Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 11. 9. 2017.

| Istražujemo

Agencija Banđura prijavila sudu zbog neprijavljivanja imovine

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Miloš Banđur
Banđur nije poštovao Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije; Foto: JV/P. B.

Aktuelni zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, nije na vreme prijavio prihode koje je dobijao dok je bio član Gradskog veća, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije predložila Prekršajnom sudu u Beogradu da protiv ovog niškog funkcionera pokrene postupak.

Banđur je Agenciji prijavio prihode, kako navode, još avgusta 2012. godine, kada je postao većnik, i od tada je ignorisao ovu zakonsku obavezu, poštujući je samo tokom kontrole i po upozorenju Agencije.

Iako je morao da prijavi prihode i imovinu mesec dana po prestanku funkcije gradskog većnika, a isti zakonski rok imao je i po stupanju na mesto zamenika gradonačelnika Niša, Miloš Banđur, kako kažu u Agenciji, ignorisao je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

bip Banđur je bio član Veća u vreme kada je Perišić bio gradonačelnik Niša; Foto: Arhiva JVKoliko je para iz gradskog budžeta primao kao gradski većnik je prijavio tek po upozorenju Agencije i sa zakašnjenjem od oko 170 dana.

Zbog toga je Agencija sredinom aprila Prekršajnom sudu u Beogradu podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njega. Međutim, novinari zasada nisu uspeli da saznaju da li je sud i postupio po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije.


Agencija: Banđur nije prijavio bitne promene u primanjima

Kao javni funkcioner Banđur je takođe, dodaju, imao obavezu da podnese izveštaj za svaku godinu ukoliko je bilo većih promena u prihodima, što je on takođe radio sa zakašnjenjem. Iz Agencije navode da je tokom 2014. godine sadašnji zamenik gradonačelnika Niša primio skoro 605.000 dinara koje nije prijavio, kada je, navode, bilo bitnih promena u njegovim prihodima u odnosu na prethodni izveštaj. Rešenje Agencije Foto: Screenshot

To bi značilo da je kao većnik primao u proseku oko 50.000 dinara mesečno, iako je, kako je sam kazao, poslednje 2 godine mandata primao 22.700 dinara.

Ista je situacija bila i 2015. godine, kada je bilo skoro 550.000 dinara, kako piše u rešenju Agencije, neprijavljenih prihoda iz gradske kase.

Izveštaj o ovim primanjima podneo je tek tokom kontrole, maja 2016. godine, navode u Agenciji.

Prilikom provere izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Miloša Banđura utvrđeno je da se prihodi koje nije prijavio u svom izveštaju od 26. avgusta 2012. godine i nakon toga, u toku 2014. i 2015. godine, odnose na prihode koje je ostvario kao član Gradskog veća Grada Niša - naveli su iz Agencije.


Banđur: Nisam krio prihode, jer nisam ni znao koliki su

Zamenik gradonačelnika pak tvrdi da prihode dok je bio član Veća nije mogao da prijavi, jer su bili "klizni".

To je bila neka tablica, šema, krenuli su prve godine sa 70.000 pa su onda prešli na 50.000, pa na 30.000, pa na kraju na 22.000. Taj prihod se smanjivao i poslednje 2 godine bio 22.700 dinara. I sada je toliko gradskim većnicima taj paušal - kaže Banđur.

On dodaje i da je dobio upozorenje od Agencije, ali "interno, a ne javno" i da je na njega reagovao. Stava je da to što nije poštovao zakon nije "velika stvar", jer on nije hteo ništa da sakrije već je "samo zakasnio".

Ja sam njima podneo to što su tražili, doduše sa nekim zakašnjenjem, jer nisam u tom trenutku najbolje tumačio zakon da mora da se to sve redovno prijavljuje, jer je kod mene promena imovine naniže, a ne naviše. I kažem, šta ima da prijavljujem kad nemam ništa. Posle sam video da postoji potreba i sve uredno prijavio, i ne vidim da tu postoji neki problem - rekao je Banđur.

Inače, Banđur, kako sam kaže, nije bio u radnom odnosu dok je bio gradski većnik, a kao zamenik gradonačelnika je 10 meseci na ovom poslu bio angažovan samo 10 % radnog vremena, jer je ostatak radio kao profesor na fakultetu.

Na ovaj način bio je angažovan u Gradskoj kući uz blagoslov Administrativnog odbora gradske Skupštine. Ipak, Ministarstvo za državnu upravu zaključilo je da funkciju u Gradskoj kući može da obavlja samo sa punim radnim vremenom. Banđur je tada uložio prigovor na ovu odluku, ali zasada nije poznato kakav je bio odgovor Ministarstva.

Podsetimo, Banđur je bio član Gradskog veća do kraja juna prošle godine, a u julu je stupio na novu funkciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zivkovic

    09:29 // 18. 10. 2017.

    Klizni prihodi,sigurno ta kategorija zarada ne postoji u zakonu pa čovek nije znao.A da mu je jedan od nekoliko prihoda otklizio da li bi primetio da mu tekući račun nije opterećen onoliko koliko treba ?E, čovek,a nije jedini,ne zna koliko prima,njega ne pogadja -10% kao nas koji znamo koliko pr(ne)imamo.Svaku zaradu dobijaju iz budžeta,nijednu od privatnika.("promene do mene").Bed(n)a filozofije

  • duledudule

    19:54 // 12. 9. 2017.

    takvi nam obrazujy omladinu

  • Sale

    09:43 // 12. 9. 2017.

    15.10.2012. - Gradski većnik i funkcioner SNS u Nišu Miloš Banđur osuđen je pred Osnovnom sudom u Kosovskoj Mitrovici zbog pronevere novca, saznaju ...
    Evo teksta nije mu prvenac!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: