon ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i Mladenovcu. Južne vesti su saznale iz da je u više navrata iznosio oružje iz policijske stanice, a gde je ono završilo ne zna se, već postoje samo pretpostavke.

Prema dokumentima u koje su Južne vesti imale uvid, dvojica osumnjičenih, Prokupčanin i Nišlija, jesu uhapšeni, a treći, inače policajac, u bekstvu je, saznaju Južne vesti.

Policija je građane koji poseduju neregistrovano oružje pozvala da ga od 8. maja do 8. juna predaju najbližoj policijskoj stanici i da niko od njih neće krivično odgovarati. Takođe, naveli su da će biti kontrola vlasnika oružja kako bi se utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu sa važećim propisima - razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

Niška policija i dalje nije dala zvaničan odgovor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    18:31 // 6. 4. 2024.

    Demokratija se bazira na razdvajanju tri vlasti : zakonodavne, sudske i izvrsne.
    U slucaju ukradenih pistolja dve zadnje nisu dovoljno udaljene

  • Ddd

    09:53 // 28. 2. 2024.

    Da li policija čuva oružje u skladu sa važećim propisima?Ej oni stvarno misle da smo mi ne znam ni ja sta, to je cela ta stanica sigurno u dil sa ovim poslicem, kako be izneseš 272 pištolja ko od službenika predao te pištolje tom bagaljivku, mada nije ni čudo kad znamo u kakvoj prciji zivimo. Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti, zao mi je sto ste moji a ne deca nekog mog neprijatelja

  • Goran

    00:02 // 28. 2. 2024.

    Gde ovo sve ide strasno ima li kraja ludilu pa mozda je morao inace ovako sigurno nebi to uradeo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: