Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 8. 11. 2017.

| Istražujemo

Agencija predložila smenu dekana GAF-a zbog zapošljavanja dece svojih kolega

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Građevinski fakultet
Radna mesta na fakultetu nasleđuju deca rukovodioca; Foto: Screenshot sajt GAF

Zbog toga što je učestvovao u izboru sina člana Saveta i ćerke prodekana Građevinsko-arhitekstonskog fakulteta u Nišu za asistente, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu dekana GAF-a Petra Mitkovića. On je dodatno u sukobu interesa zbog toga što je prodekan prethodno zaposlio njegovog sina.

Mitković je, kako se navodi u rešenju Agencije, u decembru 2014. predsedavao Izbornim većem koje je izglasalo Dušana Grdića - sina člana saveta fakulteta Zorana Grdića, za asistenta na predmetu Građevinski materijali, u periodu od 3 godine.

Dekan je, takođe, bio predsednik Veća i u junu 2016. kada je ćerka prodekana Jasmina Tamburić izabrana za aiastenta na predmetu Arhitektonsko projekotvanje, takođe na 3 godine. S druge strane prodekan Dragoslav Stojić je ranije zaposlio Mihaila Mitkovića, sina dekana GAF-a, i to upravo po njegovom nalogu.

Prema tada važećem zakonu Savet je rukovodio fakultetom, postavljao i smenjivao dekane, te između dekana i člana Saveta postoji odnos zavisnosti, nadzora i kontrole. S druge strane po statutu Fakulteta dekan imenuje prodekana, te i ovde postoji isti odnos, navodi se u obrazloženju Agencije. Zaključak je da je Mitković javnu funkciju dekana iskoristio za sticanje koristi za povezana lica.

Imenovani je kao funkcioner, pre svega, bio dužan da izbegne sukob interesa, a kada je već učestvovao u donošenju odluke o izboru Dušana Grdića i Jasmine Tamburić u zvanje asistenta i zaključio ugovore sa imenovanima, bio je dužan da o sukobu interesa koji je u konkretnim situacijama imao pismeno obavesti Agenciju, što nije učinio - navodi se.


Dekan: Agencijino shvatanje javnog interesa jednostrano i preusko

Bez obzira na rešenje Agencije i na to da se radna mesta na ovom niškom fakultetu očigledno “nasleđuju”, Mitković je, kada su ga obavestili o pokretanju postupka, negirao da je tu bilo kakvih privatnih interesa. Rekao je da je “samo postupao po zakonu”, pa čak i da je da je shvatanje javnog interesa koje proizilazi iz rešenja Agencije za borbu protiv korupcije, jednostrano i preusko.

On je objasnio da je samo predsedavao Izbornim većem koje je jednoglasno izabralo Dušana Grdića i većinom glasova Jasminu Tamburić, te da je njegov glas bio potpuno bez uticaja da baš oni budu izabrani za asistente. Kasnije je, kako je naveo, po zakonu, sa izabranim kandidatima morao da potpiše ugovore o radu.

Mitković smatra da je interes fakulteta da podmlađuje kadrovske potencijale, da angažuje što veći broj mladih odličnih studenata za potrebe nastave i naučno-istraživačkog rada i da tako obezbeđuje unapređenje celokupnog procesa rada na Fakultetu i da je to neuporedivo značajniji javni interes od hipoteza o korupciji - piše o rešenju Agencije.

Dodao je da on sam, kao ni njegove kolege Zoran Grdić i Dragoslav Stojić nisu imali nikakav uticaj na to ko će biti izabran za aisistente, te je predložio Agenciji da se postupak protiv njega obustavi.

Na odluku Agencije, u kojoj se navodi i da su ovakvi postupci dekana doneli do neotklonjivih posledica te je izrečena preporuka za razrešenje, Mitković je podneo žalbu po kojoj se još odlučuje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gaf

    09:54 // 7. 3. 2018.

    Tek sad ste se setili toga je na gafu bilo i pre 10 godina, nismo bezveze sesti sprat zvali obdaniste (cast izuzecima)

  • Masinski fakultet

    22:56 // 26. 11. 2017.

    Nije to probelm samo GAF-a...istrazite masinski i ostale fakultete. Predmete drze peofesori a asistenti na istim predmetima su sinovi i cerke. Povezani su kao crevca i stite interese medjusobno.

  • Student

    01:56 // 26. 11. 2017.

    Najbolji asistenti, ostali mogu da pisu sta hocee....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: