Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 16. 3. 2018.

| Istražujemo

Direkcija za javni prevoz krije servisnu knjižicu autobusa na gas i ugovore o radu

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
autobus
Nakon samo 6 meseci vožnje, završio sa velikim kvarom; foto: čitalac

Kroz kakve je sve popravke prošao pokvareni autobus na gas niške Direkcije za javni gradski prevoz, ali i ko se u ovom javnom preduzeću zapošljavao u poslednjih nekoliko meseci, zasad ostaje nepoznato, jer u Direkciji nisu odgovorili na zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

S obzirom na to da je u trenutku kupovine vredne 9,6 miliona dinara, "ekološki autobus" već bio promenio 4 vlasnika i prešao oko 380.000 km, novinari Južnih vesti su od Direkcije zatražili kopiju servisne knjižice za ovaj autobus. U njoj bi trebalo da bude navedeno šta je popravljano i menjano od delova autobusu, od 2010. do danas.

Da bi javnost bila upoznata sa tim koliko je puta ovaj autobus na gas prevozio građane po niškim ulicima, pre nego što je pokvaren završio u garaži, novinari su tražili i sve tahografske listiće i putne naloge, osim onih 11, koje su iz Direkcije dostavili ranije.

Međutim, u Direkciji ni na šta od toga nisu odgovorili u Zakonom propisanom roku.

Podsetimo, polovni autobus na gas, koji je niška Direkcija za javni prevoz aprila 2017. godine platila 9,6 miliona dinara parama građana, prevozio je Nišlije samo nekoliko meseci, a onda je pokvaren završio u garaži. Direktor Direkcije Saša Petronijević je tvrdio da se radi o redovnom servisu, dok zaposleni u Direkciji kažu da je autobus pokvaren od decembra prošle godine i da imaju problem da ga poprave.

Iako je odbijao da odgovori na pozive novinare Južnih vesti, direktor Direkcije je za Niške vesti, Narodne novine i TV Belami izjavio da se radi o "banalnom kvaru", koji će biti rešen nakon kupovine "dela iz Belgije".

Međutim, ovo javno preduzeće nije raspisalo nikakvu javnu nabavku za popravku spornog autobusa, a predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović rekao je da bez tendera, popravku može jedino da plati Petronijević iz svog džepa.

Inače, “ekološki autobus” je kupljen od firme Vulović transport iz Kragujevca, a u vreme kupovine je već bio prešao oko 380.000 km, promenio 4 vlasnika i plaćen je više od 3 "mercedes" autobusa na gas, koje je Niš-ekspres kupio prošle godine.


Ćute i o ugovorima o zaposlenima

U Direkciji za javni prevoz novinarima nisu dostavili ni traženi spisak radnika, kao i ugovore o radu sklopljene u periodu od septembra 2017. do danas.

Zbog svega toga, novinari Južnih vesti su Povereniku za informacije od javnog značaja uputili žalbu na ćutanje ovog javnog preduzeća.

Podsetimo, ovo nije prvi put da niška Direkcija dostavi tražena dokumenta tek nakon reakcije Poverenika. Takav je bio slučaj i sa samim ugovorom za kupovinu "ekološkog autobusa".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    07:02 // 17. 3. 2018.

    Ali mora im se priznati da su dovitljivi u donosenju i prijavljivanju diploma ,sa vecernjih fakulteta!Ima ih od od mesta na Kosmetu,gde vise nema nijednog Srbina,a kamoli skola,do Horgosa!Normalno,odmah napreduju u struci ,dobijaju platu kao svi sto redovno zavrsise faksove!

  • lenka dundjerski

    02:27 // 17. 3. 2018.

    Obavezno uporedite zvanican registar zaposlenih koji postoji kao najtacniji registar svih zaposlenih u javnom sektoru sa tim ugovorima koje vam dostave. ne bi me cudilo da sad daju prekid ugovora nekom kako ga ne bi prikazali, a da ga posle opet vrate na posao.

  • Aca

    21:03 // 16. 3. 2018.

    Svaka čast Južnim Vestima, ovo je stvarno slučaj koji mora da se razjasni, zbog grada zbog građana i cele države. Da nije tužno bilo bi smešno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: