Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:17, 23. 8. 2018.

| Istražujemo

Ćerke Ivice Tončeva postale vlasnice hotela "Nais"

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
hotel nais
Ipak je bilo više od spekulacije da Tončev stoji iza kupovine hotela "Nais"; foto: JV arhiva

Iako je državni sekretar u Minstarstvu spoljnih poslova i “zamrznuti” predsednik Fudbalskog kluba Radnički iz Niša Ivica Tončev izričito tvrdio da nema veze sa kupovinom hotela Nais, prema podacima sa APR-a, od prošle godine su među vlasnicima obe njegove ćerke. Marija i Aleksandra Tončev su “zauzele” vlasničko mesto Trgogradnje iz Surdulice, koja se nalazila na čelu tročlanog konzorcijuma koji je kupio niški hotel.

vlasnička struktura Umesto "Trgogradnje" Marija i Aleksandra Tončev; detalj iz odluke registratora na APR-uRomantična priča Velibora Krstića vlasnika Trgogradnje, male surduličke firme koja je jula 2016. za oko 135 miliona dinara kupila hotel Nais sa još dve osobe, da će ovaj hotel na auto-putu Niš - Beograd biti potpuno renoviran, nakon čega će primiti prve goste na leto 2017, "pala je u vodu".

Od obećane potpune rekonstrukcije, novih radnih mesta, nove izolacije, stolarije i solarnih panela nije bilo ništa, a sama firma, iako je bila na čelu konzorcijuma za kupovinu Naisa, koji su činili još i Dejan Momčilović i Nada Šabić iz Beograda, "ispala" je iz posla.

ivica tončev Tončev kaže da nema veze sa kupovinom "Naisa" jer su mu ćerke punoletne; foto: Vanja KeserNaime, novembra 2017 je, prema dokumentaciji u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, Trgogradnja sa vlasništvom od 36 %, izbrisana iz vlasničke strukture, a njihov udeo "peruzele" su sestre Tončev, 27-godišnja Marija i 25-godišnja Aleksandra.

Ivica Tončev, koji je negirao tadašnje spekulacije da njegova porodica stoji iza kupovine starog niškog hotela i sada tvrdi isto, jer su mu "ćerke punoletne".

Pa ja i sad tvrdim da nemam nikakve veze sa tim. To su moje ćerke. Moje ćerke su punoletne obadve - rekao je Tončev.

Zbog čega je Trgogradnja izašla iz posla, Tončev nije komentarisao, a novinarima su u ovoj firmi rekli da je vlasnik Velibor Krstić na odmoru, uz opasku "da se dobro zna šta se desilo".

Vi to bolje znate. Vi to bolje znate. Ne smemo da dajemo nikakve informacije - rekli su zaposleni u Trgogradnji.

Inače, Marija Tončev je nedavno dobila posao u Ministarstvu spoljnih poslova, u kojem je državni sekretar njen otac. Tončev je tvrdio da posao "nije dobila preko veze", već na konkursu.

Podsetimo, odmah nakon kupovine Naisa od Srbe Ilića, između ostalog i zbog toga što Trgogradnja ne posluje sa velikim prihodima, spekulisalo se da iza kupovine stoji surdulička porodica Tončev. Međutim i Ivica i Novica su to tada negirali.

Inače, vlasnik Trgogradnje govorio je da je motiv konzorcijuma bio da Nais počne da radi i da se tu zaposle ljudi, jer je prema njegovim rečima, to “izvozni proizvod, zato što su ga oduvek rado posećivali stranci”.


Dugogodišnje muke sa prodajom

Američka kompanija Uniworld, čiji je vlasnik Srba Ilić, kupila je Srbijaturist sa hotelima Nais, Ambasador, Park, Ozren i Partizan 2003. godine za oko milion evra. Tri godine kasnije, država je raskinula privatizaciju uz obrazloženje da Uniworld "nije ispunio preuzete ugovorne obaveze, ni posle naknadno ostavljenog roka".

Nakon toga, Ilić je pokrenuo sudski spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, koji je u maju 2011. godine doneo presudu po kojoj je država u obavezi da Iliću vrati Srbijaturist, ali i isplati 3 miliona evra odštete.

Početkom 2012. Srbijaturist je i zvanično vraćen Srbi Iliću sa svim hotelima, a on je oglasio njihovu prodaju.

Jedino je renovirao hotel “Niš” koji je kratko radio kao hotel Grand, ali je zbog dugova prodat Novici Tončevu.

Hotel “Ambasador” je nedavno prodat “My place” grupi koja već ima istoimeni hotel na Nišavskom keju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • savic ljiljana

    23:17 // 21. 9. 2019.

    nije prodat ,ka i sve drustveno ,poklonili su ga!

  • nezaposleni dipl politikolog

    02:17 // 26. 8. 2018.

    Hoce li ovaj bata Toncha da me usvoji? Zbog posla u MSP...

  • Banjac

    11:26 // 24. 8. 2018.

    Će bude i tebi "iš iz Niš" pobratime!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: