Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 4. 11. 2022.

| Istražujemo

Dok se Grad Niš i Ministarstvo odbrane prepiru čija je nadležnost "Novi Niš", stanari se smrzavaju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Novi Niš, novembar 2022, slika1; foto JV M.Zirojević
Grad i Ministarstvo ne mogu da se dogovore, pa stanari nemaju struju; foto: JV/M. Zirojević

Sadašnji i bivši pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i njihove porodice, koji su se još u martu uselili u "Novi Niš", zimu dočekuju bez grejanja. Razlog je to što Grad Niš i Ministarstvo odbrane ne mogu da se dogovore ko je nadležan za ovo naselje, što potvrđuju i njihovi odgovori Južnim vestima. Dok se građani smrzavaju, nadležni pregovaraju, tvrdi upravnik zgrada Jovica Petrović, a nada se pozitivnom ishodu, jer je problem stanara stigao i do novog ministra.

Novi Niš, novembar 2022, slika4; foto JV M.Zirojević Penzionisani i aktivni vojnici sa porodicama žive u hladnim stanovima; foto: JV/M. Zirojević "Zarobljeni u hladnim stanovima čekamo zimu, jer pitanje grejanja neće da rešavaju ni gradske vlasti, ni Ministarstvo odbrane, zbog neslaganja oko tumačenja ugovora koji su potpisali, a kolateralna šteta smo mi". Tako situaciju u kojoj se nalaze za Južne vesti opisuju stanari "Novog Niša", aktivni i penzionisani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Oni su se marta ove godine uselili na prostor bivše kasarne "Bubanjski heroji", u stanove koje je Grad Niš prošle godine zvanično preuzeo od investitora, a potom i predao vojsci.

Međutim, ugovor koji su potpisali je sporan, tvrde stanari, jer i 8 meseci od useljenja i dalje ima mnogo nerešenih stvari oko korišćenja tih zgrada, a najbitnije i najhitnije je grejanje. Sotirovski Stanari kažu da je ugovor koji su nadležni potpisali problematičan; foto: kabinet

Navedeni stanovi su deo ugovora između Ministarstva odbrane i Grada Niša, po kome Ministarstvo ustupa Gradu zemljište, a Grad se obavezuje da Ministarstvu dodeli 20% stambene površine koja na tom prostoru bude izgrađena. Povremeno se čulo da postoje problemi oko tog ugovora, a sve je eskaliralo ovih dana. Grad neće da dozvoli da se zgrade povežu na grejanje. Grad ucenjuje Ministarstvo odbrane da potpiše određena dokumenta, a Ministarstvo to odbija - pojašnjavaju.

Stanari preciziraju da se Ministarstvo i Grad zapravo spore oko obračuna stambene površine koju gradska vlast treba da preda republici, na ime zemljišta koje je Gradu ustupljeno za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa "Novi Niš". novi niš Zimu dočekuju bez grejanja; foto: JV/M. Zirojević

Grad u stambenu površinu ubraja i hodnike, stepeništa, podrume i druge zajedničke prostorije, dok Ministarstvo računa samo stambenu površinu stanova. Dok se Grad i Ministarstvo prepiru, mi se smzavamo i sa zebnjom čekamo zimu, koju ćemo, kako stvari stoje, dočekati bez grejanja - napominju.


Zarobljeni u hladnim stanovima, čekaju zimu

Ali to nije sve - kažu dovodi se u pitanje i topla voda u zgradi, koja će biti isključena, jer se greje kotlom na struju koji ima zgrada, a opet je razlog to što Grad i Ministarstvo ne mogu da se dogovore u čijoj je nadležnosti zgrada i uređaji u njoj. Novi Niš, novembar 2022, slika3; foto JV M.Zirojević Pitaju da li su ovo zaslužili; foto: JV/M. Zirojević

Na kraju, napominju, zbog neodgovornih gradskih i državnih organa trpe aktivni i penzionisani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i njihove porodice, koji su do marta bili podstanari, ostavili su te stanove, a većina uzela i kredite za opremanje i sada, kažu, nema nazad.

Zarobljeni u hladnim stanovima, čekaju zimu. Ima puno mladih parova sa bebama. Puno penzionisanih pripadnika VS u poodmaklim godinama. Šta će oni sada? Da čekaju nevini, dok se ne dogovore neodgovorni (ako se uopšte dogovore)? Da čekaju dok ne profunkcioniše nova Vlada? Ili da izađu na ulice i zaustave saobraćaj, blokiraju prugu, štrajkuju glađu, protestuju ispred državnih i gradskih vlada? Zar svaki problem može samo tako da se reši? I na kraju - Zar su ovo zaslužili? - pitaju.


I novi ministar odbrane zna za ovaj problem

Zimu u hladnim stanovima dočekuju svi koji su se uselili u deo kompleksa "Novi Niš", koji ima 3 zgrade u Ulici Zmaja od noćaja i jednu u Stevana Sremca. Njihov upravnik Jovica Petrović za Južne vesti kaže da su pregovori u toku, te da zato ne može da govori o detaljima. Novi Niš, novembar 2022, slika5; foto JV M.Zirojević Upravnik zgrada kaže da su pregovori u toku; foto: JV/M. Zirojević

Ipak, priznaje da ima neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa između Ministarstva odbrane i Grada Niša i da zato postoji problem oko priključka vode i struje stanarima, ali takođe napominje da je trenutno najveći problem grejanje.

Trenutno pregovaramo, ja sam u ime stambene zajednice non-stop na sastancima. U pregovore smo uključili najviše državne organe, počev od načelnika generalštaba i ministra odbrane, do gradonačelnice Niša. Zato je nekorektno da ja sad dajem izjave ko je kriv, ko je u pravu, dok se to ne reši. I novi ministar odbrane (Miloš Vučević prim. aut.) se uključio u rešavanje tog problema, tako da očekujemo pozitivan ishod - kaže Petrović.


A nadležni prebacuju odgovornost

Glavni "krivci" za to što se stanari smrzavaju ipak ne objašnjavaju šta je konkretno problem između njih i ugovora koji su potpisali, ali ni da li će, kada i kako problem rešiti. Novi Niš, novembar 2022, slika6; foto JV M.Zirojević Iz Grada odgovornost prebacuju na Ministarstvo; foto: JV/M. Zirojević

Iz pres službe Grada Niša stigao je samo kratak odgovor:

Za odgovore na Vaša pitanja obratite se Ministarstvu odbrane - navode iz Grada.

Ministarstvo odbrane na koje upućuju je Južnim vestima već dostavilo odgovor - prebacili su loptu u gradsko dvorište.

Takođe potvrđuju da ima više problema u ovim vojnim zgradama, ali da oni za to nisu nadležni. Novi Niš, novembar 2022, slika2; foto JV M.Zirojević Ministarstvo kaže da je za sve probleme stanara nadležan Grad Niš; foto: JV/M. Zirojević

Za probleme koji postoje u objektima izgrađenim na lokaciji bivše kasarne "Bubanjski heroji" u Nišu za potrebe Ministarstva odbrane, a tiču se uličnog osvetljenja, ugradnje centralnih kalorimetara za merenje tople vode i toplotne energije, izradu potrebnog elaborata i dokumentacije, kao i onemogućenog prilaza zgradama za motorna vozila nadležan je Grad Niš - tvrde iz Ministarstva.

Njihovo objašnjenje je - Ministarstvo odbrane nije upisano na objektima, nego Grad Niš, te su zato oni "u obavezi da obezbede ugovor sa nadležnim javnim preduzećem, kako bi se obezbedila funkcionalnost stanova".

Dok se najviši državni i gradski organi ne dogovore čiji je "Novi Niš", stanari čekaju zimu, koja je u njihovim stanovima već počela, ali bez grejanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Miladinovic

    20:21 // 4. 2. 2023.

    Sramota je , koliko civili,sa po 2 kuce , mrze Vojsku. Sram ih bilo.Ponavljaci, srednjoskolci, cija je dnevnica 60 eura. Kamo srece da toliko primaju u Vojsci. U Policiji su vece plate, pa se niko ne buni, a Vojska kupuje, a ne dobija stanove. Treba neko iz Ministrstva odbrane da izadje i objasni nepismenima , kako doci do stana u Vojsci.I civili koji rade u Vojsci imaju pravo na kupovinu stana.

  • Stanar

    12:15 // 1. 12. 2022.

    Nišu nestali tu su samo im nije prošlo.

  • Stanar

    16:53 // 29. 11. 2022.

    Pišete jer vas grize i boli to što je neko nešto "Dobio" evo da znate nismo dobili ništa kupićemo stanove kao što ih narod kupuje. A prema vašim komšijama koji su tu sada vaše komšije morali bi da imate malo poštovanja jer je velika većina ovih ljudi ratovala branila i braniće svoju zemlju i narod. Veliki pozdrav moje mile komšije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: