Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 5. 12. 2016.

| Istražujemo

Bila član GIK-a i pravobranilac, Agencija to nije odobrila

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
pravobranilac
Hoće li Vlada da joj pošalje "pozitivno mišljenje"?; foto: A.K.

Agencija za borbu protiv korupcije odbacila je zahtev Vesne Marković da pored funkcije zamenika državnog pravobranioca u Nišu, bude i član Gradske izborne komisije (GIK) u Nišu. Ona od Vlade Srbije nije dobila dozvolu da obavlja drugu funkciju paralelno sa poslom u Pravobranilaštvu.

Funkcioner koji je izabran, postavljen ili imenovan na drugu javnu funkciju i koji namerava da obavlja više funkcija istovremeno dužan je da u roku od 3 dana od dana imenovanja zatraži saglasnost Agencije. Međutim, navode u Agenciji, potrebno je da funkcioner uz zahtev dostavi "pozitivno mišljenje" tela koje ga je izabralo na prvu funkciju, što Markovićeva nije učinila.

S obzirom na to da podnosilac zahteva nije uz zahtev dostavila pozitivno mišljenje organa koji ju je postavio na javnu funkciju zamenika državnog pravobranioca u Državnom pravobranilaštvu, Agencija je dopisima od 16. marta, 22. aprila, i 19. maja pozvala da u roku od 15 dana od datuma prijema svoj zahtev dopuni tako što će Agenciji dostaviti pozitivno mišljenje organa koji ju je postavio na navedenu funkciju - kažu u Agenciji.

Međutim, u Agenciji navode kako Markovićeva ni posle trećeg dopisa nije poslala tražena dokumenta, pa je doneta pravosnažna odluka, čime je njen zahtev da istovremeno bude zamenik državnog pravobranioca i član GIK-a okarakterisan kao nepotpun i odbijen.

Vesna Marković tvrdi da je pozitivno mišljenje zatražila od Vlade Srbije, ali da joj odatle nije stigao nikakav odgovor.

Prema zakonu ja sam se uredno obratila Agenciji, ali u ovakvoj situaciji potrebno je mišljenje organa koji je mene postavio na funkciju zamenika državnog pravobranioca. U mom slučaju, to je Vlada Srbije. Pošto sam se obratila Agenciji, ja sam zahtev uredno poslala Vladi, međutim Vlada do današnjeg dana nije iznela ni pozitivno niti negativno mišljenje - kaže Markovićeva.

Ona navodi da će u slučaju da joj u međuvremenu stigne mišljenje Vlade Srbije, ma kakvo bilo, da ga dostavi Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ja još čekam pozitivno mišljenje. Ne kršim nikakav propis niti zakon, a ako mi neko bude rekao “više ne možeš da se baviš time”, ja to više neću ni raditi - ističe Markovićeva.

Novinari Južnih vesti još nisu dobili odgovor od Vlade Srbije da li je Vesna Marković zatražila pozitivno mišljenje od njih i ako jeste, zašto joj nije odgovoreno na zahtev.


“Izborna komisija - samo dodatni posao koji se ne plaća baš tako dobro”

Vesna Marković je postala član Gradske izborne komisije Niša na predlog Pokreta socijalista, čiji je i član. Za obavljanje te funkcije tokom izbora 2016. godine je zaradila 155.000 dinara. Međutim, ona tvrdi kako ta funkcija “nije baš tako dobro plaćena” i da joj “stvara samo dodatnu obavezu”.

Ja sam na 4 godine izabrana. Mogu da budem i da ne budem član Izborne komisije. Meni ovo ništa ne znači. Biti član Izborne komisije ili ne, meni je svejedno, iskreno da vam kažem - rekla je Markovićeva.

Ona dodaje da su to “samo dodatne obaveze i dodatne funkcije” i da je njoj najbitniji posao u Državnom javnom pravobranilaštvu, gde funkciju zamenika državnog javnog pravobranioca obavlja 23 godine.

Članovi GIK-a se, između ostalog, staraju o pripremi i sprovođenju lokalnih izbora, a uvek se biraju na predlog političkih partija.

Dok je sudijama, tužiocima i policajcima zakonom zabranjeno da budu politički aktivni, takvo ograničenje ne postoji za pravobranioce.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: