Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 10. 4. 2019.

| Istražujemo

Direkcija za javni prevoz štelovala tender za luksuznu “škodu”, pridružuje se i Vodovod

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
škoda superb
"Škodu superb" su Nišlije platile oko 3 miliona dinara; foto: S. M. (ilustracija)

Za oko 24.500 evra, parama Nišlija, Direkcija za javni prevoz podnovila je vozni park novom “škodom superb”. Kola su kupljena na tenderu koji je pisan tako da je na njega mogla da se javi samo firma Auto Čačak sa ovim kolima. U Direkciji tvrde da tender nije namešten, ali iz drugih auto-kuća to demantuju. Gotovo identičnu javnu nabavku raspisao je i JKP Naissus, ali je ona još u toku.

nenad stanković Stanković kaže da su kola namenjena rukovodstvu; foto: S. M.Trozonska klima, bi-ksenon farovi, dužina vozila između 4830 mm - 4880 mm, ali i navigacioni uređaj sa kartama Evrope, vazdušne zavese, senzor za kišu i pepeljare napred i nazad, samo su neki od obaveznih uslova koje je Direkcija tražila da ispunjavaju kola koja kupuju.

Na javnu nabavku se javio, kao što je već postala ustaljena praksa u javnim preduzećima i ustanovama koje kupuju automobile, samo Auto Čačak sa “škodom superb”, za šta su građani platili oko 3 miliona dinara. Tako je i ovo niško javno preduzeće postalo jedno od mnogobrojnih koja su u poslednje 3 godine kupila baš ovu marku i tip automobila.

Portparol Direkcije Nenad Stanković kaže da im je nova “škoda” potrebna jer je stara iz 2011. i već je dotrajala.

Kupujemo nova jer prodajemo stara zbog starosti vozila. Imamo to jedno staro vozilo koje koristimo za prevoz, za Beograd - kaže Stanković.

Pored ovog vozila, istom javnom nabavkom, Direkcija je kupila i jeftiniji "fiat 500L". Stanković kaže da će ga koristiti kontrolori gradskih autobusa.


U Direkciji slagali da su mogle da se jave i druge firme

karakteristike "Pasat" je kraće vozilo od onog koje je Direkcija tražila tenderom; printskrin Zvanični katalog FolksvagenaSaobraćajni inženjer iz Direkcije Goran Milovanović kaže da je sam obilazio auto-salone po Nišu i tvrdi da su na teder mogle da se jave još dve firme - Ford i Folksvagen. Dodaje i da sva "moderna kola proizvedena od 2010." imaju tražene karakteristike.

Ja sam gledao po niškim salonima i mogu da vam kažem da su još najmanje dva proizvođača mogla da se jave. To su Ford i Folksvagen. Milion posto su mogli - kaže Milovanović.

Međutim, u ovim firmama negiraju Milovanovićeve navode. Naime, u Grand motorsu koji uvozi "fordova" vozila kažu da nikako nisu mogli da se jave na tender, jer nemaju automobile koja imaju traženu radnu zapreminu, vešanje, širinu vozila i zapreminu prtljažnika.

U vezi sa tehničkim specifikacijama koje su bile kriterijum tendera, Ford Grand Motors nije mogao da uputi zvaničnu ponudu jer se mnogi parametri nisu poklapali. Poznato vam je da ukoliko se ne ispuni jedan od uslova ponuda bi bila odbačena. Smatram da je dovoljno navoda i jasno je kako je sam tender konstruisan - navode u Grand motorsu.

I u firmi Porsche SCG doo koja uvozi "folksvagen" automobile demantuju navode iz Direkcije.

Obaveštavamo vas da nismo učestvovali u javnoj nabavci male vrednosti JNMV 03/19, JKP Direkcije za javni prevoz Grada Niša. Vozlo VW se nije uklapalo u zahtevane tehnicke karakteristike - kažu u ovoj firmi.


I "Vodovod" kupuje “škodu superb”?

tender Direkcija za javni prevoz i "Naissus" imaju skoro identične tendere za kolaJavno komunalno preduzeće Naissus 29. marta takođe je raspisalo javnu nabavku za nova kola. Tenderska dokumentacija je gotovo istovetna onoj Direkcije za javni prevoz.

Međutim, u ovom javnom preduzeću odbijaju da komentarišu ovaj tender dok je u toku.

Sve informacije koje bi Vam dostavili tokom samog trajanja javne nabavke predstavljale bi grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama i prejudiciranje konačnih rezultata predmetne javne nabavke - navode u Vodovodu.

Izvor Južnih vesti iz Naissusa i član SNS, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je kupovina "škode" dogovorena ranije.

"Škodu superb" su planirali da kupe još početkom godine. Takav nalog im je stigao "odozgo" - kaže izvor.

Podsetimo, direktor Vodovoda se vozi "citroenom". Inače, ova kola je koristio i u privatne svrhe, kada je išao na utakmice Železničara.


Epidemija funkcionerskih "škoda " ne jenjava

Opština Medijana krajem 2016. godine na spornom tenderu kupila je "škodu superb". Istraživanje Južnih vesti pokazalo je da taj automobil aktuelni predsednik Medijane Nebojša Kocić koristi vikendima, praznicima i neradnim danima, čak i noću. Prošle godine vozni park "škodom superb" obnovio je i Dom učenika srednjih škola Niš.

I u niškom Institut za javno zdravlje- isti model nabavke automobila, a direktor Instituta objasnio je da je takva "škoda" kupljena da bi se njom prevozili uzorci za analizu u "Torlak".

Siromašna Opština Gadžin Han je na istom ovakvom tenderu kupila "škodu superb", baš kao i Opština Pantelej.

Međutim, možda najpoznatiji slučaj sporne nabavke luksuznih "škoda" jeste onaj do kojeg su nakon istraživanja došli novinari Južnih vesti, a reč je o tome da je više centara za socijalni rad na spornim tenderima kupovalo ovakve "škode", koje su kasnije ustupali Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je tada bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv ovog Ministarstva.

Sredinom prošle godine, Gradska uprava Niš kupila je "škodu superb" i dve "škode fabije". Nabavljene su kao kapitalna investicija. Poslednji u nizu niških javnih ustanova koji je kupio "škodu" bio je niški Narodni muzej.

Pored toga i Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je 710 policijskih "škoda", a ugovor sa Auto Čačkom proglasilo je tajnim, a nedavno je ovo Ministarstvo sa još "škoda" "pojačalo" vozni park.

I u kobnom udesu na doljevačkoj naplatnoj rampi učestvovala je službena "škoda superb" v. d. direktora Koridora Srbije Zorana Babića. Istraživanje Južnih vesti pokazalo je da je ovaj auto privatna firma Trace kupila Koridorima što je bio obavezan uslov za dobijanje posla izgradnje Koridora 10.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    06:13 // 26. 4. 2021.

    Zna se da Skoda finansira SNS...auto koji vredi 20000€ se fakturise za 23000,visak se vraca u SNS!!!

  • Sile pijačar

    01:08 // 13. 4. 2019.

    A limun kako uveze onaj goran dir trznice i bacio 10 tona u kontejner.
    Kaki tu tender bio.Pravo u tursku.
    Ode u čabar milion dinara a posle mu grad zajmi za plate.

  • Djoka

    18:17 // 11. 4. 2019.

    Cela drzava vozi skode , verovatno zato sto su u toj klasi najjeftiniji automobil i da se tako stedi samo budala moze da lupa nesto obrnuto ne bavim se ko je sta skupio ali ako se uporedi pasat,audi, mercedes ili bilo koj auto u toj klasi kosta bi za 10 , 20 , 30 000e ...

    • StevanV

      12:53 // 18. 4. 2019.

      Ма наравно, само је штедња у питању. Ипак је Шкода Суперб велики, леп аутомобил... Није да им је баш он потребан, али боље јел, да плате њега, 24500 Евра, него да купе рецимо, Џип Чироки за 24000, или Мазду 6 за 24000, ili Хјундаи И30 за 13000, Или Хонду Сивик за 18000... Нееее, случајно им баш треба такав као Шкода Суперб. Е сад, што је случајно газда Ауто Чачка њихов човек, то је случајно...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: