Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 21. 12. 2016.

| Istražujemo

Direktorka niškog SKC-a ne ispunjava uslove za tu funkciju?

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
pisanje
Dragana Petković ne ispunjava uslove?, ilustracija; foto: A. K.

Iako po zakonu direktor Studentskog kulturnog centra mora da ima najmanje 5 godina radnog angažmana u obrazovanju ili kulturi, v. d. direktorki Dragani Petković to nedostaje u radnoj biografiji. Dok se ona pravda "održanim edukacijama i objavljenim naučnim radovima", po mišljenju stručnjaka to nije radni angažman.

Prema radnoj biografiji koju je na zahtev novinara dostavila redakciji Južnih vesti, Petkovićeva je skoro celu svoju desetogodišnju karijeru provela baveći se komercijalnim delatnostima u firmama u kojima je radila.

Karijeru je započela 2006. godine kao referent u komercijalnom sektoru Vojne ustanove "Morava", zatim osnovala privatnu turističku agenciju, a potom radila kao direktor prodaje u "Nišautu" i inđijskoj firmi "Korana coop". Od 2014. je bila i pomoćnik za komercijalna pitanja direktora Javnog preduzeća "Nišstan".

Početkom ove godine je osnovala “Royal consulting”, agenciju za "savetovanje i edukaciju iz oblasti poslovanja".

zakon U Zakonu o učeničkom i studentskom standardu se jasno navode kriterijumi za obavljanje ovog posla.Međutim i iako u njenoj radnoj biografiji nema podataka o radnom iskustvu u obrazovanju ili kulturi, što je prema Zakonu o učeničkom i studentskom standardu uslov za direktorsku funkciju, ona tvrdi da je "kao višegodišnji licencirani edukator, demonstrator i naučni istraživač" bila radno angažovana u oba ta polja.

Šest i po godina sam angažovana u naučnim istraživanjima. Jedan naučni rad podrazumeva istraživanje na fakultetima  i saradnju sa profesorima. Je l’ to za vas nije radni angažman iz oblasti obrazovanja? To je sve zakonski regulisano. To nije lako ni uraditi, niti to može bilo ko. A što se tiče kulture i tu sam od 2009. godine radno angažovana - rekla je Petkovićeva.

Ona dodaje da je “demonstrator i licencirani edukator", te da od 2009. godine drži edukacije iz "raznih grana ekonomije po ministarstvima", ali i "zvaničnim edukacionim centrima".

Međutim, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović smatra da se to ne može prihvatiti kao radno iskustvo, odnosno da "sporadično održavanje edukacije ne znači radni angažman dragan dobrašinović Dragan Dobrašinović zbunjen odlukom Vlade Srbije da postavi Petkovićevu na mesto direktora SKC-a; foto: JV, arhiva

Ne mogu ništa da tvrdim, ali šta joj znači to “edukator”? Ako je ona držala edukaciju, recimo, 2012. godine, pa onda 2014. ponovo, a onda još jednom 2016, to ne znači da ima 5 godina radnog iskustva. A što se tiče naučnih radova, njoj niko za poziciju direktora SKC-a nije tražio naučne radove, već petogodišnje radno iskstvo u kulturi ili obrazovanju, koje ona očigledno nema - rekao je Dobrašinović.

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj spornih imenovanja na direktorske funkcije u Nišu. Jedan od primera je i Ivan Vuković, koji je ostao upravnik Narodnog pozorišta iako je Ministarstvo rada zaključilo da ne ispunjava uslove propisane Statutom te ustanove jer nema 5 godina radnog iskustva u struci. 


“I bivši direktor nije imao reference iz oblasti kulture”

Iako to novinari nisu ni pitali, novoimenovana v. d. direktorka SKC je na kraju svoje radne biografije sama dopisala komentar u vezi sa radnim iskustvom prethodnog direktora te važne ustanove.

Činjenica je da je direktor SKC Niš u proteklih 12 godina, gospodin Miša Jović, po stručnoj spremi diplomirani stomatolog, čije je radno iskustvo, pre imenovanja na poziciju direktora, bilo isključivo u privatnim firmama koje se bave trgovinom, što možete proveriti - rekla je Petkovićeva.


Iz direktorske fotelje u direktorsku fotelju

dragana petković Nova v. d. direktorka ima bogato iskustvo iz oblasti ekonomije; foto: Dragana PetkovićDragana Petković ima 33 godine. Posle završenih osnovnih i master studija, 2014. godine je na Ekonomskom fakultetu u Nišu upisala i doktorske studije.

Prema radnoj biografiji je svoju profesionalnu karijeru započela je sa 23 godine, a svoje imenovanje za v. d. direktora SKC-a, kaže Petkovićeva, iskoristiće kao priliku da svoje "desetogodišnje radno iskustvo u menadžerskim poslovima dokazano visokim rezultatima u obrazovanju, primeni u radu ovako značajne institucije".


- Radno iskustvo -

- 2006 - Vojna ustanova "Morava" u Nišu - referent u komercijalnom sektoru za jugoistočnu Srbiju;
- 2008 - Osvojila je prvu nagradu na javnom konkursu u Srbiji i Crnoh Gori za početak sopstvenog posla i osniva turističku agenciju "Travego";
- 2010 - "Korana coop" d. o. o. u Inđiji - direktor prodaje;
- 2011 - "Nišauto Torino" d. o. o. - direktor prodaje vozila;
- 2014 - JP "Nišstan" - pomoćnik direktora za komercijalne poslove;
- 2016 - Januara ove godine osniva agenciju za savetovanje i edukacije iz oblasti poslovanja "Royal consulting".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    14:38 // 20. 1. 2017.

    Eeeee, jednog dana će biti raspisan konkurs i na njemu će biti izabran najbolji među onima koji ispunjavaju sve uslove. Nažalost, bojim se da Srbija neće potrajati do tog trenutka. Sramota je šta nam rade. Život u Srbiji polako gubi smisao.

  • Vojislav Bozic

    21:52 // 22. 12. 2016.

    Dajem punu podrsku Dragani, bezveze je sto je stavljate u kosh sa ostalim ljudima, znam pouzdano da je ozbiljna zena i da ne zasluzuje ovakve komentare sto pojedinci pisu..

    • Blackburn

      12:29 // 23. 12. 2016.

      To je ne kvalifikuje da bude direktor jedne kulturne institucije,tj nije dovoljno!

    • QGO

      21:01 // 23. 12. 2016.

      Zanimljivo, i njena mama se preziva Bozic...

  • dragan dragojevic

    20:51 // 21. 12. 2016.

    Podrska za Draganu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: