Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 6. 2. 2017.

| Istražujemo

Agencija predložila Jonićevu smenu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
jonic
I Agencija zaključila da je Jonić kršio zakon zarad privatnih interesa; foto: JV arhiva

Zbog toga što je zapošljavao decu članova Upravnog odbora “Pčelice”, što je tužio ustanovu u kojoj je direktor za isplatu jubilarne nagrade, a nikog iz pravne službe nije ovlastio da zastupa “Pčelicu” na sudu u sporu protiv njega, kao i što nije poslao obaveštenje da je u mogućem sukobu interesa, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktora niške Predškolske ustanove “Pčelica” Zorana Jonića. On podneo žalbu na rešenje Agencije.

U Agenciji su, kako piše u rešenju, utvrdili da je Jonić potpisao rešenje o prijemu u stalni radni odnos sina bivšeg člana Upravnog odbora Dragana Miloševića. Ugovor na nedoređeno sklopio je, kako piše Agencija, i sa sinom Verice Radenković, takođe bivšom šlanicom Upravnog odbora ove ustanove.

Jonić je, kako su Južne vesti već pisale, tužio “Pčelicu” za isplatu jubilarne nagrade u vreme kada su gradske vlasti pozivale roditelje da ne tuže ovu ustanovu zbog toga što su, zbog pogrešne odluke "Pčelice" i resorne uprave, skuplje plaćali vrtić.

Agencija je zaključila da je Jonić prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije samim učešćem u procesu protiv ustanove koje vodi, ali i neimenovanjem nikog iz pravne službe da zastupa “Pčelicu” u sporu protiv direktora na sudu.

Sud je “zbog propuštanja” tj. zbog neizjašnjavanja “Pčelice” na Jonićevu tužbu, presudio da se Joniću isplati oko 200.000 dinara na ime zaostalih jubilarnih nagrada i sudskih troškova. Takođe, on nije Agenciju obavestio ni o mogućem sukobu interesa u ovom sporu.

Zbog svega ovoga Agencija predlaže smenu Zorana Jonića sa mesta direktora Predškolske ustanove “Pčelica”.

Na ovu odluku donetu 16. januara ove godine, Jonić je uložio žalbu, a Agencija ima 15 dana da odgovori na žalbu ovog funkcionera. Kako kažu u Agenciji, postupak je u toku.


Jonić: Nisam znao da su to deca članova Upravnog odbora

Kako piše u obrazloženju rešenja, Jonić je tvrdio da nije ni u jednom delu prekršio zakon, obrazlažući to da nije znao da je reč o sinovima članova Upravnog odbora, kao i da pomenuti funkcioneri više nisu u Upravnom odboru “Pčelice” i da je ugovor sa sinovima postpisao pomoćnik direktora, a ne on lično.

Međutim, u Agenciji su ove navode odbili kao neosnovane.

Zoran Jonić je doveo sebe u situaciju sukoba interesa, jer je donešenjem odluka na osnovu kojih su sa sinovima članova Upravnog odbora, koji su sa njima povezana lica na osnovu krvnog srodstva u prvoj liniji, javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezana lica, sa kojima se nalazi u odnosu zavisnosti, čime je istovremeno ugrozio i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje funkcije - pišu iz Agencije.

Takođe, kako kažu u Agenciji, Jonić je na osnovu prezimena kandidata “znao, morao znati ili mogao sumnjati” da je reč o sinovima članova Upravnog odbora sa kojima su kasnije potpisani ugovori na neodređeno vreme.

Odgovarajući na optužbe zbog jubilarne nagrade, Jonić je rekao da ni tu nema nikakvog prekršaja, jer i on, kao i svaki zaposleni ima pravo na jubilarnu nagradu. Rekao je i da je 500 zaposlenih, takođe tužbama, dobilo svoje nagrade, kao i da “Pčelica” nikad nije odgovarala na njihove tužbe.

U Agenciji međutim, kažu da se Joniću ne osporava pravo na nagradu, već se radi o njegovom (ne)poštovanju Zakona o Agenciji.

Imenovani je u tom postupku i tužilac i tuženi, odnosno direktor tuženog, dakle u situaciji je da zastupa interese obe strane što predstavlja sukob interesa, jer imenovani kao direktor tužene ima privatni interes koji utiče, može da utiče, a u svakom slučaju izgleda kao da utiče na njegovo postupanje prilikom vršenja javne funkcije - stoji u obrazloženju Agencije.

Podsetimo, Jonić je na čelu “Pčelice” od 2008. godine. Posle dva njegova mandata trenutno se u ovoj ustanovi bira direktor, a Jonić je opet jedan od kandidata.

Njegovu smenu pre nekoliko meseci predložila je i Komisija za praćenje etičkog kodeksa niške Skupštine, ali se gradski parlament ogradio od odgovornosti rekavši da je to posao za Ministarstvo prosvete koje i imenuje i smenjuje direktora "Pčelice". Nakon toga su se, već na prvoj narednoj sednici, članovi Komisije iz Srpske napredne stranke čiji je i Jonić član, predomislili, pa nije bilo većine da se predlog za smenu prosledi Ministarstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    17:20 // 7. 2. 2017.

    Ovaj grad je leglo problematicnih direktora koji vode firme,ciji je osnivac grad Nis!

  • Zvonko

    15:46 // 7. 2. 2017.

    Sta ste se ovoliko ustremili na ovog coveka?Meni sve ovo lici na namestaljku!Iskreno ne znam bas mnogo detalja o njemu ,ali za jedno znam- sin Verice Radenkovic, koga navodite kao primer zloupotrebe je kuvar ,i bio je jedini kandidat koliko se secam.Po vasoj logici nije tebao da ga primi?

  • Predrag983

    14:18 // 7. 2. 2017.

    Kakva bre smena, ovo sto je on radio je za zatvor! Sramota!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: