Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 7. 5. 2024.

| Istražujemo

Bez referenci do vrtoglavih prihoda: Milioni za dve firme u poslednje 4 godine SNS vlasti u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Jedna firma iz Malošišta pre 4 godine nije ni postojala, dok je druga iz Lalinca imala skromne prihode u odnosu na danas, a onda su ih dva papira gradske vlasti učinila “posebnim”. Počeli su da “spasavaju” Nišlije preko Štaba za vanredne situacije i da dobijaju unosne poslove preko tendera. Bez referenci dobili su milione iz gradskog budžeta. Lalinački "Vodomonteri" uvećali su prihode 17 puta za 4 godine, a vlasnik "Sim puk gradnje" kaže da je član SNS-a, ali ne vidi vezu između članske karte i svojih poslova.

sim puk 2
Milioneri iz blata; "Sim puk gradnja"; foto: JV / Tamara Radovanović

Jedna firma iz Malošišta pre 4 godine nije ni postojala, dok je druga iz Lalinca imala skromne prihode u odnosu na danas, a onda su ih dva papira gradske vlasti učinila “posebnim”. Počeli su da “spasavaju” Nišlije preko Štaba za vanredne situacije i da dobijaju unosne poslove preko tendera. Bez referenci dobili su milione iz gradskog budžeta. Lalinački Vodomonteri uvećali su prihode 17 puta za 4 godine, a vlasnik Sim puk gradnje kaže da je član SNS-a, ali ne vidi vezu između članske karte i svojih poslova.

Na kraju jedne ulice u Malošištu nazvane po čuvenom nobelovcu nalazi se dvorište koje na prvi pogled ne deluje kao “milionersko”. Možda zato ni meštani ne znaju da u komšiluku imaju “milionersku firmu”. Ipak, Sim puk gradnja je do sada na tenderima u Nišu samostalno dobila poslove vredne ukupno oko 60 miliona dinara.

sim puk 1 "Sim puk gradnja"; foto: JV / Tamara RadovanovićZajedno sa Vodomonterima, firmom iz sela Lalinac sa stovarištem gde cipele upadaju u pesak i blato, 2023. dobijaju i okvirni sporazum za izgradnju kanalizacione mreže, na tenderu vrednom pola milijarde dinara.

Iako ove firme od Grada dobijaju važne poslove, reference Sim puk gradnje i Vodomontera, koje bi trebalo da pokažu zašto se ti radovi poveravaju baš njima, nemaju ni gradske uprave, ni Gradsko veće, ni gradonačelnica, čak ni Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER), kao naručilac tendera. Nemaju ni informacije o tome koliko su tačno dve firme para do sada dobile.

Iz Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, koja ima sektor zadužen za upravljanje vanrednim situacijama, kažu da ne mogu da preciziraju iznos koji su dobile za poslove preko Štaba, uz obrazloženje da je kod njih u toku revizija. Štab ne odgovara i takođe ne dostavlja bilo kakav dokument koji bi pokazao zašto su baš te dve firme na spisku.

Vlasnik Sim puk gradnje Zoran Stanojević kaže da pre osnivanja firme nije radio poslove poput onih za koje je zadužen preko Štaba. Vlasnik Vodomontera Dejan Nikolić ne odgovara na pozive i pitanja novinara Južnih vesti.


Od male firme do subjekta od posebnog značaja

Bivši predsednik Mesne zajednice doljevačkog sela Malošište kod Niša i član Srpske napredne stranke Zoran Stanojević 2021. godine registruje firmu Sim puk gradnja, sa kapitalom od 1.000 dinara.

Screenshot 2024-05-05 at 18.02.38 Kabinet gradonačelnice nema informacije; foto: PrintscreenPrema podacima Agencije za privredne registre, Sim puk gradnja je tu godinu završila sa prihodom od oko 21 milion dinara, a već 2022. godinu sa pet puta većim prihodom - 191.993.000 dinara, što je oko 1,5 milion evra. Znatan deo tih prihoda firma je ostvarila u poslovima sa Gradom. Finansijski izveštaj za 2023. godinu još nije objavljen.

U gradskim opštinama u Nišu hiljade domaćinstava nema kanalizaciju, a u nekim delovima grada žitelji zbog toga i protestuju. Okvirni sporazum za izgradnju kanalizacione mreže, koji bi takve probleme trebalo da reši, a koji je vredan pola milijarde dinara, 2023. godine dobijaju upravo Vodomonteri i Sim puk gradnja.

Prijavili su se zajedno, kao grupa ponuđača, uz još pet firmi. Svi su dobili posao i KLER je odlučio da sa njima sklopi okvirni sporazum na tri godine.

Na pitanje novinara Južnih vesti upućenih KLER-u o tome koje reference su Sim puk gradnja i Vodomonteri priložili, to jest, šta ove dve firme kvalifikuje da dobiju jedan od najbitnijih poslova u Nišu preko javne nabavke, stigao je sledeći odgovor:

Blagovremeno Vas obaveštavamo da Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj ne poseduje dokument koji sadrži traženu informaciju.

Pravnik i ekspert za javne nabavke Rade Đurić proučava ovu tendersku dokumentaciju i zaključuje da je sporno to što je KLER postavio uslov da je firma u prethodnih pet godina obavljala poslove u vrednosti od tek 250 miliona dinara, upola manje nego što vredi sam tender.

To je caka, to je to. To je premalo jer posao vredi 500 miliona. Trebalo bi tražiti reference preko vrednosti poslova, da one, u ovom slučaju, budu milijardu ili milijardu i po, a ne 250 miliona - navodi Đurić.

Pored referenci, KLER-u je zatražen i spisak radova koje su dve firme do tada izvodile, kao i vrednost tih radova, da bi se proverilo da li je ispunjen uslov. Ni to nisu dostavili.

printscreen okvirni sporazum Među firmama koje su u Odluci o dodeli okvirnog sporazuma na tenderu vrednom pola milijarde; foto: PrintscreenOsim ovih poslova, Sim puk gradnji su prošle godine povereni i radovi na održavanju fontana vredni oko 19 miliona dinara, kao i radovi na sanaciji i izgradnji školskih terena u naredne četiri godine, u vrednosti od oko 41,6 miliona.


Zašto je “Sim puk gradnji” povereno da štiti i spasava Nišlije

Osim toga što dobija milionske tendere, Sim puk gradnja je od juna 2022. na spisku subjekata od posebnog značaja niškog Štaba za vanredne situacije. Vodomonteri su na spisku bili i pre toga.

Subjekti od posebnog značaja trebalo bi da budu privredna društva i druga pravna lica osposobljena za sprovođenje mera zaštite i spasavanja. Njihovi zadaci su da preveniraju, štite i spasavaju od požara i elementarnih nepogoda.

U rešenju kojim je na spisak dodata Sim puk gradnja piše da se time rešava dugogodišnji problem u funkcionisanju civilne zaštite, a da se potreba za većim brojem subjekata javila usled klimatskih promena.

Sim puk gradnja i Vodomonteri su na spisku “rame uz rame” sa Kliničkim centrom, Institutom za javno zdravlje, Domom zdravlja, Zavodom za urgentnu medicinu, Javnim preduzećem za skloništa, Vodovodom, EPS-om, Veterinarskim institutom, Centrom za socijalni rad i drugim javnim i privatnim preduzećima i ustanovama.

Službeni list Grada Niša Rešenje kojim je na spisak dodata "Sim puk gradnja"; foto: Službeni list Grada Niša / PrintscreenRešenja kojim su Vodomonteri i Sim puk gradnja svrstani u subjekte od posebog značaja za Grad Niš donelo je Gradsko veće, a potpisala ih gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ipak, iz Kabineta gradonačelnice, koja je i komandantkinja Štaba, tvrde da nemaju informacije na osnovu čega su te dve firme izabrane za firme “posebnog značaja”.

Obaveštavamo vas da Gradonačelnik Grada Niša ne poseduje dokumente i tražene informacije po podnetom zahtevu.

Sličan je i odgovor Gradskog veća:

Obaveštavamo Vas da Gradsko veće Grada Niša ne poseduje dokumente i tražne informacije po podnetom zahtevu.

Ostaje nepoznanica ko je i zašto izabrao firmu doljevačkog naprednjaka i dao joj tako odgovoran zadatak.

Vlasnik Stanojević nije konkretno odgovorio na pitanje šta je i gde do sada njegova firma radila po naredbi niškog Štaba, uz poruku da “sve to ima na Štabu” i da ne bi da pogreši.

Ne zna ni zašto su baš njegovu firmu izabrali. Kaže, verovatno zbog mehanizacije i ljudstva.

Do tada nikako nismo radili takve stvari. Preporuka su nam mehanizacija i ljudstvo. Imamo 15 zaposlenih za stalno, imamo mehanizaciju koja je potrebna verovatno za to i zato su nas izabrali - priča Zoran Stanojević.

On je, kako kaže, “7-8 godina” član Srpske napredne stranke,

Zašto je bitno da li sam u stranci i koliko sam u stranci? To je privatna stvar. Zašto je bitno da li sam ja u Srpskoj naprednoj stranci ili u Kreni promeni - kaže Stanojević.

Inače, SNS je u Nišu na vlasti od 2012. godine, 12 godina u kontinuitetu. Ima vlast u gradskim upravama, opštinama i javnim preduzećima, a Stanojević je bio predsednik Mesne zajednice Malošište u Doljevcu, opštini Nišavskog okruga u kojoj na poslednjim izborima nije ni bilo opozicije.

Žitelji Malošišta čude se kada čuju da je u njihovom komšiluku bilo kakva firma, a još više se zbune kada saznaju da je vlasnik njihov komšija.

U dvorištu firme koja u gradu sa oko 250.000 stanovnika dobija važne, milionske poslove, parkirano je nekoliko radnih mašina, tu je jedan radnik, zatim jedan neugledan objekat i pas koji ih čuva.


Muke meštana tokom radova "Vodomontera"

Nedelju dana pred aprilske izbore 2022, gradonačelnica Niša obilazi naselje Milka Protić i žiteljima obećava sanaciju dotrajale kanalizacione mreže.

milka protić 3 Naselje Milka Protić tokom radova "Vodomontera"; foto: čitateljkaNaredne godine, bez tendera i samo na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije, uz obrazloženje da postoji opasnost od širenja zaraze, firma Vodomonteri počinje da izvodi radove na sanaciji kanalizacije.

Ubrzo pošto su počeli radovi, počeli su i problemi.

Kopaju celo naselje, zarobljeni smo u živom blatu, nekima su oborene ograde. Prilaz vozilima je potpuno nemoguć, smeće se već duže vreme ne odvozi i sada zaista postoji opasnost od izbijanja epidemije, ali i nemogućnosti pružanja pomoći bolesnim ljudima koji ovde žive - govorila je meštanka.

U pomoć pristiže Javno komunalno preduzeće za vodovod i kanalizaciju Naissus i sanira štetu. Morali su da intervenišu više puta, a iako nisu zvanično rekli ko pravi štetu, meštani su “uperavali prst” u Vodomontere.

milka protić 3 Asfalta još nema; foto: JV / Tamara RadovanovićSotirovski sa svojim timom, sada pred lokalne niške izbore u junu 2024, odlazi u naselje Milka Protić i saopštava da je kanalizaciona mreža završena.

Međutim, novinari Južnih vesti imali su uvid u dokumentaciju koja pokazuje da JKP Naissus nije obavilo prijem kanalizacione mreže. Meštani asfalt još nisu dobili. Na tome trenutno radi firma Vodogradnja Međarci.


17 puta veći prihodi za samo tri godine

Firma Vodomonteri, koja je žiteljima zadavala muke dok je radila na kanalizaciji u naselju Milka Protić, osnovana je pre 14 godina, a vlasnik Dejan Nikolić iz niškog sela Lalinac pre toga je držao trgovinsku radnju Mića i Kića.

sim puk 3 "Vodomonteri"; foto: JV / Tamara RadovanovićIako niko iz gradskih uprava nije rekao šta ga je preporučilo da dobije unosne poslove, ono što je poznato jeste da trenutno zida stambenu zgradu u Igmanskoj.

Ta ulica je u naselju Apelovac, delu grada u kome su poslednjih godina “nikle” brojne stambene zgrade i gde se cena kvadrata u novogradnji kreće oko 1.600 evra. Nikolićeva zgrada bi trebalo da ima podrum, prizemlje i dva sprata, deset stanova i isto toliko parking mesta.

Lokacijske uslove dobio je ubrzo nakon što je dobio tender za izgradnju kanalizacije u Nišu i godinu dana nakon što se njegova firma našla na spisku za hitne intervencije na vodovodnoj i kanalizacionoj mrežu.

Poslovni prihodi Vodomontera u 2023. godini su 444.661.000 dinara, odnosno više od 3,7 miliona evra. To je čak 17 puta više nego 2020. godine, kada su im prihodi bili 26.274.000 dinara.

sim puk 4 Lokacija na kojoj Nikolić zida zgradu; foto: JV / Tamara RadovanovićZa Vodomontere ljudi u Lalincu znaju i odmah upućuju ka njihovom stovarištu. Tu su nezavršena hala, kamion i druge radne mašine.

Dok Gradsko veće, Kabinet gradonačelnice i gradske uprave tvrde da nemaju informacije o tome šta kvalifikuje Vodomontere i Sim puk gradnju za poslove koje dobijaju, Dragana Sotirovski poručuje:

Vi koji želite da ni od čega napravite nešto, mogu da vam kažem da morate prvo da znate o čemu govorite, da znate kakav je Zakon o vanrednim situacijama, da znate ko šta čini, ko je prvi među jednakima i neko ko nije sam koji odlučuje o tome. Dakle, odlučuje čitav tim.

Na konkretno pitanje šta je kvalifikovalo Vodomontere da baš oni budu izabrani, kratko odgovara - oprema. Ni ona nije navela reference.

Vlasnik Vodomontera Dejan Nikolić Južnim vestima takođe nije odgovorio na pitanje koje radove je njegova firma do sada izvodila po naredbi Štaba i koliko su oni koštali.

Nije odgovorio ni na to šta je ta firma radila pre nego što je počela da dobija poslove preko tendera i Štaba.


Gde su sada akteri priče

sotirovski milka protić foto: Facebook - Dragana Sotirovski Zvanična stranica / PrintscreenStanojević više nije predsednik Mesne zajednice Malošište, Nikolić zida zgradu u Igmanskoj, a gradonačelnica Sotirovski nakon lokalnih izbora u Nišu više neće biti na toj funkciji.

Ona nije na listi koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke.

Do imenovanja novog gradonačelnika, Sotirovski ostaje komandantkinja Štaba za vanredne situacije Grada Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    10:45 // 9. 5. 2024.

    Pa s'd će osim prihoda da imaju i reference. U čemu je problem ?

  • Katastrofa

    22:57 // 8. 5. 2024.

    Toliko očigledna pljačka pod izgovorom hitnosti i nužnosti da je ovo prosto neverovatno .
    Firme koje se osnivaju i odmah ‘prolaze ‘ tendere pa to nema ni u crtanim filmovima .
    O cenama tržišnim i realno ekonomskim i o onim koje su ove firme dogovarale sa gradom , to tek treba policija da ispita .
    Sve u svemu klasičan SNS pečat

  • Solomon

    12:08 // 8. 5. 2024.

    Nišlije kako su do sada glasali ne zaslužuju bolju lokalnu,a ni republičku vlast. Ne zaslužuju ni bolje građevinske firme za izgradnju grada. Skim si takav si.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.