Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 7. 12. 2022.

| Istražujemo

Agencija potvrdila - direktorka Niškog simfonijskog bila u sukobu interesa

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
simfonijski
Direktorka bila u sukobu interesa; foto: V. K.

Dok iz Simfonijskog traže javno izvinjenje, Agencija za sprečavanje korupcije je utvrdila da je direktorka Tatjana Veličkovič Minčić bila u sukobu interesa kada je za premijerni koncert ustanove na čijem je čelu angažovala svog sina. Nije ih ni obavestila o tome, iako je bila u obavezi, pojašnjavaju za Južne vesti, pa će protiv nje pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

Direktorka je svog sina fagotistu angažovala za pripremu i učešće na premijernom koncertu Niškog simfonijskog orkestra koji je održan 25. novembra i sa njim sklopila ugovor o autorskom honoraru od 30.000 dinara.

Pravnici sa kojima su novinari razgovarali kritikovali su proceduru i rekli da ima sumnje u nepotizam, a novinari su od Agencije za sprečavanje korupcije tražili da utvrde da li je direktorka tada bila u sukobu interesa. Utvrdili su da jeste.

Situacija u kojoj je direktorka Simfonijskog orkestra, angažovala svog sina u navedenom orkestru, zaključenjem ugovora o angažovanju, uz novčanu naknadu, predstavlja sukob interesa, jer postoji privatni interes koji utiče na postupanje imenovane, na način da je javni interes podredila privatnom i javnu funkciju iskoristila za sticanje koristi za povezano lice, čime je istovremeno ugrozila i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije direktorke Simfonijskog orkestra, što je suprotno odredbama čl. 40. Zakona - pojašnjavaju.

odluka agencije Agencija će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak; foto: JV Takođe ističu da je direktorka bila u obavezi da Agenciju obavesti o tome da postoji sumnja da je reč o sukobu interesa angažovanje sina za koncert, ali da to nije učinila.

Imenovana je bila u obavezi da Agenciju obavesti o sumnji u postojanje sukoba interesa ili o sukobu interesa koji je imala u navedenoj situaciji, što nije učinila, a što je utvrđeno proverom službene evidencije Agencije - navode iz Agencije.

Agencija će zbog toga pokrenuti postupak protiv direktorke Tatjane Veličković Minčić.

Agencija će u skladu sa svojim nadležnostima, protiv imenovane, po službenoj dužnosti, pokrenuti postupak radi utvrđivanja eventualne povrede odredaba Zakona - zaključuju.

Objašnjavaju da je prema Zakonu o sprečavanju korupcije povezano lice, pored ostalih, član porodice javnog funkcionera, u ovom slučaju sin direktorke, a da je sukob interesa situacija u kojoj javni funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na obavljanje javne funkcije.

Prema odredbama čl. 40. st. 1. i 2. Zakona javni funkcioner je dužan da javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje gpađana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, i ne sme biti zavisan od lica koja bi mogla da utiču na njegovu nepristrasnost, niti da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice - pojašnjavaju.

Da je direktorka bila u obavezi da ih obavesti o sumnji na sukob interesa, jer je svog sina angažovala za koncert, propisano je takođe Zakonom - kao obaveza javnog funkcionera da tokom vršenja javne funkcije, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 5 dana, pismeno obavesti Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa, što ona nije učinila.

Podsetimo, kolektiv Niškog simfonijskog orkestra je imao sastanak nakon teksta Južnih vesti i tada su poslali dopis u kome navode da oni smatraju da nema sukoba interesa u ovom slučaju, pa su od novinara tražili izvinjenje.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije (preuzmi) - 94.21 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    10:48 // 8. 12. 2022.

    Tatjana je vec bila director I ako I'm se nije dopalo zasto su je ponovo postavili. Nije nista gora od Ostalih. Prosle godine je posle duze pauze zaposlun sin jedne iz SNS. Da je zavrsila fakultet, a ne samo Visu skolu sada bi ona bila direktorka! Sorry

    • Ve-ve-veverica nije ptica a nije ni slon

      14:46 // 8. 12. 2022.

      Otkad je u zemlji Srbiji fakultet merilo sposobnosti organizacije i menadzerstva??Sve sami Mićini "talenti" .To što žena nema fakultet nista ne znaci.

  • antisluhista za ozbiljnu muziku renesanse

    09:45 // 8. 12. 2022.

    sta ce nama uopste simfonijski orkestar. neka drze privatne koncerte i nek naplacuju karte i zarade. nama treba muzika sa nasih prostora a ne sa zapadnih. posto su muzicki obrazovani neka razvijaju i pripremaju neke varijacije na nasu muziku i eventualno susednih zemalja. nekako taj orkestar postade porodicna firma.

  • Aleksandra

    21:46 // 7. 12. 2022.

    Jasno je da je "kolektiv" Simfonijskog, ustvari direktorka istog. Sad nek se "kolektiv" izvini javnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: