Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 13. 3. 2023.

| Istražujemo

Disciplinovanje policajaca ili zastrašivanje - veliki broj disciplinskih postupaka u Policijskoj upravi Prokuplje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
zgrada policije
Zgrada Policijske uprave u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Za prethodne dve godine u prokupačkoj Policijskoj upravi koja, osim tog grada pokriva i opštine Kuršumliju, Blace i Žitorađu, pokrenuto je ukupno 127 disciplinskih postupaka protiv 139 zaposlenih. U policiji navode da je u 2021. godini rešeno 60 postupaka koji su pokrenuti u 33 slučaja zbog teške i 27 zbog lake disciplinske prijave.

Da li se radi o disciplinovanju kao što tvrde pojedini zaposleni ili je u pitanju želja da se nateraju da rade po “pravilu službe”, tek novac za isplatu tih postupaka plaćaju građani Srbije iz budžeta, pa je tako na ime troškova disciplinskih postupaka u 2021. godini isplaćeno je ukupno 254.250, dok je prošle godine isplaćeno čak 1.120.750 dinara. Policija KOSTA Novac za neuspele disciplinske postupke protiv policajaca plaćaju građani ; foto: Aleksandar Kostić

U 2021. godini pokrenuto je 78 disciplinskih postupaka protiv 86 zaposlenih u PU Prokuplje, od kojih je rešeno ukupno 60 disciplinskih postupaka, 33 teške i 27 lake disciplinske prijave. Na ime troškova postupaka isplaćeno je 254.250 dinara. Što se tiče prošle godine, pokrenuto je 49 disciplinskih postupaka protiv 53 zaposlenih, a na ime troškova postupaka isplaćeno je 1.120.750 dinara - navode u policiji.

Zanimljivo je da ta Policijska uprava nema zamenika načelnika poslednjih 8 godina, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da ne poseduju dokument zašto je to tako.


Disciplinska i za načelnika Odeljenja kriminalističke policije

Jedan od policajaca koji je u kratkom vremenskom periodu “zaradio” čak 3 discilinske prijave, od kojih je jedna već rešena i ukinuta je M. C, a do okončanja i ostalih postupaka on je trenutno suspendovan sa posla.

M. C. je zaposlen 2008. godine u policiji kao starešina, od 2019. raspoređen je na mestu načelnika Odeljenja kriminalističke policije i do prošle godine nije imao ni jednu mrlju u svojoj karijeri, niti je ikada disciplinski kažnjavan, već je mnogo puta nagrađivan za svoj rad i vanredno je unapređen u viši čin po Rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Višeg suda saznajemo da je M. C. paralelno sa postupcima koji se vode u policiji, pravdu i zaštitu zatražio i na sudu, jer on lično smatra da je trpeo zlostavljanje na radu od strane načelnika Nenada Kaličanina, između ostalog i zbog “neprijateljskog i neprofesionalnog odnosa i nazakonite i neetičke opstrukcije u radu”, a iz policije nisu dostavili informacije zašto je suspendovan. sud u prokuplju M. C. je zatražio i zaštitu prokupačkog Višeg suda; Foto: Lj. M.

Vezano za policijskog službenika navedenog u zahtevu, kada je suspendovan, koji su razlozi i za koje prekrašaje se tereti, doneto je rešenje o odbijanju zahteva za dostavu informacija jer lični podaci koji se traže ne mogu podvesti pod pojam javnog funkcionera. U konkretnom slučaju nema “opravdanog razloga javnosti da zna tražene informacije - kaže se, između ostalog, u odgovoru policije Južnim vestima.

Navode i da je utvrđeno da je u toku odgovarajući disciplinski postupak protiv tog policijskog službenika, te bi dostavljanje bilo kakvih informacija moglo uticati na tok postupka donosioca odluke.


Duplo manja zaplena droge 2022. u odnosu na 2021. godinu

U Policijskoj upravi Prokuplje navode da je u 2021. godini bilo 69 zaplena sa ukupno 36.067,85 grama i 5 tragova opojne droge, dok je prošle godine bilo tek 47 zaplena sa ukupno 14.527,40 grama i 5 tragova opojne droge. droga Zaplenjena droga tokom akcije policije; Foto: MUP

Broj izvršenih krivičnih dela su prošle godine smanjena u odnosu na pretprošlu pa je 2021. izvršeno 509 krivičnih dela, od toga je 253 krivičnih dela kod kojih je poznat počinilac, 73 izvršioca su uhvaćena na delu i rasvetljeno je 125 krivičnih dela.

U 2022. godini u gradu Prokuplju izvršeno je 386 krivičnih dela, od toga je kod 215 poznat počinilac, 40 izvršioca je uhvaćeno na delu, a rasvetljena su 74 krivična dela - navode u policiji.

Što se tiče saobraćajnih prekršaja, u prethodne dve godine izvršeno je 7.068 u 2021. i 7.384 saobraćajnih prekršaja u 2022. godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    12:37 // 20. 3. 2023.

    Disciplina je potrebna u Knjaževcu.

    Ne znaju da moraju kod prijava porodičnog nasilja da na terenu prilikom intervencije daju ime i prezime, broj značke, ne znaju da treba da uzmu izjave te ni da treba da izdaju zapisnik. U slučaju nasilja od strane osoba sa spec. potrebama ne znaju da treba da službeno obaveste nadležni CSR kao i da obaveste hitnu pomoć.

  • ilija

    19:59 // 14. 3. 2023.

    tu smo pred ukrainskog mobing konflikta tj zna se vec ishod zakonski zbog komandosa koi napadaju slobodno radne ljude koi trpe,trpili su i drugo.znaci te ukrainske ratne pare stigli su vec ponovo tu i to je to a oni tamo obicni ljudi koi sad ratuju...imati oruzje kod jedne i slicnje njima kao ishod tog konflikta i nepoverenje u gradgane koi se jos 'mobinguju'

    • Ivan

      23:57 // 15. 3. 2023.

      Šta napriča ti ovo brate slatki?

  • Mile

    09:51 // 14. 3. 2023.

    Kako su ažurni kad se međusobno posvađaju a kad se građanin žali na njihovo postupanje onda se štite ko rod rođeni. Javašluk i korupcija haraju u tim malim sredinama gde policajci štite šumokradice i sitne seoske lopove zarad nekoliko kubika drva, prasića ili ovaca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: