Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 27. 6. 2017.

| Istražujemo

Direktor "Nišstana" odbio da dostavi podatke o korisnicima “ajfona 7”

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
iphone7
Ko koristi luksuzne telefone?; foto:KarlisDambrans (ilustracija)

Imena dva člana Nadzornog odbora koji su od “Nišstan”-a dobili luksuzne “ajfone 7”, kao i ime šefa nekog od Sektora koji je dobio najnoviji “samsung” smartfon, direktor ovog preduzeća Nenad Hafner odbio je da dostavi novinarima Južnih vesti. Pored toga, Hafner je odbio da dostavi i telefonske račune šefova Sektora, kao i zapisnike sa sednica Nadzornog odbora.

S obzirom na to da su skupocene telefone dobili oni koji su, kako je Hafner kazao, ”najviše koristili službene telefone”, novinari su zvaničnim Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja tražili telefonske račune svih članova Nadzornog odbora, šefova Sektora “Nišstana”, ali i samog direktora.

Međutim, pozivajući se na zaštitu ličnosti, Hafner je odbio da ih dostavi, iako su njihova imena javno dostupna na sajtu preduzeća.

Povreda prava na privatnost, a u vezi sa zahtevom za informacijom kome su dodeljeni mobilni telefoni, jer ne postoji pristanak lica za objavljivanjem njihovih imena. U Odgovoru na prethodni zahtev je rečeno da su mobilni telefoni dati jednom rukovodiocu sektora i dvojici članova Nadzornog odbora, kao i razlozi zašto je to učinjeno, pa smatramo da smo u potpunosti odgovorili na ovaj zahtev, jer objavljivanje imena ne menja suštinu te odluke - kazao je Hafner.

Pored toga, prvi čovek “Nišstan”-a, smatra da je neosnovano da novinari traže telefonske račune za službene telefone, iako se ti računi plaćaju parama građana.

Nepostojanje osnova za tražene podatke, u vezi sa zahtevom da se dostave telefonski računi sa tačno potrošenim minutima, SMS i MMS porukama, s obzirom da se deo telefonskog saobraćaja uopšte ne odnosi na saobraćaj nastao u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, već je nastao u privatne svrhe, koji plaćaju sami korisnici telefonskih brojeva odbijanjem od zarade - dodao je Hafner.

Podsetimo, kako su Južne vesti ranije objavile, Nenad Hafner je članovima Nadzornog odbora "Nišstana", preduzeća čiji je on direktor, poklonio skupocene telefone "ajfon 7", koji na tržištu vrede između 600 i 750 evra. Pored toga, jednom od šefova nekog od Sektora “Nišstana” dat je “sasmsung galaxy S7".  Telefoni su kupljeni na osnovu ugovora sklopljenog između "Nišstana" i "Telenora", i svi telefoni su, prema ugovoru, plaćeni oko pola dinara.

Nezadovoljan pisanjem Južnih vesti o davanju luksuznih telefona onima čiji je zadatak da nadziru rad direktora, Hafner je novinaru zapretio tužbom.


Direktor odbio da dostavi i zapisnike sa sednica Nadzornog odbora "Nišstana"

Pored podataka o mobilnim telefonima, Hafner je odbio da dostavi i zapisnike sa sednica Nadzornog odbora "Nišstana", za period od 1. jula 2016. do 1. marta 2017.

Kao opravdanje za to, kazao je da je to "preobimna dokumentacija". Međutim, Hafner je, prema Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja mogao u roku od nedelju dana od prijema zahteva, da traži dodatni rok od 40 dana zbog obima podataka, što nije učinio.

Novinari Južnih vesti su nakon ovakvog odgovora direktora, podneli žalbu na to rešenje Povereniku za informacije od javnog značaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzioner MARK

    22:44 // 2. 7. 2017.

    Овај човек је најспособнији за такве ствари а што је од "Нишстан"-а некада доброг сервиса грађана направио једно велико НИШТА ником ништа!!!

  • dzong

    01:12 // 28. 6. 2017.

    dace on izjavu ali kad izadje iphone 9

  • prof dr CVETKO prvi

    20:18 // 27. 6. 2017.

    More , dok na ovakvim portalima "mlatimo praznu slamu" , prodje nam život !
    A i našu decu ne čeka "boljitak" nego ulica , pa ako nas čeka ulica - izadjimo , be ! Aman !
    Ma , imaju Nišlije pare - čim su samozadovoljni !
    A i koj' će izlazi na ovu žegu ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: