Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 10. 3. 2016.

| Istražujemo

BIRN: Strah i nada zbog dolaska Tenisa u Srbiju

Autor:RedakcijaIzvor:BIRN
Vučić i Tenis
Vučić i Tenis; Foto: Maik Zeidler

O investiciji Tenisa, nemačkog proizvođača mesa, javnost u Srbiji i dalje saznaje na kašičicu. Dok premijer Vučić obećava radna mesta i preporod srpskog svinjogojstva, stručnjaci i poljoprivrednici ukazuju na opasnosti od dolaska potencijalnog monopoliste na srpsko tržište, piše BIRN.

300 evra u narednih 5 godina, obuka srpskih kadrova i baš mnogo svinja – to je sažetak obećanja koja su na konferenciji za štampu u utorak 23. februara u Vladi Srbije dali premijer Aleksandar Vučić i Klemens Tenis, vlasnik najveće nemačke industrije mesa.

Bila je to poslednja epizoda sage koja traje već godinu i po dana.

Nakon tog sastanka Vučić je najavio proizvodnju od 700 do 800 hiljada svinja u prvoj investicionoj fazi, dok bi u narednih nekoliko godina cifra mogla dostići fantastična 4 miliona, čime bi se Srbija vratila na „stočarsku mapu sveta“.

Vučić i Tenis Klemens Tenis i Aleksandar Vučić posle sastanka u Beogradu; Foto: BETAIpak, nad svime što je izrečeno na konferenciji u Nemanjinoj 11 ostao je da visi znak pitanja, jer dve strane i dalje nisu potpisale nikakav ugovor, nemaju gotove lokacije za farme svinja i poručuju da će se tek u junu investicija „finalizovati“ i „formalizovati“.

Kontroverze oko dolaska Tenisa traju od sredine prošle godine kada je započela rasprava o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je i usvojen na kraju 2015, a za koji su vojvođanska udruženja poljoprivrednika i stručna javnost tvrdili da otvara prostor za korupciju i direktno priprema legislativni teren za investiciju nemačkog giganta.

Dok Vlada, Tenis i pojedini biznismeni tvrde da će investicija preporoditi srpsku poljoprivredu i doneti prekopotrebni novac u srpski budžet, vojvođanski poljoprivrednici, opozicione partije i agroekonomisti tvrde da bi dolazak Tenisa doneo više štete nego koristi - piše BIRN.

Opozicija tvrdi da je vrednost investicije „prenaduvana“ zbog predstojećih parlamentarnih i pokrajinskih izbora, dok agroekonomisti i udruženja poljoprivrednika ističu da bi dolazak Tenisa monopolizovao srpsko tržište „brišući“ male i srednje poljoprivrednike i uzgajivače svinja, čime bi stotine ljudi ostalo bez posla.

Stručnjaci ističu i negativne ekološke posledice tolikog broja svinja na malom prostoru, a pitaju se i gde bi Tenis izvozio svinje uzevši u obzir činjenicu da zbog toga što su vakcinisane protiv svinjske kuge ne ispunjavaju standarde tržišta EU.

Tekst u celosti možete u celosti pogledati na sajtu BIRN-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nn

    10:00 // 11. 3. 2016.

    Cena svinja ce drasticno da opadne - oni ne dolaze da bi placali vise nego inace, nego manje! Tako da se nece vise isplatiti gajiti ih (a i sada je tesna racunica).
    Nesto malo radnih mesta ce biti, ali onih za 200eur.. na koja svakako svi mi placamo subvencije.
    Sva zarada te industrije ide NAPOLJE, jer nije nasa, a sve nase ce se pogasiti, jer nece moci da se nose sa tako velikom.
    Bravo.

    • Djokica Djokic

      16:29 // 11. 3. 2016.

      Kad ovaj dodje povecace se natalitet svinja... umesto obrnuto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: