Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 6. 2. 2017.

| Istražujemo

Branislav Jovanović kažnjen, jer je obavljao dve funkcije

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Branislav Jovanović
Od jula 2012. do marta 2013. bio Narodni poslanik i izvršni direktor Direkcije; Foto: JV

Nekadašnji narodni poslanik iz Niša i bivši izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović, kažnjen je sa 50.000 dinara, jer je svojevremeno bez saglasnosti Agencije za borbu protiv korupcije istovremeno obavljao ove dve funkcije. 

Jovanović je kažnjen novčano po presudi niškog Prekršajnog suda aprila 2014. godine, jer je uporedo imao više funkcija od jula 2012, kada je zasnovao radni odnos u Skupštini Srbije i istovremeno "ugovor o dopunskom radu" sa Direkcijom, do marta 2013. kada mu je prestao poslanički mandat.

Ipak, sve vreme dok je bio poslanik, Jovanović je aktivno radio na poslovima u Direkciji za izgradnju, što zakon zabranjuje ukoliko funkcioner prethodno ne dobije odobrenje Agencije

U presudi se navodi da je Jovanović negirao krivicu braneći se time što izvršni direktor nije funkcija, već redovni posao za koji je primao trećinu plate, i navodeći da zbog toga nije bio u obavezi da bilo šta prijavljuje Agenciji.

On je u svoju odbranu takođe naveo, kako piše u presudi, da funkcija poslanika ne zahteva puno radno vreme, pa je bilo moguće da zaključi ugovor o dopunskom radu sa Direkcijom.


Kazna za Jovanovića minimalna

Iako je kazna za ovaj prekršaj ide i do 150.000 dinara, u presudi se navodi da je kažnjen sa minimalnih 50.000 zbog toga što prethodno nije činio prekršaje i zbog “delimičnog priznanja pred sudom”.

Podsetimo da je Jovanović aprila 2010, do kada je bio generalni direktor Direkcije za izgradnju, upravo zbog nespojivosti funkcija podneo ostavku na tu funkciju i postao izvršni direktor.

Agencija za borbu protiv korupcije reagovala je u slučaju Jovanovića i kada je Vlada prekršila zakon njegovim imenovanjem za člana Izvršnog odbora JP “Putevi Srbije”.

2014. godine Jovanović je bio uhapšen zbog sumnje da je kao izvršni direktor Direkcije bio umešan u korupciju, zajedno sa drugim rukovodiocima ovog preduzeća i niške Toplane, ali je optužnica odbačena skoro 3 godine kasnije. Više javno tužilaštvo je utvrdilo da dela koja su mu se stavljala na teret nisu krivična, dok je Jovanović tvrdio da je njegovo hapšenje “politički montiran proces” i najavio da će tražiti odštetu.

Jovanović koji je građane Niša za period zbog koga je prekršajno kažnjen u republičkom parlamentu predstavljao kao član URS-a u politici je više od 20 godina. Novembra 1996, kao predsednik Gradskog odbora SPO izabran je za predsednika Izvršnog odbora Grada, a trenutno je lider niškog Narodnog pokreta Srbije i šef odborničke grupe ove opozicione stranke u lokalnoj Skupštini.

Mnogo Nišlija ga povezuje sa kružnim tokovima koji su izgrađeni na više raskrsnica u gradu dok je bio u rukovodstvu Direkcije, a u žižu javnosti dospeo je i u predizbornoj kampanji 2012. godine kada je u selu Donje Vlase svečano otvorio most od nekoliko metara.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prizemljeni Padobranac

    08:54 // 9. 2. 2017.

    Падобранче није политичко него морално питање. Две функције у том моменту, не пребројане у задњих двадесет година учешћа у власти. Седам промењених странака. Колика је увећана имовина у задњих двадесет година? То су питања која стоје, а са твоје стране се дају увредиви надимци, пуни мржње за нека лица.

  • Blackburn

    17:28 // 7. 2. 2017.

    @johny- smeta ti lahor jer je neinventivan,a sto se moje malenkosti tice,na tvoju zalost,pogadjam u centar!Pogotovo me iritirate vi,bahati SNS-ovci(cast izuzecima)!Sto se piknika tice,ok,ali kad se igramo vozica,da budes lokomotiva.I,pazi,sok od nara moze da te protera!
    Johny bee good.

  • lahor

    06:26 // 7. 2. 2017.

    Baš čudno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: