Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 19. 7. 2018.

| Istražujemo

Bivša predsednica Merošine specijalizirala uz pomoć ustanove koju je indirektno kontrolisala

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Predsednica Sanja Stajić odbija da razgovara sa novinarima
Nije ni obavestila Agenciju o potencijalnom sukobu interesa kada je konkurisala za specijalizaciju; foto: arhiva JV

Zbog toga što joj je preko merošinskog Doma zdravlja dodeljena specijalizacija iz ginekologije i akušerstva, a ova ustanova je pod kontrolom lokalne samouprave u Merošini koju je donedavno vodila Sanja Stajić, koja sada predsedava tamošnjim parlamentom, Agencija za borbu protiv korupcije je zaključila da je ova funkcionerka bila u sukobu interesa.

Kako se navodi u Odluci Agencije, Stajićeva je na mesto predsednice Opštine Merošina došla početkom maja 2016. godine, dok joj je specijalizaciju ustanova u kojoj je inače bila angažovana, dodelila jula iste godine.

merosina-velika-*zvanicni-sajt*.jpg Stajićeva je sada predsednica Skupštine Merošine, foto: merosina.org.rsStajićeva je sa lokalnim Domom zdravlja potpisala Ugovor o stručnom usavršavanju u oktobru iste godine radi specijalizacije na Medicinskom fakultetu u Nišu, kao i na određenim klinikama, i to u trajanju od dve godine.

Agencija za borbu protiv korupcije je zaključila da je između Stajićeve i v. d. direktora Doma zdravlja postojao odnos zavisnosti, da je ona bila u sukobu interesa i da je funkciju iskoristila za sticanje lične koristi.

Između predsednika Opštine Merošina koji je po funkciji član Opštinskog veća i v. d. direktora Doma zdravlja postoji odnos zavisnosti, pa situacija u kojoj je Sanja Stajić dodeljena navedena specijalizacija od strane ovog Doma zdravlja predstavlja sukob interesa, s obzirom na to da predsednik Opštine zastupa opštinu i predlaže način rešavanja pitanja o kojima odlučuje Skupština Opštine Merošina, koja imenuje i razrešava v. d. direktora ove ustanove i koja vrši nadzor nad njenim radom, na koji način je javnu funkciju iskoristila za sticanje koristi za sebe, čime je ugrozila poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije što je suprotno odredbama člana 27. Zakona o Agenciji - navode iz Agencije.

Stajićeva se branila argumentom da Upravni odbor ustanove donosi odluku o izboru direktora po sprovedenom konkursu, koju preko Opštinskog veća dostavlja Skupštini na odlučivanje. Kazala je i da ona kao jedan od članova Opštinskog veća nije mogla da utiče na izbor direktora Doma zdravlja, jer nije mogla da utiče na volju ostalih članova kao ni odbornika Skupštine.

Tvrdila je i da se Agencija protivustavno meša u njen privatni život time što zaključuje da je istovremeno obavljanje funkcije i specijalističkih studija suprotno zakonu, imajući u vidu da specijalizacije obavlja na način i u vreme koji ne remete vršenje javne funkcije.

Aktuelna predsednica parlamenta u Merošini o potencijalnom sukobu interesa u ovom slučaju nije ni obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije, što je takođe protivno zakonu.

Imenovana je bila dužna da, pre nego što je podnela prijavu na navedeni interni oglas za odlazak na specijalizaciju Doma zdravlja, pismeno obavesti Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa u konkretnoj situaciji, što nije učinila - dodaju iz Agencije.

Istovremeno obavljanje specijalizacije i "sedenje u fotelji" predsenika Opštine, dodaje se u odluci Agencije, u suprotnosti je sa obavezom funkcionera da stvara i održava poverenje građana u svesno i odgovorno vršenje javne funkcije, jer istovremeno stažiranje ometa svesno i odgovorno obavljanje funkcije.

Bivša predsednica opštine se žalila na ovu odluku Agencije, a postupak po žalbi je, kako piše na sajtu ove ustanove, u toku.

Podsetimo, Stajićeva je bila na čelu Opštine Merošina do februara ove godine, kada je smenjena po odluci partijskih kolega. Krajem aprila izabrana je za predsednicu Skupštine ove opštine. Inače, Stajićeva je samim angažovanjem u merošinskom Domu zdravlja kršila zakon, jer je funkcija predsednika opštine, funkcija sa punim radnim vremenom.

U junu je na sajtu SNS-a pisalo da je isključena iz stranke. Inače, na čelu Opštine Merošina svojevremeno je bila i kao kadar URS-a.

Detaljniju biografiju ove funkcionerke pogledajte u rubrici "Ko je ko?".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    20:01 // 19. 7. 2018.

    @Zvezdan-pa sto ste je primali u sns?Ti mora da si propali radikal,pa si sujetan!
    Koj vam dade opstinu,za kineske uniforme ste vi!

  • milos balajnac

    15:17 // 19. 7. 2018.

    krajnje je vreme da odlezi malo,pa unisti i opstinu i sve institucije! Sad je red na orave ljude da vode opstinu,Srdjan i Zare ce cudo da naprave od ove nase napacene opstine

  • Čapa iz sokaka

    12:52 // 19. 7. 2018.

    Esenesovci i sukob interesa? Maaa, nije moguće. (Ne)poštenje im iz očiju viri.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: