Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 7. 8. 2018.

| Istražujemo

Bivši direktor Medicinske škole 4 godine bio u sukobu interesa

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Direktor "rođen za sve", od svih komisija, do vođe puta na ekskurzijama; Medicinska škola; foto: Lj.M.

Zbog toga što je od oktobra 2015. do decembra 2016. godine sam sebi isplaćivao naknadu za angažovanje u raznim školskim komisijama i što je kao vođa puta isplaćivao sebi naknadu za brigu o deci na ekskurzijama od 2013. do 2015. godine, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je bivši direktor Medicinske škole u Prokuplju Aca Vučurović bio u sukobu interesa, zbog čega mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

Vučurović se nakon direktorskog mandata penzionisao, a odluku Agencije i sažeto obrazloženje o svom trošku mora objaviti u Službenom glasniku i Službenom listu opštine Prokuplje.

Agencija je ustanovila da je on po raznim osnovama, od 2013. do 2016. godine, isplatio sebi preko 300.000 dinara, od toga 113.732 dinara za učešće u Komisiji za upis i praćenje rada, Komisiji za praćenje po održanom času, Komisiji za praćenje po ispitu i Komisiji za praćenje mature po diplomama, dok je 187.210 dinara isplatio sebi kao vođa puta na ekskurzijama.

Utvrđeno je da je Vučurović prekršio Zakon o Agenciji jer je sam sebe određivao i isplaćivao za učešće u raznim komisijama, a da pri tome nije pismeno obavestio Agenciju. On je sve to pravdao odlukama Školskog odbora i navodnim preporukama Ministarstva prosvete – kaže se, između ostalog, u rešenju Agencije.

Dodaju da je Vučurović javni interes podredio privatnom, a javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za sebe, čime je ugrozio poverenje građana.

On je u konkretnim situacijama bio dužan da izbegne sukob interesa, a kako to nije učinio, bio je dužan da o sukobu interesa obavesti Agenciju. U odlučivanju mere koja će biti određena prema imenovanom, uzeta je u obzir činjenica da je Vučurović prestao sa vršenjem javne funkcije, kao i da se posledice postupanja suprotno odredbe Zakona o Agenciji ne mogu otkloniti, odlučeno je da će izrečene mere biti primerene kršenju zakona – kaže se u obrazloženju rešenja.

Vučurović se novinarima Južnih vesti nije javljao na poznati broj telefona, ali se iz rešenja Agencije od 25. juna ove godine vidi da je on svoje postupke pravdao odlukama Školskog odbora i Pravilnikom koji je usvojila Škola i gde je utvrđena i finansijska naknada, uz obrazloženje da je "uzeto iskustvo drugih škola po tom pitanju", te da "niko od članova kolektiva ili drugih lica nije osporio zakonitost pravilnika".

Što se tiče odluke da bude vođa puta na ekskurzijama i da za to sebi isplati naknadu, Vučurović se izjasnio da “nije on sam sebe imenovao za vođu puta na ekskurzijama, već da je to odluka kolektiva Medicinske škole, preporuka Saveta roditelja i Nastavničkog veća škole”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VOJCA

    00:56 // 10. 8. 2018.

    Dok je ovaca bice i vune... Kao i svaki lopovluk i ovo cudo tri daana .. Niti ce ovaj da odgovara adekvatno niti ce da vrati pare ;-) U ovoj palanci malverzacije i prevare n BRUKA...Namesteni tenderi Rasprodaja opstinske imovine bad badava Ali vreme ce pokazati KO ZA KOGA KUPUJE I KO JE ZA KOLIKO PRODAO Lepo ce nama siptari da se usele preko noci Ali bice kasno velike gazde veliki lopovi BRUKA....

  • Nela

    13:51 // 9. 8. 2018.

    E ko je sve u sukobu interesa i ptice pevaju. Gde su onih 12 nedavno privedenih u Nisu.Javna tuziteljica na odmoru.Dokle nas obmanjuju. Odmah proradise partije i pare naravno.Pare,nego.

  • Dušan Vukašinović

    16:37 // 7. 8. 2018.

    Što su ga tolko rebnuli? Ko da je ubio nekog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: