Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 5. 7. 2011.

| Istražujemo

Dejan Jovanović u sukobu interesa?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Dejan Jovanović načelnik MDGIT
Dejan Jovanović; arhivska fotografija

NIŠ - Bivši načelnik gradske Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Dejan Jovanović, odmah nakon povlačenja sa ove funkcije postao je direktor privatnog preduzeća koje izvodi radove na najskupljem gradskom projektu - izgradnji stadiona "Čair".

Jovanovića je na njegov lični zahtev ove izuzetno važne funkcije Gradsko veće razrešilo 20. januara 2011. godine. On tada nije želeo da komentariše razloge zbog kojih je podneo ostavku.

Ali, kako su Južne vesti u međuvremenu saznale, Jovanović je samo 15 dana kasnije postavljen za direktora "MD GIT", privatnog građevinskog preduzeća koje već neko vreme obavlja veliki broj poslova koje finansira Grad, a kome je poverena i rekonstrukcija stadiona "Čair" kao najveći infrastrukturni projekat u Nišu, vredan skoro milijardu dinara.

Pri tom, kako je Južnim vestima potvrđeno u Agenciji za borbu protiv korupcije, Dejan Jovanović nije zatražio saglasnost za obavljanje nove funkcije iako je reč o firmi koja obavlja poslove koji su bili u direktnoj vezi sa njegovom prethodnom funkcijom.

U dopisu koji je, nakon što su Južne vesti od njega zatražile komentar, samoinicijativno uputio Agenciji, Jovanović je naveo da Uprava na čijem je čelu bio i MD GIT nisu ni u kakvoj vezi.

- Nadležnost Uprave, između ostalog, bilo je sprovođenje programa održavanja u kome je sadržano i redovno i periodično održavanje puteva na teritoriji grada Niša. Preduzeće MD GIT d.o.o. Niš nije za vreme mog radnog odnosa u Upravi imalo ugovor za vršenje ovih poslova, niti ga sada ima. Posebno naglašavam da ovo preduzeće nije imalo nikakve poslove sa Upravom gde sam radio - piše u dopisu Agenciji.

Jovanović tvrdi i da MD GIT "nije imao u ovom periodu ugovore o izgradnji objekata koje je zaključivalo sa Direkcijom za izgradnju grada Niša ili Upravom za planiranje i izgradnju" i dodaje da Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj "nije imala ingerencije, niti je bila u toku sa tim poslovima".

Međutim, podaci do kojih su došle Južne vesti govore drugačije. Tačnije, iako formalno nije imalo ugovore sa gradskim institucijama, MD GIT se najčešće pojavljivao kao podizvođač i to u nekim od najvećih investicija poslednjih godina.

Prema podacima dostupnim upravo na sajtu MD GIT, ovo preduzeće učestvovalo je u izgradnji mosta u Lalincu, Bulevara Medijana od Knjaževačke do Somborske, Industrijske zone u Donjem Međurovu, nekoliko ulica u naselju Ledena Stena (Ćurlinska, Jermenska, Dimitrija Leke, Stojana Andrića, Anastasa Jovanovića..). Sve ove poslove finansirala je Direkcija za izgradnju grada i to u vreme dok je Jovanović bio načelnik Uprave.

Zapravo, formalni izvođač radova najčešće je bilo građevinsko preduzeće "Niskogradnja" Niš, u kome MD GIT poseduje 25% vlasničkog udela. Tako su, na primer, "zajedno" izvodili radove na rekonstrukciji Voždove i ulice Milojka Lešjanina u samom centru Niša, čija je vrednost oko bila oko 100 miliona dinara.

Uprava za KDES

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj najveća je gradska uprava, preko koje se kontroliše više od 60% novca iz gradskog budžeta, a u njenoj ingerenciji su sva gradska komunalna preduzeća, od Vodovoda, Gorice i Medijane, do Parking servisa i Direkcije za izgradnju grada.

Imenovanje Dejana Jovanovića za načelnika ove Uprave još na samom početku mandata 2008. godine izazvalo je burne reakcije unutar vladajuće koalicije.

Protiv ovog imenovanja bio je Gradski odbor G17 plus čiji je Jovanović svojevremeno bio funkcioner. Tačnije, razlog je bio njegov raniji sukob sa tadašnjim direktorom Direkcije za izgradnju grada i liderom te partije u Nišu Branislavom Jovanovićem.

Sa druge strane veliki otpor postojao je i u samom DS jer je ova veoma značajna funkcija, koja je po međustranačkom dogovoru pripala Demokratama, prepuštena nekome ko nije član te partije. Pojedinci iz vrha DS u Nišu optuživali su tada predsednika gradskog odbora ove partije i gradonačelnika Miloša Simonovića, da je na svoju ruku za načelnika Uprave postavio Jovanovića koga poznaje sa studija i sa kojim je bio u prijateljskim odnosima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša Stamenković

    08:05 // 6. 7. 2011.

    Teško zemlji čiji je prvi urbanista - ortoped, ministar vojni - kursista iz Brisela.....
    Lele gradu u kojem je najvažnija kvalifikacija funkcionera - ''učestvovao u demonstracijama i organizovao žurke''!!!!

    • Dejana

      09:24 // 6. 7. 2011.

      Jooooooj, kolko me nervira kad neko hoce nesto da kaze, nema prilike, pa to onda ispljune cim mu se ukaze prva prilika a nije mu bitno da li je "povod" u vezi sa onim sto prica. Pa kakve veze imaju sad ortopedi, ministri i organizacija zurki? ovde se radi o klasicnom sukobu interesa i potencijalnom kriminalu - ili je to radikalima tesko da shvate?!

    • Saša Stamenković

      09:41 // 6. 7. 2011.

      Dejana, Dejana,(ako se tako zoveš?)
      Kako je moguće da ne vidiš vezu između toga kakvi ljudi vode Srbiju i toga ko su oni koji uništavaju grad Niš? Treba li da da personalizujemo odgovornost? Ja mislim da treba a treba znati i to da je neko Jovanovića postavio na to mesto (načelnika uprave).
      I na kraju moram priznati da te i nisam baš razumeo - verovatno zbog kontradiktorne priče! A čudim se i što uopšte polemišem sa nekim ko se ne potpisuje punim imenom i prezimenom?

  • Marko Mitrovic

    23:43 // 5. 7. 2011.

    Ovo je sramota , mada nije jedini, ima ih jos..tj svi su takvi. Kao ne primaju plate a pune dzepove sa svih strana, ali im nece izaci na dobro!

  • Moca

    22:59 // 5. 7. 2011.

    Sta za ovo vreme radi odsek za priredni kriminal? Naravno nista jer niski SUP nema nacelnika. Niko iz vladajucih stranaka se nece uhvatiti ovog mesta jer ce morati da hapsi koalicione partnere.Ociti primer gde se mora prekontrolisati poslovanje i da ovaj lik objasni sta placaju gradjani Nisa. Ispada da je preposteni Jovanovic, gradjane hteo da zastiti od ovakvog nacelnika ali se tu nasao jos posteniji gradonacelnik koji ga je i postavio.Onda je slucajno ta firma dobila najveci posao u gradu i iz toga proizilaaazi da je Branislav Jovanovic postenjacina u odnosu na ove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: