Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 16. 1. 2018.

| Istražujemo

Dom učenika srednjih škola Niš kupio luksuznu “škodu” na spornom tenderu

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
skoda-superb-foto-JV
Javni funkcioneri samo vole "škode superb" ili je to nešto više od ljubavi?; foto: JV arhiva (ilustracija)

Na javnoj nabavci pisanoj tako da je na nju mogao da se javi samo jedan ponuđač, Dom učenika srednjih škola kupio je luksuznu “škodu superb” plaćenu skoro 30.000 evra. I dok stručnjaci ocenjuju da se radi o još jednoj nameštenoj nabavci na koju ne reaguju nadležne ustanove, direktor Doma učenika srednjih škola izbegava pozive novinara.

Uprava Doma učenika rešila je da staru “škodu superb” proizvedenu 2011. godine, zameni novom, koja je iz fabrike isterana 2017. Staru “škodu” su prodali i na te pare, prema konkursnoj dokumentaciji, 11. decembra prošle godine, dodali još 2,3 miliona dinara za novu, kupljenu od niškog predstavništva Auto Čačka.

Comfort telefoniranje”, aluminijumske felne od 18 inča, radio sa 8 zvučnika, trokraki kožni volan, “kessy” sistem, ali i “teleskopski uređaj za pranje farova”, samo su neke od stvari, koje je Dom učenika tražio u tenderskoj dokumentaciji, kao opremu koju službeni auto obavezno mora da ima, a koja je prepisana iz katologa Auto Čačka.

konkursna Deo konkursne dokumentacije u kojoj se traži oprema za kolaKada se tome doda i traženi motor i dimenzije kola, jedino je dolazila u obzir skupocena “škoda superb”, a na tenderu je mogu da pobedi samo zastupnik ove marke automobila.

Međutim, novinari Južnih vesti, nisu dobili odgovore na pitanja zašto je Domu učenika uopšte potreban ovako luksuzni auto, niti, zašto je prodat stari, jer se direktor ove ustanove danima ne javlja na pozive novinara, niti odgovora na poruke.

Podsetimo, ovo je samo jedna u nizu sumnjivih javnih nabavki, na kojima su “škode superb” kupovale javne ustanove i preduzeća.

Krajem 2016, Opština Medijana je preko tendera, koji je skoro isti tenderu Doma učenika, kupio “škodu superb”.

Međutim, sumnjivi dilovi između javnih ustanova i Auto Čačka, naročito su dospeli u žižu javnosti, kada su novinari Južnih vesti otkrili da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uprkos merama štednje i zabrane kupovine novih vozila, obnavljalo vozni park, upravo “škodama superb”, tako što su ustanove socijalne zaštite kupovale kola za njih.

Zbog svega ovoga, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Dobrašinović: Problem je što niko ne reaguje na nameštene tendere

dobrasinović Dobrašinović smatra da je problem u institucijama koje ne reaguju; foto: JVPredsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović ističe da su funkcioneri “navikli da nameštaju tendere”, ali da je veći problem u tome što nadležne ustanove ne reaguju na to.

Da funkcioneri nameštaju javne nabavke, nameštaju. To je je jasno. Tu je problem sa institucijama sistema koje ne reaguju. Niko ne reaguje od onih koji bi trebalo da reaguju, počevši od Uprave za javne nabavke. Džabe su sve ove priče kada Uprava ćuti, kad Komisija ćuti, kada ćute svi oni koji bi trebalo da reaguju - rekao je Dobrašinović.

Dobrašinović ocenjuje da bi daleko manje bilo i nameštanja, kada bi Uprava za javne nabavke, ali i druge državne institucije pokretale postupke protiv onih, za koje utvrde da šteluju tendere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ola la

    16:43 // 22. 3. 2018.

    Ni manje stranke ni vise korupcije, svesno protiv zakona, a kako postade vd zavrsi kucu za tren. Vulinova stranka kombi stranka sa frizerkom poznatom kao gradska

  • Kosta

    13:33 // 17. 1. 2018.

    Toliko smo oguglali da ovo i nije više vest. Država je postala bratija,prćija. Niko od tih tkz. fkcionera više se i ne osvrće na optužbe i natpise. Sve je već izmedju njih dogovoreno i ko kome i koliko. Mi čitamo i nerviramo se i oni znaju za 24h tema nestaje. Hvala J. Vestima, što će bra postojati neka arhiva koju će čitati neka druga nacija kad Srbi izumru.

  • Duci

    11:57 // 17. 1. 2018.

    Obavezne 18" felne??? Znaju li koliko koštaju gume za tu felnu?
    Škoda je, nažalost, postala sinonim za službeni automobil.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: