Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 15. 11. 2013.

| Istražujemo

Bane Jovanović pred sudom zbog korupcije

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Branislav Jovanović

Prekršajni sud u Nišu pokrenuo je, na zahtev Agencije za borbu protiv korupcije, postupak protiv Branislava Jovanovića, jer je istovremeno obavljao nekoliko funkcija bez saglasnosti Agencije.

Prema tekstu prijave koja je podneta jula ove godine, Jovanoviću se na teret stavlja da je od jula prošle do marta ove godine istovremeno bio izvršni direktor Direkcije za izgradnju Niša i narodni poslanik, a da za to nije zatražio, niti dobio neophodnu saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

Jovanović je, naime, 13. jula 2012. godine zasnovao radni odnos u Skupštini Srbije, a tri dana kasnije sa Direkcijom za izgradnju potpisao "ugovor o dopunskom radu".

S obzirom na to da zakon zabranjuje obavljanje "drugog posla ili delatnosti za vreme vršenja javne funkcije koja zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad", ukoliko za to ne dobije saglasnost Agencije, Jovanoviću preti novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Vredi pomenuti da je aprila 2010. godine Jovanović, koji je do tada bio generalni direktor Direkcije za izgradnju Niša, upravo zbog nespojivosti funkcija podneo ostavku i od tada je formalno na mestu "izvršnog direktora".

Agencija za borbu protiv korupcije nedavno je reagovala i u vezi sa Jovanovićevim imenovanjem za člana Nadzornog odbora JP "Putevi Srbije". Tada je zaključeno da je Vlada Srbije tim imenovanjem prekršila zakon.


"Multitasking političari" Zlatko Minić

Slučaj Branislava Jovanovića vredan je pažnje iz više razloga. Istorija njegovih funkcija, problema sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije, nedavno i Zakonom o javnim preduzećima, ilustrativan je primer odnosa funkcionera prema funkcijama u Srbiji.

Saradnik "Transparentnosti Srbija" i donedavni član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zlatko Minić to dovodi u vezu sa odredbom zakona o obavezi funkcionera da "stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije".

- Ukratko, svaki funkcioner mora da se zapita da li može istovremeno da radi poslove i funkcije na koje ga stranka kandiduje, tako da se "multitasking" ne odrazi na kvalitet rada i na ono što bi građani trebalo da dobiju kao rezultat rada - kaže Minić.

Minić ocenjuje da funkcioneri olako uz funkciju poslanika obavljaju sijaset drugi funkcija, sve dok je to zakonom dozvoljeno

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Djordjevic

    16:57 // 11. 12. 2013.

    Napokon je nesto ispalo iz gradske kose sugradjana...

  • Jelena

    21:52 // 29. 11. 2013.

    Samo mi je da znam kako neko ko ne ume da sastavi jednu prostu,a kamo li proširenu,rečenicu,može da bude toliko dugo u žiži javnosti! Uništitelj! Pere pare preko krpljenja rupica! Ljudi,pa vidite kaka

  • miroslav

    08:01 // 20. 11. 2013.

    Treba ovde pomenuti i nišku televiziju koja je pod njegovim patronatom i samo o njemu priča.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: