Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 17. 12. 2019.

| Istražujemo

Agencija traži smenu direktora Toponice, on kaže da nije kriv i da je prijavio sam sebe

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Stanojković
Stanojković kaže da nije kriv, a da to potvrđuje činjenica da je prijavio sam sebe; foto: JV

Zato što je pre dve godine u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica" zaposlio ćerku svoje pomoćnice Aleksandru Jevtić, Agencija za borbu protiv korupcije traži smenu v.d. direktora Milana Stanojkovića. Kada je sklopio ugovor sa njom Agenciju o tome nije obavestio, ali Stanojković kaže da nije kriv i da je najavio da će nju zaposliti jer je bila najbolja na konkursu.

Kao direktor bolnice u Toponici, što je javna funkcija, Stanojković je između 10 kandidata koji su ispunjavali uslove konkursa zaposlio baš ćerku pomoćnice direktora za medicinske poslove. Dobila je posao na određeno vreme, stoji u odluci Agencije, na radnom mestu knjigovođe sitnog inventara i tehničkog materijala.

Zato što se njegov potpis našao na ugovoru o radu - Stanojkoviću je izrečena preporuka za smenu sa mesta v.d. direktora bolnice u Toponici.

Međutim, Stanojković ovu odluku ne priznaje i kaže da je učinio nešto što se retko, a možda i nikada ne dešava - sam sebe je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, iako smatra da sukoba interesa uopšte nema.

Želeo sam da otklonim svaku sumnju, jer znam da smo svi mi pod lupom, znam da se to tumači ovako i onako, pa sam ja lično kada je raspisan konkurs obavestio Agenciju da se tu prijavila i ćerka naše radnice, u tom trenutku pomoćnice direktora, koja ima najbolje uslove i ja prosto nju ne mogu da eliminišem - priča Stanojković.

Tvrdi da od Agencije nikada nije dobio odgovor da li to sme da učini, pa je ćerki svoje pomoćnice potpisao ugovor o radu. Ponavlja da sukoba interesa nema, jer mu ona nije rođak, niti je u bilo kakvoj vezi sa njom i za njega je ona samo jedan od 500 radnika.

To što je njena majka u tom trenutku bila pomoćnik direktora to je bila moja odluka, ona nije javni funkcioner. Da bi postojao sukob interesa morate da budete javni funkcioner, pa onda vama zavisi nešto od tog javnog funkcionisanja - kaže Stanojković.

Ipak, iz Agencije, pozivajući se na Zakon, situaciju tumače drugačije. Pojašnjavaju da pored direktora, posebna ovlašćenja i odgovornost imaju i njegovi pomoćnici, te zaključuju da je pomoćnik direktora za medicinske poslove u bolnici, čiju je ćerku tada zaposlio - interesno povezan sa funkcionerom.

Ocenjeno je da je Milan Stanojković doveo sebe u situaciju sukoba interesa, jer je, između više kandidata koji ispunjavaju uslove, zaključivanjem ugovora o radu sa ćerkom pomoćnika direktora za medicinske poslove u Bolnici, koji za svoj rad odgovara direktoru, i koji ima posebna ovlašćenja i odgovornosti na nivou Bolnice, na osnovu kojeg je imenovana zasnovala radni odnos u Bolnici na određeno vreme, javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice i na taj način ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, što je suprotno odredbama čl. 27. Zakona o Agenciji - navode u odluci.

Stanojković ipak insistira da Zakon nije prekršio i kaže da je jedan od retkih koji je od njih tražio tumačenje pre nego što je ćerku svoje pomoćnice zaposlio, a da odgovor nije dobio iako je to bila obaveza Agencije.

Čekali su da prođe mnogo vremena i da onda donesu tu odluku, a pri tom ta osoba ne može biti u sukobu interesa, što sam pokazao na način da je ona posle nekog vremena smenjena sa te pozicije. Ja sam mogao da budem perfidan, jer je imala ubedljivo najbolje ocene i biografiju i niko se nije ni bunio na tom konkursu, mogao sam da je smenim pre konkursa, da prođe i da je ponovo vratim i da onda sve bude u redu prema mišljenju Agencije. To je nemoralno i ružno prema mom mišljenju - objašnjava Stanojković.

Ipak, u odluci Agencije stoji da njegovi navodi da je sam prijavio eventualni sukob interesa - nisu prihvaćeni, kao ni njegovo tumačenje da nema sukoba interesa. Napominju i da Stanojković nije obavestio Agenciju kada je sa Jevtićevom sklopio ugovor o radu.

U postupku je nesumnjivo utvrđeno da je Milan Stanojković javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice, odnosno pomoćnika direktora za medicinske poslove - piše u odluci Agencije.

Stanojković je i dalje pri stavu da zakon nije prekršio, a kaže i da je Jevtićeva tada bila zaposlena na svega 6 meseci. Ipak, ona i njena majka i dalje rade u Gornjoj Toponici, ali je Jevtićeva novi ugovor dobila kada joj majka više nije bila pomoćnica direktora, što kaže, Agenciji više nije bilo interesantno.

Takođe napominje da postupak nije okončan, da je žalba u toku, a da onda postupak može da bude i pred Upravnim sudom. Ističe i da odluka Agencije neće biti konačna, jer je "sto posto siguran da je upravu, što potrvrđuje činjenica da je prijavio sam sebe".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M.D

    00:22 // 10. 2. 2020.

    Dr Stanojkovic je pre svega izuzetan lekar, covek, sto vazi i za njegovu suprugu. Kako se u Srbiji uspeh ne prasta, ovaj izuzetni dvojac je naisao na osudu, bez razloga.
    Bilo ko, ko ih malo bolje poznaje nijednu ruznu rec ne bi rekao. Ovako. anonimno, bez dokaza mozemo da pisemo do sutra. Osim, ako nije sa argumentima kao i ovaj komentar. Samo napred!

  • Sasa Stojanović

    11:14 // 22. 1. 2020.

    Direktor Milan Stanojković je jedan boljih direktora koji je specijalna bolnica imala u poslednjih 30 godina.Uradio je više od svih direktora u tom periodu.To tvrdim jer sam i sam radnik u bolnici sa tolikim stažom. Bolnica je naročito infrastrukturno napredovala u zadnjem periodu(renoviranje zgrada,asfaltiranje bol.kruga itd.) Vidno su poboljšani uslovi lečenja i briga oko bolesnika),,,

  • Vlada Popović

    08:36 // 18. 12. 2019.

    Moj pokojni otac radio je kao neuropsihijatar 40 god u Toponici,nije imao mrlju u karijeri dok mu zbog ukoravanja supruge doticnog doriktora,od strane tadasnje direktorke,svi znamo koja je,i dr Stanijkovica,nije smestena afera zbog koje je na kraju umro,dodacu samo da ni ja ni moja sestra,nismo zaposljeni,da ce Bog da ga stigne isto sto je moj otac doziveo!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: