Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 22. 12. 2016.

| Istražujemo

Aerodrom kažnjen, ali i dalje odbija da objavi sistematizaciju

Autor:Predrag BlagojevicIzvor:Južne vesti
Aerodrom Niš
Tajni aerodrom; Foto: JV

Zbog odbijanja direktora Vladice Đurđanovića da Južnim vestima dostavi spisak radnih mesta i propisanu školsku spremu potrebnu za rad na niškom aerodromu, Poverenik za informacije od javnog značaja je kaznio to javno preduzeće sa 20.000 dinara, uz pretnju da izrekne još jednu kaznu - od 180.000 dinara.

Punih 6 meseci rukovodstvo JP Aerodrom Niš odbija da objavi važeću sistematizaciju radnih mesta.

Na odluku direktora Vladice Đurđanovića da odbije zahtev Južnih vesti nisu uticale ni jasne odluke Poverenika za informacije od javnog značaja, sudska presuda kojom je odbačena njegova tužba protiv Poverenika, niti pretnje novčanim kaznama.

Taj važan dokument, kojim je, između ostalog, definisana i podela funkcija u preduzeću i potrebna školska sprema, i dalje je strogo čuvana tajna.

Ipak, ovu novčanu kaznu neće platiti direktor Đurđanović, već građani Niša, jer se po zakonu kazna izriče preduzeću.

Poverenik je svojom odlukom predvideo obavezu da Aerodrom u roku od 2 dana plati kaznu, ali i da Južnim vestima dostavi traženu dokumentaciju.

U suprotnom, biće izrečena nova kazna, od 180.000 dinara.


Zašto direktor uporno krije ovaj dokument?

(/slika3)Još od kraja maja Đurđanović potpuno ignoriše zahteve novinara, a Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću je objasnio da su ti zahtevi bili "nerazumni i potpuno nejasni". Šabić nije prihvatio to obrazloženje. Zaključio je da su novinari "precizno opisali informacije koje traže" i naložio Đurđanoviću da ih objavi.

Ipak, ni po Šabićevoj obavezujućoj odluci iz JP "Aerodrom" na adresu Južnih vesti nisu stigli traženi dokumenti. Tačnije, dostavljena je stara sistematizacija, iz februara 2010. godine, koja više ne važi.

Kako je Đurđanović kasnije obavestio novinare, on je važeću sistematizaciju proglasio za tajnu i zaključio da bi objavljivanjem tog dokumenta mogla da bude naneta šteta "interesima Republike Srbije".

(/slika4)Svoju procenu je zasnovao na dokumentu koji je sam doneo aprila ove godine, a zove se: "Procena moguće štete za interese Republike Srbije, odnosno po rad i obavljanje poslova JP Aerodrom Niš".

Inače, krajem maja pojedini službenici niškog Aerodroma su se obratili novinarima tvrdeći da je direktor izmenio sistematizaciju tako da je pojedina radna mesta prilagodio "svojim" ljudima, a neka izmenio toliko da je nekoliko radnika praktično bilo pred otkazom, odnosno proglašenjem tehnološkog viška.

Kako su Južne vesti već pisale, u okviru tih promena su izmenjeni i uslovi potrebni za radno mesto "safety manager"-a, tako da se na tom veoma odgovornom položaju može naći samo neko ko je diplomirao na DIF-u, dok su eliminisani svi koji su završili, na primer, Fakultet bezbednosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bivši radnik

    15:49 // 26. 12. 2016.

    Sad cemo da vidimo kako ce se provede na sudu sto je svojevoljno radnicima skidao od plate , ali je zalosno to sto ce naplata ici preko grbace grada .

  • Glasac

    17:19 // 23. 12. 2016.

    Opet moji komentari ne valjaju , bravo za demokratiju.

  • Blackburn

    12:24 // 23. 12. 2016.

    zestoka konkurenciju za priznanje" najbahatiji SNS-ovac"!Dodela plakete,posle Novogodisnjih praznika!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: