Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 12. 2. 2015.

| Istražujemo

Direktorka sokobanjske bolnice jača od zakona

Autor:M. Vučić, J CanićIzvor:Južne vesti
ljiljana-isakovic
(Bivša) direktorka Specijalne bolnice u Sokobanji Ljiljana Isaković (foto: rts.rs)

Iako je Upravni odbor Specijalne bolnice u Sokobanji doneo odluku o raspisivanju konkursa za novog direktora, Ljiljana Isaković, kojoj je direktorski mandat istekao 25. januara, konkurs još nije objavila. Ministar zdravlja smenio predsednika UO koji je ukazivao na nepravilnosti. 

zivic Dr Saša Živić razrešen sa mesta predsednika Upravnog odbora nakon što je ukazao na nezakonitosti (foto: arhiva JV)Redovni profesor Medicinskog fakulteta dr Saša Živić, koji je donedavno bio predsednik Upravnog odbora ove bolnice, navodi da se 25. januara završio treći mandat Ljiljane Isaković, koja je na čelu Specijalne bolnice od 2002. godine.

Živić tvrdi da je Upravni odbor slučajno saznao početkom decembra da se direktorkin mandat završava uskoro, "jer je to bila tajna”, i na sednici “jednoglasno doneo Odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog direktora”.

Iako je, dodaje Živić, direktorka prema Statutu i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti bila obavezna da objavi konkurs za novog direktora, ona to još nije učinila.

U nekoliko navrata nakon te sednice sam kontaktirao direktorku Isaković da vidim zašto ta obavezujuća odluka Upravnog odbora i dalje stoji kod nje u fioci. Ona mi je samo odgovorila da se ja ne sekiram, da ne talasam, jer će neki predsednik zdravstvenog odbora SNS da joj završi da dobije novi mandat - tvrdi Živić.

Nakon toga je, kako kaže, mesec dana uporno obaveštavao Ministarstvo zdravlja o ovom slučaju, ali nikakav odgovor nije dobio.

Zato već danima, kaže, i premijeru Aleksandru Vučiću šalje isti mejl u kome ga upoznaje sa dešavanjima u sokobanjskoj bolnici ali ni od njega još uvek ne dobija odgovor.


Direktorka bez komentara

Ljiljana Isaković je, nakon poziva novinara, rekla da nema vremena za razgovor.

Na ulici sam, nepristojno je da razgovaram telefonom na ulici - kratko je prokomentarisala Isaković.

Nakon toga nije odgovorila na poruku novinara i nije se više javljala.

Inače, Ljiljana Isaković je došla u žižu javnosti krajem novembra 2013. godine, nakon što je 20 lekara iz ove bolnice dobilo status uzbunjivača jer su prethodnih godina ukazivali na mobing, pretnje i ucene, i navodnu zloupotrebu položaja direktorke.


Živić smenjen

Iako je Živićevo ukazivanje na nepravilnosti i kršenje zakona u ovoj bolnici tada ostalo bez reakcije ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ovih dana je na adresu Specijalne bolnice stiglo rešenje o razrešenju Živića sa mesta predsednika Upravnog odbora.

Osim njega su smenjeni još i doktori Dragan Stanojević, Siniša Đorđević i Goran Cocojević koji su bili članovi Upravnog odbora, i doktor Srđan Đorđević kao član Nadzornog odbora. resenja-02 Ministar Lončar bez obrazloženja smenio članove Upravnog odbora, a o direktorki Isaković ni reči

Međutim, u odluci o razrešenju, koju je potpisao lično ministar Lončar, nema obrazloženja za te smene, niti se pominje direktorka Ljiljana Isaković.

Kako kaže Živić, već je formiran novi Upravni odbor, na čije čelo je, prema njegovim rečima, postavljena “izvesna Sonja Milojević koja radi u Elektrodistribuciji u Beogradu”.

Ministar smenjuje mene koji sam redovni profesor Medicinskog fakulteta da bi postavio ženu koja radi u Elektrodistribuciji, a o direktorki ni reči. Isakovićka više nije direktor, a saziva sednice Upravnog odbora, i ponaša se kao da je i dalje na toj funkciji. Ona ide u četvrti mandat i nikom ništa, a Upravni odbor je za jedan dan smenjen bez obrazloženja samo zato što smo tražili da se zakon poštuje - navodi Živić.

​Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama koji Program UN za razvoj (UNDP) sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Švedske (SIDA) bavi se podrškom istraživačkim novinarima i neprofitnim organizacijama u “potrazi za informacijama” o potrošnji javnih sredstava u Republici Srbiji. Svi stavovi i mišljenja proistekli u tekstovima istraživačkih novinara ne predstavljaju nužno stavove UNDP ili Vlade Švedske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MIki urke

    11:12 // 18. 3. 2015.

    Član Nadzornog odbora Srđan nije doktor! A kakav premijer takvi i diektori, nijedan nije stranačka ličnost!

  • djasa

    13:38 // 13. 2. 2015.

    Što ne kaže zašto mu je oduzet službeni tel koji je dobio od Spec bolnice iz Sokobanje...

  • Mirjana

    23:22 // 12. 2. 2015.

    Prof.Zivic je pravi intelektualac,borac za pravdu i pre svega vrhunski lekar.Nije ni trebao da ulazi u kolo sa takvom spodobom kakva je dr Isakovic.Sta je mogao od nje da ocekuje drugo nego glavobolju

    • Oscar Pitagor

      13:29 // 13. 2. 2015.

      Нешто ми познато: Да то није онај што је студенте мед. питао ко је премијер?О томе причао на ТВ. Пола српског Чикага умирало од смеха. Додуше, тада је био у једној другој партији.Извините што памтим.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: